Ομιλία του Νίκου Τσούκαλη στην Ολομέλεια της Βουλής
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, δηλώσαμε και στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο αυτό θα το στηρίξουμε επί της αρχής και είπαμε αξιολογικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δυστυχώς έρχεται σε μια περίοδο όπου δεν τυγχάνει της προσοχής και της σοβαρότητας που θα έπρεπε από την κοινή γνώμη. Είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά αναδεικνύει ένα τεράστιο ζήτημα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την εμπέδωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανάπτυξης δεσμών μεταξύ των πολιτών.
Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία να στείλουμε και ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και κυρίως προς τις αποκεντρωμένες δομές του κράτους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι μπορεί να γίνουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού μια βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κρίσιμου τομέα και βεβαίως να διατυπωθεί ολοκληρωμένα η άποψη της ανάπτυξης του εθελοντισμού.
Βγάλαμε ένα συμπέρασμα από την επεξεργασία του νομοσχεδίου, κύριε Υπουργέ. Το συμπέρασμα αυτό είναι ότι δυστυχώς οι επαγγελματίες του Σώματος –και δεν αναφέρομαι βεβαίως μόνο στο Πυροσβεστικό αλλά σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας- αντιμετωπίζουν με μια καχυποψία την εμπλοκή στην όλη δραστηριότητά τους δομών της κοινωνίας. Έπρεπε να περάσουμε από πολλές διαδικασίες και ουσιαστικά και διακομματικές παρεμβάσεις και πιέσεις ούτως ώστε να επιτευχθούν αυτές οι βελτιώσεις που τελικά κάνατε. Πρέπει η νέα ηγεσία του Υπουργείου –δεν ξέρω αν θα είστε εσείς ή κάποιος άλλος- να το αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή.
Δεν θα εξαντλήσω το χρόνο μου, κυρία Πρόεδρε. Απλώς θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα της στολής των εθελοντών. Είχα πει στην Επιτροπή ότι πρέπει να υπάρχει πάση θυσία κάποιο διακριτικό γνώρισμα στους εθελοντές. Δεν αναφέρομαι στην ποιότητα. Αυτό λύθηκε. Το διακριτικό, όμως, γνώρισμα παίζει ιδιαίτερα παιδαγωγικό γνώρισμα στους πολίτες. Εκείνη τη στιγμή που επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρέπει να υπάρχει διακριτικό γνώρισμα για τους εθελοντές ούτως ώστε να είναι και ένα κίνητρο για τους πολίτες να συμμετάσχουν. Και σ’ αυτό το σημείο καλό θα είναι να δείτε –φαντάζομαι θα το έχετε δει- τη σχετική αναφορά του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Υπονοεί σαφέστατα ότι πρέπει να υπάρχει μία πρόβλεψη γι’ αυτό.
Και τελειώνω με το εξής: Είδα με ευχαρίστηση ότι προσθέσατε μια υποπερίπτωση 2 του άρθρου 33 του νομοσχέδιου, που αφορά τους Πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης. Γνωρίζω ότι έχετε λάβει ένα υπόμνημα της Ομοσπονδίας που θέτουν τα αιτήματά τους. Κάνατε αυτή την παρέμβαση. Είναι θετικό. Είναι όμως δυσμενέστερη σε σχέση με αυτό που ίσχυε, δηλαδή τα τριάντα τέσσερα χρόνια ανεξαρτήτως μόρφωσης, ανεξαρτήτως πτυχίου. Περιορίζετε τα έτη από τριάντα τέσσερα σε τριάντα ένα για όσους έχουν απολυτήριο σπουδών Λυκείου και στα τριάντα τρία για τους πτυχιούχους. Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να υποβαθμίζεται η συγκεκριμένη διάταξη.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τους χίλιους εννιακόσιους Πυροσβέστες οι οποίοι προσελήφθησαν για πρώτη φορά πριν από το 2009 και έχουν απασχοληθεί ήδη σε τρεις αντιπυρικές περιόδους και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σας παρακαλώ πολύ μέχρι την τελευταία στιγμή κοιτάξτε το και αν μπορείτε, να κάνετε τις παρεμβάσεις που πρέπει.
Κατά τα άλλα, κυρία Πρόεδρε, στηρίζουμε αναφανδόν επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ πολύ.
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011
Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ετικέτες
ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου