ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ
Να διατηρηθεί το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ζητά ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, αναφερόμενος στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν και τα τρία τμήματα των ΤΕΙ της χώρας (Θεσσαλονίκης, Ηπείρου και Μεσολογγίου) που έχουν αντικείμενο τις υδατοκαλλιέργειες, τονίζει πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (αν τελικά υλοποιηθεί) θα στερήσει τη δυνατότητα παραγωγής επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού για τη στελέχωση των αντίστοιχων μονάδων και υπηρεσιών, ενός κλάδου, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας.
Ο βουλευτής ερωτά την αρμόδια υπουργό εάν προτίθεται να εξετάσει το θέμα της διατήρησης του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, (το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα) και διαθέτει άριστη διεθνή εξωτερική αξιολόγηση, στηρίζει για τρεις δεκαετίες τον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, ενώ είναι ταυτισμένο με το «φυσικό του εργαστήριο», τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου το υπουργείο παιδείας σχεδιάζει την κατάργηση και των τριών τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας (Θεσσαλονίκης, Ηπείρου και Μεσολογγίου) που έχουν αντικείμενο τις υδατοκαλλιέργειες.
Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία ανάπτυξης από τις αρχές της δεκαετίας του 80, και έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, με την παραγωγή σημαντικού ύψους εγχώριου, φρέσκου και φθηνού ψαριού, αλλά και κυρίως με τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου κοινωνικοοικονομικού χώρου ο οποίος απασχολεί άμεσα και έμμεσα μεγάλο αριθμό επιστημόνων και εργαζόμενων, ενώ αποτελεί μια παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ενίσχυση του πληθυσμού των παράκτιων περιοχών.
Σύμφωνα με το F.A.O, η παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 για να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να συμμετέχει και αυτή στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής υδατοκαλλιεργητών προϊόντων στηριζόμενη σε μια αειφόρο - βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα έχει σαν προτεραιότητα την παραγωγή υγιών προϊόντων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (αν τελικά υλοποιηθεί) θα στερήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός κλάδου, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας. Οι απόφοιτοι των τμημάτων που σχεδιάζεται να καταργηθούν έχουν στελεχώσει τα τελευταία χρόνια όλες τις μονάδες υδατοκαλλιεργειών που δημιουργήθηκαν συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και εξέλιξή τους.
• Επειδή η κατάργηση και των τριών τμημάτων υδατοκαλλιεργειών των ΤΕΙ της χώρας μας θα στερήσει τη δυνατότητα παραγωγής επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού για τη στελέχωση των αντίστοιχων μονάδων και υπηρεσιών,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Ποια σχολή των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας (στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού σας) θα παράγει το επιστημονικό δυναμικό που χρειάζεται ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών, στα πλαίσια της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξής τους;
2. Προτίθεστε να εξετάσετε το θέμα της διατήρησης του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, (το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα) και διαθέτει άριστη διεθνή εξωτερική αξιολόγηση (Νοέμβριος 2008), στηρίζει για τρεις δεκαετίες το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας, ενώ είναι ταυτισμένο με το «φυσικό του εργαστήριο», τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, στα πλαίσια του σχεδιασμού σας;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης
Δευτέρα 23 Μαΐου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου