Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Nίκου Τσούκαλη στην εφημερίδα «Άποψη»


Τι σας οδήγησε κύριε Τσούκαλη στην απόφαση να αποχωρήσετε από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και τι προσδοκάτε από αυτή την κίνηση ;

Η διαφοροποίηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ κατέστη αναπόφευκτη έπειτα από την εμμονή της ηγεσίας του κόμματους μας του ΣΥΝ να συνεχίσει να πορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια απόφαση που θεωρούμε ότι θα ολοκληρώσει την αλλοίωση του ΣΥΝ προς την κατεύθυνση του αριστερισμού, νεοκομμουνισμού και αντισυστημισμού. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε και πολιτικά όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό φάσμα της κοινωνίας, που νοιώθει πλέον πολιτικά προδομένο, ανέστιο από την ακραία νεοφιλελεύθερη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ.

Ποια θα είναι η δική σας στάση από εδώ και πέρα;

Ως αναπόσπαστο μέρος της Ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ επιδιώκουμε να ανασυγκροτήσουμε τον πόλο της μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής, οικολογικής Αριστεράς ως τη μόνη ελπίδα για δημοκρατική προοδευτική, αριστερή διέξοδο από την οξεία, πολυεπίπεδη κρίση,

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη τον Σεπτέμβριο με βάση τα νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν;

Η κρίση που βιώνουμε είναι πολυεπίπεδη και έχει ήδη επιφέρει πλήρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάρρευση. Εξελίξεις που αναμένεται να επιφέρουν καίρια πλήγματα, ως οδυνηρές συνέπειες, σε θεσμούς, δημοκρατικές αρχές, δικαιώματα, ανθρώπινες σχέσεις, αν η αριστερά δεν παρέμβει ουσιαστικά. Δηλαδή θα επιφέρουν – αν δεν έχει ήδη συμβεί- πλήρη διάρρηξη όλων των συνεκτικών ιστών αλληλεγγύης, συλλογικότητας, αναδιανομών κτλ. Οι εξελίξεις αυτές θα επιφέρουν κοινωνικές εκρήξεις με πρωτόφαντα χαρακτηριστικά, με τυφλές συμπεριφορές.

Πολλοί θα σας κατηγορήσουν λέγοντας ότι η αριστερά στις δυσκολότερες στιγμές για την κοινωνία είναι διασπασμένη…

Όπως προείπα καταρρέει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες το θεωρούν αποκλειστικά υπαίτιο για την κατάρρευση, τη διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία, ατιμωρησία. Σε περιόδους τέτοιας κρίσης η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού αποτελεί υγεία. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι εάν η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού γίνει με πολιτικούς όρους, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών, με ανατροπή της σημερινής εφιαλτικής νεοφιλελεύθερης επικράτησης υπέρ της αριστεράς. Όσοι αντιμετωπίζουν τη διαφοροποίησή μας με πάγιες, καθιερωμένες θεωρήσεις κάνουν μεγάλο λάθος.

Τα μηνύματα από την κοινωνία είναι ενθαρρυντικά;


Η δημοκρατική, προοδευτική κοινωνία αγωνία, αναζητά, προσδοκά την εμφάνιση του φορέα που θα διαχειριστεί τα αισθήματά του. Αυτό εισπράττουμε, μήνες τώρα, από τους πολίτες που νοιώθουν προδομένοι από την απίστευτη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Από το πολιτικό κενό στο χώρο που ανήκουν.

Πως εκτιμάτε το γεγονός ότι ενώ ο Α. Αλαβάνος πρότεινε τον Α. Τσίπρα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία σοβαρή ιδεολογική διαφορά;

Η απίστευτης οξύτητας αντιπαράθεση μεταξύ Αλέκου Αλαβάνου και Αλέξη Τσίπρα, έχει ολοκληρώσει την εικόνα εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς έχει προσαρμόσει και τη φυσιογνωμία του ίδιου του ΣΥΝ σε αυτή τη διαμάχη. Διαμάχη και αντιπαλότητα χωρίς αρχές με μοναδικό διακύβευμα την ανακατανομή εξουσίας και κυριαρχίας εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Παραπέμπει στη γνωστή ιστορία Κράμερ εναντίον Κράμερ. Ήταν ένας από τους λόγους που με πολιτικά κριτήρια μας οδήγησε στην πεποίθηση περί εκφυλισμού του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.