Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008


Στον αέρα τα βιομηχανικά απορρίμματα της ΒΙΠΕ Πατρών
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το κίνδυνο της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ύστερα από το κλείσιμο της χωματερής του Πετροχωρίου, από τους τεράστιους όγκους βιομηχανικών απορριμμάτων που ήδη έχουν συσσωρευτεί στη ΒΙΠΕ Πατρών, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των βιομηχανικών απορριμμάτων έχει δημιουργήσει στη ΒΙΠΕ Πατρών μετά το κλείσιμο της χωματερής του Πετροχωρίου.
Τα προηγούμενα χρόνια πολλές βιομηχανίες της περιοχής εναπόθεταν όλα τους τα απορρίμματα ανεξάρτητα από την ποσότητα και την ποιότητά τους στη χωματερή του Πετροχωρίου.
Τώρα που η χωματερή του Πετροχωρίου σταμάτησε να λειτουργεί και άρχισαν εργασίες αποκατάστασης τα βιομηχανικά απορρίμματα δεν έχουν που να πάνε μιας και δεν γίνονται δεκτά στον ΧΥΤΑ του Φλόκα, ο οποίος βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φλόκα και Δήμαρχος Ωλενίας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, δεν γίνονται πλέον δεκτά απορριμματοφόρα με βιομηχανικά απορρίμματα μιας και ο ΧΥΤΑ δέχεται μόνο αστικού τύπου απορρίμματα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν συσσωρευτεί στους χώρους της ΒΙΠΕ μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων με κίνδυνο για το περιβάλλον της περιοχής, λόγω και των επερχόμενων βροχών αλλά και για τους εργαζόμενους στην περιοχή.
Επειδή το πρόβλημα της διάθεσης των βιομηχανικών απορριμμάτων της ΒΙΠΕ Πατρών είναι σοβαρό και εντείνεται με την πάροδο των ημερών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το θέμα της διαχείρισης των βιομηχανικών απορριμμάτων της ΒΙΠΕ Πατρών;
2) Τι σκοπεύει να πράξει για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης