Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αυθαιρεσίες του υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου.


Ανατροπή των όρων προκήρυξης για τους μεταδιδάκτορες, και της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων του προγράμματος ΘΑΛΗΣ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Τις αυθαίρετες παρεμβάσεις του υφυπουργού παιδείας κ. Πανάρετου, στη διαδικασία αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων, που έχουν κατατεθεί από χιλιάδες επιστήμονες των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη βουλή, οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές, η αυθαίρετη ενέργεια του κ. Πανάρετου και η μετέπειτα «νομιμοποίησή» της από το υπουργείο, έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή στον πανεπιστημιακό και ερευνητικό χώρο, με κίνδυνο το θέμα να οδηγηθεί στα δικαστήρια, αλλά και να χαθεί η χρηματοδότηση της έρευνας από κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους τουλάχιστον 140 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που έχει περικοπεί κατά 20% η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τεράστια αναταραχή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στον πανεπιστημιακό και ερευνητικό χώρο η παρέμβαση του υφυπουργού κ. Ιωάννη Πανάρετου στην διαδικασία αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από χιλιάδες επιστήμονες των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ», προκαλώντας την αντίδραση ομοσπονδιών πανεπιστημιακών.

Επιδόθηκε μάλιστα και με δικαστικό επιμελητή σχετική ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ στις 14 Σεπτεμβρίου 2010. Όπως εξελίσσεται η σχέση ανάμεσα στο Υπουργείο και την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, θα καταλήξει αφενός στα δικαστήρια, αφετέρου στην απώλεια της χρηματοδότησης της έρευνας από κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους τουλάχιστον 140 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή μάλιστα που έχει περικοπεί κατά 20% η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ.
Η αναταραχή όμως συνεχίζεται αφού το Υπουργείο αντί να ανακαλέσει την παρέμβαση προσπάθησε να τη «νομιμοποιήσει» την 16η Σεπτεμβρίου 2010 μέσω της 2ης επικαιροποίησης της ανοιχτής πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων του προγράμματος ΘΑΛΗΣ. Στην νέα αυτή παρέμβαση του Υπουργείου ορίζεται ότι η αξιολόγηση των υποβληθέντων πριν 7 μήνες προτάσεων θα γίνει μόνο από ξένους κριτές βάσει περιληπτικών (α’ φάση) και αναλυτικών (β’ φάση) προτάσεων συνταγμένων στην αγγλική.

Αυτή η απόφαση μαρτυρά προχειρότητα και απερισκεψία διότι:

-Στην ουσία πρόκειται για ακύρωση και επαναπροκήρυξη της Ανοιχτής Πρόσκλησης και όχι επικαιροποίησή της, καθώς δεν θα αξιολογηθούν οι ερευνητικές προτάσεις, αλλά οι περιλήψεις τους!

- Σύμφωνα με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναπροκήρυξη διαγωνισμού δεν είναι νόμιμη αν δεν αιτιολογείται ειδικά με επίκληση σπουδαίων λόγων, όπως ενδεικτικά στην περίπτωση που ο αρχικός διαγωνισμός ήταν παράτυπος ή άγονος.
Παράλληλα, ο κ. υφυπουργός προέβη στην ανατροπή των όρων προκήρυξης του Προγράμματος «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών» με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου 2010, από το προσωπικό του ιστολόγιο, αλλάζοντας τους όρους της προκήρυξης ενώ κοντεύει να λήξει η προθεσμία με εντελώς αυθαίρετο τρόπο.

· Επειδή η παραπάνω ενέργεια περιφρονεί και προσβάλλει βάναυσα τους υποψηφίους μεταδιδάκτορες, τους πανεπιστημιακούς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης των προτάσεων, ενώ το Υπουργείο καλύπτει τις ανωτέρω μεθοδεύσεις,

· Επειδή η 2η επικαιροποίηση, (στην ουσία επαναπροκήρυξη της Ανοιχτής Πρόσκλησης του προγράμματος ΘΑΛΗΣ) προσβάλει όχι μόνο τη λογική αλλά και τις δικαιικές αρχές της ίσης και χωρίς διακρίσεις μεταχείρισης των ενδιαφερομένων φορέων, και κυρίως, της διαφάνειας, η τήρηση της οποίας αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα υπέρ της αξιοκρατίας και κατά της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας,

Ερωτάται η κ. υπουργός:

Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να ενσωματωθούν οι προτάσεις στο σχέδιο προκήρυξης της δράσης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών» πριν αυτό τεθεί σε διαβούλευση ή έστω αμέσως μετά και οπωσδήποτε πριν από τη δημοσίευση της προκήρυξης;

Γιατί το υπουργείο δέχθηκε να τεθεί σε διαβούλευση και κατόπιν να δημοσιευθεί και να προκηρυχθεί η δράση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, ενώ σκόπευε να αλλάξει τους όρους του;

Πώς γνωρίζει ότι η εξασφάλιση φορέα υποδοχής από τους υποβαλόντες την αίτηση «περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων» όταν δεν έχει ακόμη λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής και, ως εκ τούτου, δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση;

Τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να προστατευθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα από τέτοιου είδους αυθαιρεσίες και προχειρότητες και να αρχίσει επιτέλους η χρηματοδότηση της έρευνας στα ΑΕΙ χωρίς να καταλήξετε στα δικαστήρια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης