Νέα καταδίκη της Ελλάδας για το σύστημα χορήγησης πολιτικού ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεξάρτητος μηχανισμός για την εποπτεία των εγκαταστάσεων κράτησης ή για τη διερεύνηση των καταγγελιών κατά των αστυνομικών από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση του συστήματος ασύλου.
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Οι 4 βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου ώστε να συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και εάν προτίθενται να αναθεωρήσουν την πολιτική αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στα σημεία εισόδου με κατάλληλες δομές υποδοχής και ειδική μέριμνα για όσους χρήζουν διεθνούς ή ανθρωπιστικής προστασίας.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, την απάνθρωπη και αναιτιολόγητα σκληρή συμπεριφορά των διωκτικών οργάνων και τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην πρόσβαση στην πληροφόρηση και τα δικαιώματά τους.
Αφορμή γι' αυτή την καταδίκη, όπου η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και που προασπίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, στάθηκε η προσφυγή 32χρονου Παλαιστίνιου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και τα οποία έγιναν πλήρως αποδεκτά από το δικαστήριο, κατά τη σύλληψή του προπηλακίστηκε άγρια από τις αστυνομικές αρχές, κρατήθηκε επί τρίμηνο στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Σάμου, όπου υποχρεώθηκε, μαζί με άλλους 190 κρατουμένους, να τρώει στο δάπεδο αμφίβολης υγιεινής τρόφιμα, να κοιμάται πάνω σε σωρούς σκουπιδιών, να μην έχει δυνατότητα να κάνει ντους με ζεστό νερό, να μην μπορεί να τηλεφωνήσει, να μην του διαθέτουν γιατρό, δικηγόρο και διερμηνέα και να ζει σε παράπηγμα όπου τα παράθυρα ήταν φραγμένα με ξύλινες σανίδες.
Στο σκεπτικό της απόφασής του το δικαστήριο λοιδορεί τις ελληνικές Αρχές και διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεξάρτητος μηχανισμός για την εποπτεία των εγκαταστάσεων κράτησης ή για τη διερεύνηση των καταγγελιών κατά των αστυνομικών από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση του συστήματος ασύλου,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου ώστε να συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας;
- Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την πολιτική αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στα σημεία εισόδου με κατάλληλες δομές υποδοχής και ειδική μέριμνα για όσους χρήζουν διεθνούς ή ανθρωπιστικής προστασίας
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου