Τα άτομα με αναπηρία απορρίφθηκαν ως μη επαρκή να κρίνουν τις συνθήκες προσπελασιμότητας στα δημόσια κτίρια
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Εμβρόντητα έμειναν τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟμΑμεΑ) Θεσσαλίας, όταν παρέλαβαν την απορριπτική απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην πρόταση που είχαν καταθέσει, προκειμένου να αναλάβουν την πράξη «Εξέταση συνθηκών προσπελασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια και σε κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος».
Η εν λόγω πράξη αποτελεί συγχρηματοδοτούμενη ενέργεια από το διαρθρωτικό Ταμείο ΕΤΠΑ-Υποπρόγραμμα Α’ της Τεχνικής Υποστήριξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013». Όμως, αντί να προκριθεί ως ανάδοχος ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, όπως είναι η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Θεσσαλίας, με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση επί του θέματος, την εκπόνηση της μελέτης ανέλαβε εμπορική κερδοσκοπική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών δεδομένων (data consulting services).
Η εμπειρία της ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας έγκειται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι προ τριετίας, είχε εκπονήσει παρεμφερή μελέτη, συναφούς περιεχομένου, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του «Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους», με χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007/2013 (Αρχή της μη διάκρισης και αρχή της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ) και στόχο τη δημιουργία προσβάσιμης αλυσίδας στα ΑμεΑ και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφόρησή μας, εκπρόσωπος της εταιρίας, κατόπιν της ανάληψης της μελέτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ζητήσει στοιχεία και στατιστικά δεδομένα, καθώς και την προηγούμενη μελέτη που είχε εκπονηθεί από την ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας, δηλώνοντας άγνοια για το αντικείμενο!
Επειδή η εμπειρία της ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας έχει αποδειχθεί από την προηγούμενη συνεργασία της με το ΥΠΕΣ. Επιπλέον, εκπροσωπεί ως φορέας 16 σωματεία ΑμεΑ και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠ Θεσσαλίας – Ηπείρου – Στ. Ελλάδας.
Επειδή η προσβασιμότητα των ΑμεΑ προβλέπεται από νόμο, που αν και υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, δεν έχει πραγματωθεί έως τώρα (Ν. 2831/2000, άρθρο 28, «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες»).
Επειδή οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απλώς συνέπεια των δικών τους ατομικών λειτουργικών περιορισμών αλλά συνέπεια της αδυναμίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη της τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητας των ατόμων αυτών, ως εκ τούτου είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι να επεξεργαστούν μελέτη που αφορά το σημαντικότατο δικαίωμά τους στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες δημοσίου ενδιαφέροντος.
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
· Βάσει ποιών κριτηρίων προκρίθηκε η πρόταση της εν λόγω εταιρίας;
· Ποια κρίθηκαν ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρότασης της εταιρίας που επιλέχθηκε αλλά και της εταιρίας καθεαυτής, σε σχέση με την Ομοσπονδία και τη δική της πρόταση και ποια είναι η αναλυτική βαθμολογία που έλαβαν οι υποψήφιοι ανάδοχοι της προαναφερθείσας πράξης;
· Προτίθενται να επανεξετάσουν την πρόταση της ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας, για ανάληψη της πράξης «Εξέταση συνθηκών προσπελασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια και σε κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος»;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Νίκος Τσούκαλης
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Νίκος Τσούκαλης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου