Κατακερματισμός αρμοδιοτήτων αντί του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ
H σύσταση του Ενιαίου Φορέα δασοπροστασίας, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων των φορέων και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ομόφωνο πόρισμα διακομματικής επιτροπής της βουλής, ξεχάστηκε από την κυβέρνηση και πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών για θέματα δασοπροστασίας.
Τα παραπάνω προέκυψαν από την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Μωραΐτης επικαλούμενος αλλαγή των δεδομένων από το 1992 μέχρι σήμερα ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η σύσταση του φορέα δασοπροστασίας αποτέλεσε ένα ζήτημα της Διακομματικής Επιτροπής του 1992, ως ένα εργαλείο για την προστασία των δασών. Τότε, για πρώτη φορά μπήκε το θέμα της σύστασης του φορέα. Τα δεδομένα, όμως, έκτοτε έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει και μια σειρά από αποφάσεις ήρθαν να ανατρέψουν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν πάνω στο θέμα δασοπροστασίας, αλλά και της επίλυσης σε αυτό το δύσκολο τομέα.
Σήμερα -όπως γνωρίζετε- ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών σε θέματα δασοπροστασίας, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών έχει περιέλθει ως αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική, ενώ οι δασικές υπηρεσίες είναι υπηρεσίες, οι οποίες πλέον ανήκουν στην Περιφερειακή Διοίκηση».
Ο κ. Τσούκαλης στην παρέμβασή του ανέφερε πως η τοποθέτηση του κ. Υφυπουργού περιγράφει ένα καθεστώς κατακερματισμένο, όσο αφορά το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης και προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και σημείωσε:
«Σωστά είπατε, ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η διαχείριση όμως, για ποιο λόγο να ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την οποία αναφέρατε και σε άλλο Υπουργείο; Δεν έχουμε προβληματιστεί, δεν έχουμε παραδειγματιστεί απ’ όσα έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια; Δηλαδή, υπονοείτε ότι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση και πολιτική εμείς, κομματική, ούτως ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί αυτό το οποίο διακηρύσσεται απ’ όλους τους φορείς, ότι η διαχείριση και η προστασία των δασών και η δασοπυρόσβεση πρέπει να ανήκει γενικότερα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δασών, ειδάλλως, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και κατάσταση είναι απολύτως καταστροφική; Προκαλεί απορία η διαχρονική και εγκληματική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων, όσον αφορά τον αφανισμό του δασικού πλούτου της χώρας. Και αν μεν, συζητά αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει για τις διαχρονικές εγκληματικές αμέλειες του πολιτικού σκηνικού, των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, για τον αφανισμό του φυσικού μας πλούτου».
Σε σχέση με την κατάρτιση των δασικών χαρτών ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι έχουν καταρτιστεί ήδη 330 χάρτες στους ΟΤΑ όλης της χώρας και καταρτίζονται τώρα 113 επιπροσθέτως, εκ των οποίων οι 72 αφορούν την Αττική και απομένουν να καταρτιστούν ακόμη άλλοι 43 χάρτες στην Αττική, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα στο 2010 θα αναρτηθεί ο πρώτος δασικός χάρτης της χώρας.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
10-05-2010 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 10- 05-2010)
Συνεχίζουμε με την με αριθμό 764/4-5-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς του Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη Σύσταση Φορέα Δασοπροστασίας κ.λ.π..
Η Επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:
«Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007 και το 2008 – 2009 οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής. Η σύσταση ενός συντονιστικού φορέα δασοπροστασίας, στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν επίμονο αίτημα όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως διατυπώθηκε σε ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στις 28-08-2009. Υπενθυμίζεται, ότι το ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, περιγράφει ένα βιώσιμο μοντέλο, που έπρεπε μετά από την επικαιροποίησή του να αξιοποιηθεί από την πολιτεία.
Δεδομένου επίσης, ότι τα δασαρχεία δηλώνουν αδυναμία διαχείρισης των δασών, οι Δήμοι καλούνται να συμβάλλουν στην πυροπροστασία χωρίς πιστώσεις, ενώ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού στην πυροσβεστική Υπηρεσία,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε στη σύσταση του Φορέα Δασοπροστασίας σύμφωνα με τις διακηρύξεις σας, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και ενισχύοντας άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα;
2) Πότε θα προβείτε στην κατάρτιση και κύρωση δασικών χαρτών και δασολογίου για το σύνολο της χώρας και κατά απόλυτη προτεραιότητα για τις καμένες εκτάσεις των τελευταίων ετών;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μωραΐτης. Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι με την ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης φέρνει στην Ολομέλεια μας ένα θέμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράψατε.
Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα βίωσε πράγματι πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα βεβαίως τα τρία τελευταία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την Ηλεία και ευρύτερα την Πελοπόννησο, την Ρόδο, την Αττική.
Θέλω, όμως, σήμερα πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα να είμαι συγκεκριμένος στα ερωτήματα, τα οποία μας θέσατε. Η σύσταση του φορέα δασοπροστασίας αποτέλεσε ένα ζήτημα της Διακομματικής Επιτροπής του 1992, ως ένα εργαλείο για την προστασία των δασών. Τότε, για πρώτη φορά μπήκε το θέμα της σύστασης του φορέα. Τα δεδομένα, όμως, έκτοτε έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει και μια σειρά από αποφάσεις ήρθαν να ανατρέψουν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν πάνω στο θέμα δασοπροστασίας, αλλά και της επίλυσης σε αυτό το δύσκολο τομέα.
Σήμερα -όπως γνωρίζετε- ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών σε θέματα δασοπροστασίας, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών έχει περιέλθει ως αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική, ενώ οι δασικές υπηρεσίες είναι υπηρεσίες, οι οποίες πλέον ανήκουν στην Περιφερειακή Διοίκηση. Εγώ αντιλαμβάνομαι μέσα από το ερώτημα σας την αγωνία για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και με βρίσκετε σύμφωνο, ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας.
Θα ήθελα όμως, να θυμίσω σε όλους σας ότι το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του είχε διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση: Την ανάγκη ένταξης των δασών στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι, όχι απλά εντάξαμε τα δάση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά καθίσαμε από την πρώτη μέρα, από τις πρώτες ώρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να δουλέψουμε σοβαρά και υπεύθυνα και να πιάσουμε –αν θέλετε- το νήμα από την αρχή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Και αυτό κάναμε. Και το κάναμε, έχοντας θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας τα δασικά οικοσυστήματα, την προστασία και την αειφορική τους διαχείριση.
Το δεύτερο ερώτημα σας, αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, έρχεται σε ευθεία συσχέτιση με την προστασία των δασών, καθώς η θεσμική τους θωράκιση μέσα από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, είναι ουσιαστικός παράγοντας που προστατεύει και διαφυλάττει στα δάση από διάφορες επιβουλές και ορέξεις.
Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι έχουν καταρτιστεί ήδη 330 χάρτες στους ΟΤΑ όλης της χώρας. Καταρτίζονται τώρα 113 επιπροσθέτως, εκ των οποίων οι 72 αφορούν την Αττική και απομένουν να καταρτιστούν ακόμη άλλοι 43 χάρτες στην Αττική.
Η ανάρτηση των χαρτών και στη συνέχεια η κύρωση τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο προγραμματικός στόχος την Κυβέρνησης, που είναι η κατάρτιση δασολογίου σε όλη τη χώρα.
Θα ήθελα να σας θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία έφερε η σημερινή Κυβέρνηση, ήταν το νομοσχέδιο το οποίο αφορούσε τα καμένα της Αττικής και παράλληλα την επιτάχυνση των δασικών χαρτών της χώρας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω σήμερα, ότι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλες οι υπηρεσίες δουλεύουμε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, ώστε, αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2010 να αναρτήσουμε τον πρώτο δασικό χάρτη της χώρας, που είναι μια μεγάλη δέσμευση για εμάς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά, μου περιγράφετε ένα καθεστώς κατακερματισμένο, όσο αφορά το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης και προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας.
Σωστά είπατε, ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η διαχείριση όμως, για ποιο λόγο να ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την οποία αναφέρατε και σε άλλο Υπουργείο; Δεν έχουμε προβληματιστεί, δεν έχουμε παραδειγματιστεί απ’ όσα έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια; Δηλαδή, υπονοείτε ότι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση και πολιτική εμείς, κομματική, ούτως ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί αυτό το οποίο διακηρύσσεται απ’ όλους τους φορείς, ότι η διαχείριση και η προστασία των δασών και η δασοπυρόσβεση πρέπει να ανήκει γενικότερα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δασών, ειδάλλως, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και κατάσταση είναι απολύτως καταστροφική;
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά προκαλεί απορία η διαχρονική και εγκληματική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων, όσον αφορά τον αφανισμό του δασικού πλούτου της χώρας.
Και αν μεν, συζητά αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει για τις διαχρονικές εγκληματικές αμέλειες του πολιτικού σκηνικού, των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, για τον αφανισμό του φυσικού μας πλούτου.
Εξακολουθούμε σαν κόμμα και πιστεύω ότι εξακολουθούν όλοι οι φορείς που ασχολούνται, όπως εθελοντικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικοί χώροι και περιμένουν επιτέλους να απαντηθεί το εξής ερώτημα: Ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, μέσα στον οποίο θα εντάσσεται και η δασοπυρόσβεση ή κατακερματισμός, ούτως ώστε να βιώνουμε τα τραγικά, τραγελαφικά φαινόμενα, που ζήσαμε στις μεγάλες πυρκαγιές της Ηλείας, της Ρόδου και της Αττικής, όπου υπήρχε μια τεράστια, αγωνιώδη προσπάθεια να συντονιστούν όλοι οι φορείς και να μας δίνουν μαθήματα οι δασοκομάντο από άλλες χώρες, από το Ισραήλ και την Κύπρο, δείχνοντάς μας να έχουν συνειδητοποιήσει, τί σημαίνει δασική πυρκαγιά και γενικά διαχείριση δασών;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός, ο κύριος Αθανάσιος Μωραΐτης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, η περιγραφή, η οποία κάνατε δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Υπάρχει όμως, μια μεγάλη διαφορά, ότι αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας -και επαναλαμβάνω και πάλι, όπως είπα και πριν- από τις πρώτες ώρες, τις πρώτες μέρες δεν καθίσαμε μόνοι μας, δεν κλειστήκαμε στους τέσσερις τοίχους του Υπουργείου, ώστε να δούμε, τί μέτρα θα πάρουμε εμείς.
Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι το θέμα της δασοπροστασίας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και μεγάλο. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, ενημερώνω και εσάς αλλά και την Ολομέλεια της Βουλής, ότι καθίσαμε όλα τα Υπουργεία μαζί και κάναμε κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να μας κρίνετε και αρνητικά, γιατί είμαστε στο Μάη μήνα και ακόμη δεν έχουμε ανακοινώσει μέτρα.
Για πρώτη φορά, πιστεύω, η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, έχει υλοποιήσει προγράμματα το τελευταίο τετράμηνο και θα τα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα, γιατί δεν θέλαμε να βγούμε το Γενάρη ή τον Φλεβάρη να πούμε μεγάλα λόγια. Θα το κάνουμε στο κλείσιμο αυτών των μεγάλων έργων και των μεγάλων παρεμβάσεων, που κάνουμε στα πλαίσια της δασοπροστασίας.
Θα ήθελα όμως, να κρατήσετε κάτι από εμένα που το πιστεύουμε βαθειά και αν θέλετε, είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε πιστά: Πράγματι, εμπλέκονται πάρα πολλοί στο μεγάλο θέμα της δασοπροστασίας. Γι’ αυτό λοιπόν, εδώ και πέντε μήνες, υπάρχουν πάρα πολλές συσκέψεις, πάρθηκαν αποφάσεις, υπήρχε ένας συντονισμός προς αυτήν την κατεύθυνση: Να μη ξαναζήσουμε πάλι αυτά τα θλιβερά γεγονότα και αυτές τις θλιβερές εικόνες που ζήσαμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Και θα μου πείτε: Κύριε Μωραΐτη, φέτος δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα; Όχι, κύριε Τσούκαλη, αυτό δεν μπορεί να σας το πει κανείς. Τουλάχιστον, όμως, στα πλαίσια, τα οποία μπορούμε, βάσει των δυνατοτήτων, των οποίων έχουμε σήμερα στα χέρια μας, προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να είμαστε αποτελεσματικοί και να μπορέσουμε να δώσουμε τα εργαλεία –αν θέλετε- και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, στους δήμους και στα δασαρχεία. Γι’ αυτό, αυτούς τους τελευταίους πέντε μήνες υλοποιήσαμε έναν προγραμματισμό, ο οποίος πιστεύω ότι θα έχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Ετικέτες
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου