ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ
Μέσα στο Μάιο το σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
Στις καλένδες η δέσμευση για Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Το θέμα υλοποίησης της δέσμευσης για την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των νομών Αχαΐας και Ηλείας έφερε με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Το αίτημα των φορέων αλλά και των τοπικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (πριν τις εκλογές) αφορούσε ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανεξάρτητο από τα ΠΕΠ των πλαισίων στήριξης με διακριτό φορέα διαχείρισης και με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι
η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2010 τη διαδικασία επικαιροποίησης της πρότασης νόμου «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης», την οποία είχε υποβάλει και ως αντιπολίτευση αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007. Το συντονισμό της συλλογικής προσπάθειας, επαναπρογραμματισμού της ανάπτυξης των πυρόπληκτων νομών, ανέλαβε το γραφείο της αντιπροεδρίας στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ειδικής ομάδας εργασίας, που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Η πρόταση νόμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για τις πληγείσες περιοχές με γνώμονα την αποκατάσταση, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Στη διαμορφωθείσα πρόταση νόμου, ελήφθη ειδική μέριμνα για διεύρυνση των δυνητικών πηγών χρηματοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων από τα χρηματοδοτικά μέσα και ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προβλέπεται η δυνατότητα συνέργειας και συμβατότητας του προγράμματος με τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, του οποίου η αναθεώρηση θα εξεταστεί τον επόμενο χρόνο.
Ο κ. Υφυπουργός καταλήγοντας ανέφερε ότι «το σχέδιο πιστεύω μέσα στο Μάιο θα είναι έτοιμο, ούτως ώστε να έρθει για διαβούλευση και να εγκριθεί και να γίνει νόμος. Και χρειάζονται πραγματικά, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και οι δυο νομοί, γιατί στο σχέδιο νόμου είναι και οι δύο νομοί, και θεωρούμε ότι μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά, μέσα και από ανταγωνιστικά προγράμματα, θα μπορέσουμε να δώσουμε την τόνωση και την ανάπτυξη στις δυο περιοχές που τόσο έχουν ανάγκη».
Ο κ. Τσούκαλης, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, υπήρξε σαφέστατη δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών για την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου ανασυγκρότησης των δύο νομών οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις δύο πιο καταστρεπτικές φυσικές καταστροφές. Αυτό δεν έχει συμβεί. Το σχέδιο που αιτούμαστε ήταν το ίδιο ακριβώς που έχετε εκπονήσει για τον Πειραιά, με ίδια αιτιολογική βάση, με ξεχωριστό φορέα διαχείρισης, ξεχωριστά κονδύλια, διακριτά από το ΕΣΠΑ και από τα περιφερειακά προγράμματα».
Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε πως ένα τέτοιο σημαντικό θέμα έχει «καταχωνιαστεί» από τους τοπικούς φορείς αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι και τις εκλογές του Οκτωβρίου, όλοι οι φορείς οι τοπικοί της Αχαΐας και της Ηλείας πραγματικά είχαν αναγάγει το αίτημα αυτό ως κορυφαίο. Οι επισκέψεις, πιέσεις και οι καταγγελίες προς την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αλήθεια, αναρωτιέμαι και εγώ και άλλοι στην Αχαΐα και στην Ηλεία, γιατί το θέμα αυτό έχει καταχωνιαστεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου;
Γιατί δεν είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών της Αχαΐας; Ο νοών νοείτω.
26-4-2010 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 26-4-2010)
Τελευταία είναι η με αριθμό 695/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Νομών Αχαΐας και Ηλείας.Η ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:
«Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, δυσαρέσκεια προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε αναφορές εκ μέρους του Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, σχετικά με το πάγιο αίτημα για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των δύο Νομών. Το αίτημα και τοπικών εκπροσώπων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφορούσε ένα ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ανεξάρτητο από τα ΠΕΠ των πλαισίων στήριξης με διακριτό φορέα διαχείρισης και με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους.Το αίτημα το οποίο είχαν θέσει και είχε γίνει αποδεκτό στις 26-6-08 από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ομόφωνη «απαίτηση» των φορέων. Όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί στις 5-3-2010 με άμεσο κίνδυνο απουσίας πρόβλεψης για το εν λόγω πρόγραμμα και τις ειδικές χρηματοδοτήσεις του. Επειδή το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης Αχαΐας και Ηλείας συνιστά κατηγορηματική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεδομένου ότι θεωρείται η συνθήκη εκ των ω ουκ άνευ για την ανάπτυξη των δύο χειμαζόμενων περιοχών.Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:Εξακολουθεί να συνιστά δέσμευση της κυβέρνησης η ανάγκη για πρόβλεψη και υλοποίηση του ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των Νομών Αχαΐας και Ηλείας που επλήγησαν καίρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και το σεισμό του Ιουνίου 2008; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα εκπόνησής του και από πού προβλέπεται η χρηματοδότησή του;».Στην ερώτηση του κ. Τσούκαλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, η Κυβέρνηση μας έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2010 τη διαδικασία επικαιροποίησης της πρότασης νόμου «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης», την οποία είχε υποβάλει και ως αντιπολίτευση αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007.Το συντονισμό της συλλογικής προσπάθειας, επαναπρογραμματισμού της ανάπτυξης των πυρόπληκτων νομών, ανέλαβε το γραφείο της αντιπροεδρίας στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ειδικής ομάδας εργασίας, που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Κατά τη διαδικασία αυτή, ελήφθησαν επίσης υπόψη και συνεκτιμήθηκαν προτάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και αντιπροσώπων, όπως το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ηλείας, οι προτάσεις του Δήμου Πύργου και προτάσεις βουλευτών.
Η πρόταση νόμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για τις πληγείσες περιοχές με γνώμονα την αποκατάσταση, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Στη διαμορφωθείσα πρόταση νόμου, ελήφθη ειδική μέριμνα για διεύρυνση των δυνητικών πηγών χρηματοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων από τα χρηματοδοτικά μέσα και ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προβλέπεται η δυνατότητα συνέργειας και συμβατότητας του προγράμματος με τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, του οποίου η αναθεώρηση θα εξεταστεί τον επόμενο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Τσούκαλης, έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.Κύριε Υφυπουργέ, επειδή την απάντηση σας την παρακολουθούν όλοι οι φορείς και της Αχαΐας και της Ηλείας, πιστεύω ότι κάπου υπάρχει μία παρεξήγηση στην απάντηση σας.
Το γενικό στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης των πυρόπληκτων νομών όλης της χώρας είναι γνωστό ήδη, από την προηγούμενη κυβέρνηση, με μια ειδική αναφορά του κυρίου Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ηλεία.Η ερώτηση μου αφορά το ειδικό στρατηγικό σχέδιο Αχαΐας και Ηλείας το οποίο είναι κάτι ξεχωριστό -όχι προνομιακό σε σχέση με τους άλλους πυρόπληκτους νομούς- όπου έχει διαμορφωθεί μέσα από μια έντονη αλλά και λεπτομερή διαβούλευση όλων των φορέων των δύο νομών, των δύο νομαρχών, των δημάρχων, των προέδρων της ΤΕΔΚ. Και μάλιστα, όλοι οι φορείς των δύο αυτών νομών, αμέσως μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου –γι’ αυτό κάνω αναφορά στο σεισμό της 8ης Ιουνίου- επισκέφθηκαν με έναν άκρως επεισοδιακό τρόπο, το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον τότε Πρωθυπουργό, τον κύριο Καραμανλή και να του θέσουν μετ’ επιτάσεως αυτό το αίτημα.Στη συνέχεια λοιπόν, υπήρξε δέσμευση σαφέστατη, του κυρίου Καραμανλή τότε, στη συνέχεια του κυρίου Παυλόπουλου, αλλά και όλων των πολιτικών Αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Παπανδρέου στην επίσκεψη αυτή, ότι είναι υποχρεωμένη η πολιτεία, έχει τη στοιχειώδη ηθική υποχρέωση, να εκπονήσει γι’ αυτούς τους δύο νομούς ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης δύο νομών οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα απ’ τις δύο πιο καταστρεπτικές φυσικές καταστροφές, από τις πυρκαγιές του 2007 και από το σεισμό του 2008. Αυτό δεν έχει γίνει, δεν έχει συμβεί. Δηλαδή στην Αχαΐα παραδείγματος χάρη, κατεστράφη από τις πυρκαγιές το 2007 ο μισός νομός και ο άλλος μισός από το σεισμό του 2008.
Εδώ λοιπόν, τίθεται ένα θέμα, πλήρους ενημέρωσης, διασαφήνισης των προθέσεων. Δεν αφορά η απάντηση σας την ερώτηση μου. Και να σας πω το εξής απλό, ότι ο κύριος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους φορείς είπε ότι «έχουμε το σχέδιο νόμου, απλώς θα προσθέσουμε και το στοιχείο του σεισμόπληκτου για να γίνει ολοκληρωμένο».(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Ειδικό αναπτυξιακό, ζήτησε ο κύριος Φούρας, αμέσως μετά το σεισμό. Ειδικό αναπτυξιακό ζητούν όλοι οι φορείς της Αχαΐας. Και να σας διαβάσω χαρακτηριστικά, επειδή ήμουν παρών, σε συνέντευξη Τύπου τις δηλώσεις που έκαναν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαμε τον Ιούνιο του 2009 με τον κύριο Παυλόπουλο, όπου αναφέρεται μέσα ότι η Αχαΐα για μια ακόμα φορά ξεχάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι το σχέδιο θα ήταν έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2008.Ο κύριος Παυλόπουλος έκανε επίσκεψη...(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να πω κύριε Υφυπουργέ, ότι η μεγάλη αυτή εκκρεμότητα παραμένει και σας παρακαλώ πολύ ελέγξτε το, ελάτε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και θέλω να σας παρακαλέσω και γραπτώς να μου δώσετε μια λεπτομερή απάντηση. Θα σας πω ότι το σχέδιο ήταν ακριβώς αυτό που έχετε εκπονήσει για τον Πειραιά, με ίδια αιτιολογική βάση, με ξεχωριστό φορέα διαχείρισης, με ξεχωριστά κονδύλια, διακριτά από το ΕΣΠΑ και από τα περιφερειακά προγράμματα. Αυτό ακριβώς ζητούσε η Αχαΐα και η Ηλεία. Και τελειώνω με το εξής και πρέπει να το αναφέρω για την τάξη. Μέχρι και τις εκλογές του Οκτωβρίου, όλοι οι φορείς οι τοπικοί της Αχαΐας και της Ηλείας πραγματικά είχαν αναγάγει το αίτημα αυτό ως κορυφαίο. Οι επισκέψεις, πιέσεις και οι καταγγελίες προς την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καθημερινό φαινόμενο.Αλήθεια, αναρωτιέμαι και εγώ και άλλοι στην Αχαΐα και στην Ηλεία, γιατί το θέμα αυτό έχει καταχωνιαστεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου; Γιατί δεν είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών της Αχαΐας; Ο νοών νοείτω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας,
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, για να δευτερολογήσει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, δεν έχουμε σιωπήσει. Εμείς δουλεύουμε και ήδη υπό την προεδρία του κυρίου Αντιπροέδρου έχουμε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Συγγνώμη, δεν αναφέρομαι σε εσάς.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Όχι και οι φορείς. Και έχω απαντήσει και στη Βουλή στο συνάδελφο, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και στους νομάρχες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι το σχέδιο πιστεύω ότι μέσα στο Μάιο θα είναι έτοιμο, ούτως ώστε να έρθει για διαβούλευση και να εγκριθεί και να γίνει νόμος. Και χρειάζονται πραγματικά, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και οι δυο νομοί, γιατί στο σχέδιο νόμου είναι και οι δύο νομοί, συμπεριλαμβάνονται και οι δυο νομοί και θεωρούμε ότι μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά, μέσα και από ανταγωνιστικά προγράμματα, θα μπορέσουμε να δώσουμε την τόνωση και την ανάπτυξη στις δυο περιοχές που τόσο έχουν ανάγκη.Ας είστε λοιπόν σίγουρος και βέβαιος, ότι μέσα στο Μάιο θα έχουμε ολοκληρώσει αυτό το σχέδιο για τις δύο περιοχές.
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Ετικέτες
ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου