Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Πατρών

Κατηγορηματική διάψευση περί μεταφοράς σχολών ή τμημάτων του Πανεπιστήμιου Πατρών


Δεν έχει τεθεί ούτε καν ως θέμα η συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Πατρών και η μεταφορά σχολών ή τμημάτων σε άλλα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με κατηγορηματικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας προς τον βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη. Εκφράζονται μάλιστα απορίες από πού εκπορεύονται οι φήμες αυτές.

Παρόλα αυτά ο βουλευτής κατέθεσε για το θέμα σχετική ερώτηση ώστε να υπάρχουν έγγραφες δεσμεύσεις.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

Σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας βρίσκονται οι επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ/2008 και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ, μετά και την 2303/2012 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Το θέμα του ιδιότυπου καθεστώτος ομηρίας των επιτυχόντων στις προκηρύξεις 8Κ/2008 και 9Κ/2009 του ΑΣΕΠ φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και ερωτά τους Υπουργούς, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν σχετικά με τους επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008 μετά και τη δικαστική τους δικαίωση, και τους επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008 που δεν διορίστηκαν στην ΑΤΕ αλλά προσελήφθησαν στο ΙΚΑ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ

Απόλυτη προστασία του συγκροτήματος της Αχάϊα Κλάους και συμβολή στην ολοκληρωμένη τουριστική και πολιτιστική αξιοποίησή του.

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει για την Αχάϊα Κλάους και τις υποδομές της, αφού ήδη από τις 18/09/12 έχει αποσταλεί έγγραφο της εφορίας νεοτέρων μνημείων Δυτικής Ελλάδας που απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας διαβεβαίωσε τον βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη, ότι ο νόμος προβλέπει την προστασία του συγκροτήματος.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο κ. Τσούκαλης έθεσε το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Αχάϊα Κλάους και τη φημολογούμενη μεταφορά των ιστορικών βαρελιών και των άλλων υποδομών των εγκαταστάσεων. Η σχεδιαζόμενη μεταφορά αχρηστεύει σε μέγιστο βαθμό την πολιτιστική και τουριστική αξία και τον μοναδικό χαρακτήρα της Αχάϊα Κλάους ενώ υπονομεύει την έννοια του ιστορικά διατηρητέου μνημείου. Ο βουλευτής Αχαΐας στην τοποθέτησή του επιδίωξε να μάθει τις προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το ζήτημα, αν σκοπεύει να χαρακτηριστεί το μνημείο με όλες του τις υποδομές ως διατηρητέο μνημείο και αν προτίθεται να το αξιοποιήσει τουριστικά και πολιτιστικά.
Όσο για την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση του ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς για να συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίησή του.
Ο Νίκος Τσούκαλης από την πλευρά του πρόσθεσε ότι ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή με την Τράπεζα Πειραιώς ιδιοκτήτρια του κτιρίου ώστε να το εντάξει στο δίκτυο των μουσείων και των πολιτιστικών της πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά με συμπαραστάτη και τα αρμόδια υπουργεία.