Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Όργιο υπερτιμολογήσεων από τις πολυεθνικές στην Ελλάδα

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση, των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και τις υπερτιμολογήσεις των πολυεθνικών εταιρειών, συζητήθηκε χθες στη βουλή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ελέγχων σε 10 ξένες και πολυεθνικές εταιρείες από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ανέφερε πως με βάση τον έλεγχο και τις τιμοληψίες που έκανε το Ινστιτούτο Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών(ΙΕΛΚΑ) για τη διαμόρφωση τιμών αγαθών πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα, Ισπανία και Αγγλία, αναδεικνύεται ότι στην Ελλάδα οι πολυεθνικές πωλούν τα προϊόντα τους ακριβότερα ως και 256%!


«Η πρακτική αυτή, τόνισε ο κ. Τσούκαλης, είναι γνωστή ως το «κόλπο» των μητρικών εταιρειών για την αποφυγή της υψηλής τιμολόγησης με την εμφάνιση ζημιών και «φουσκωμένων» τιμολογίων των προϊόντων τους προς τις θυγατρικές τους, οι οποίες με τη σειρά τους τα διαθέτουν στην λιανική με υψηλές τιμές. Με αυτή τη μέθοδο, με αυτή τη διαδικασία της αισχροκέρδειας, της έλλειψης ελέγχων, ουσιαστικά οδηγείται ο Έλληνας πολίτης βαθύτερα στην απόγνωση, στην απελπισία και ουσιαστικά στην ανέχεια».


Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκράτης Ξυνίδης, παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος και περιέγραψε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την αντιμετώπισή του. Ο κ. υφυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία όπου αναλύονται οι τιμές μεγάλου γερμανικού πολυεθνικού ομίλου στο λιανεμπόριο που οι τιμές του έχουν μεγάλες διαφορές στη Γερμανία και τη Βουλγαρία σε σχέση την Ελλάδα. Με βάση αυτή τη στοιχειοθέτηση και μελέτη που έχει γίνει, θα ελεγχθεί η συγκεκριμένη εταιρεία για την τακτική που ακολουθεί και ήδη έχει σχηματιστεί και φάκελος με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει τέτοιου είδους πρακτική κατέληξε ο κ. Ξυνίδης.


Το πλήρες κείμενο της συζήτησης έχει ως εξής:

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αναφορά στη βουλή για τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στη Στροφυλιά

Ανάγκη φύλαξης του δάσους τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα

Αναφορά για το θέμα της λαθροϋλοτομίας στο δάσος της Στροφυλιάς, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, με αφορμή την επιστολή της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη φύλαξης του δάσους τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις την περίοδο της ξύλευσης, όπου το Δασαρχείο Πατρών δίνει (και επισήμως) την άδεια για την κάλυψη οικιακών αναγκών σε κατοίκους της περιοχής. Αντ’ αυτού όμως έχουμε απόληψη τεραστίων ποσοτήτων ξυλείας η οποία πολλές φορές καταλήγει στο εμπόριο, αντί να καλύψει οικιακές ανάγκες.
Η έλλειψη φύλαξης τα Σαββατοκύριακα τις αργίες αλλά και τις απογευματινές ώρες απ’ τους δασοφύλακες του Δασαρχείου Πατρών, έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα πεύκων, κουκουναριών και βελανιδιών.