Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Καρκινοπαθείς δεν βρίσκουν κρεβάτια στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ


Το σοβαρό πρόβλημα που βιώνουν οι αιματολογικοί και ογκολογικοί ασθενείς του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας, αφού στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου δεν έχει προβλεφθεί ούτε μία κλίνη γι’ αυτούς, μεταφέρουν με ερώτησή τους στη βουλή Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.


Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό υγείας κ. Λοβέρδο οι δύο βουλευτές αναφέρουν:


Να πάψουν τα σωφρονιστικά ιδρύματα να είναι στοιχεία κοινωνικής ενοχής.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Τα συστήματα κράτησης πρέπει να πάψουν να αποτελούν στοιχείο κοινωνικής ενοχής, πρέπει να πάψουν να είναι οι σύγχρονες Σπιναλόγκες.

Η έκτιση της ποινής πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο της εκδήλωσης του ποινικού φαινομένου


Υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα. Μπορεί ένα σωφρονιστικό σύστημα, ένα ποινικό σύστημα, αν θέλετε, να αποτελεί μία νησίδα, σε ένα γενικότερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα το οποίο νοσεί, το οποίο καταρρέει; Μπορεί να επιτελέσει τους σκοπούς του, την αποστολή του, όταν τα πάντα γύρω καταρρέουν; Πιάνουν τόπο οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, ακόμα και οι χρηματοδοτήσεις του συγκεκριμένου συστήματος; Θέση σαφής νομίζω και επιστημονικά τεκμηριωμένη, όχι.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση «καθιερώνει» ειδική κοινωνική κατηγορία αστέγων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ


Ειδική κοινωνική κατηγορία αστέγων καθιερώνεται με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκου Μπόλαρη, σε ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.


Με τη νομοθετική ρύθμιση θα καθιερώνεται ειδική κοινωνική κατηγορία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς όπως διαπιστώνεται από στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο, υπάρχει όχι μόνο ποσοτική αύξηση του φαινομένου (αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης στέγης), όσο και ποιοτικής διαφοροποίησης, δηλαδή αλλαγή του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου.

Διακομματική τροπολογία για την οικονομική εξυγίανση των Δήμων

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΗ (ΔΗΜ.ΑΡ), ΛΑΜΠΡΟ ΜΙΧΟ (ΠΑΣΟΚ) ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΖΩΗ (ΝΔ)

Δύο σημαντικές τροπολογίες για την για την εξυγίανση των δήμων και των περιφερειών, κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας ) Λάμπρος Μίχος (ΠΑΣΟΚ. Β΄ Αθήνας) και Χρήστος Ζώης (ΝΔ Λαρίσης) στα πλαίσια της συζήτησης στη βουλή του πολυνομοσχεδίου (Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν του μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»


Όπως σημειώνουν στην εισηγητική τους έκθεση οι τρείς βουλευτές, η εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών αποτελεί κρίσιμο και επείγον θέμα για το νοικοκύρεμα των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης, όπως προβλέπονται από την κατατεθείσα τροπολογία, θα βοηθήσει στην επίλυση μέρους του προβλήματος με την επιφύλαξη όμως ότι η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοσθεί με γρήγορες διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατικές και ανούσιες επιβαρύνσεις και καθυστερήσεις.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Βιώνουμε δραματικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Βιώνουμε σήμερα τις δραματικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας. Δραματικές επιπτώσεις σε όλο το οικοσύστημα με πλέον σημαντικές τις ανθρώπινες απώλειες. Τα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής και αποτελούν σύνθετο παράγοντα που επηρεάζει την υγεία, το περιβάλλον, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, τις εξαγωγές, τελικά την ίδια την ανάπτυξη σ’ αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Παράλληλα, το κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχει αλλάξει. Οι πρωταγωνιστές πλέον είναι οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας, παγκόσμιες και ευρωπαϊκές»


Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής του ν/σ για τη «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις». Ο βουλευτής αναφερόμενος στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τη γεωργική παραγωγή και κυρίως το πλαίσιο έγκρισης και κυκλοφορίας των γεωργικών φαρμάκων, τόνισε πως έχουμε μείνει πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα.


Ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε την ανάγκη λήψης πιο συγκεκριμένων μέτρων ελέγχου των τιμών κι όχι απλά παρακολούθησής τους, τονίζοντας την ανάγκη διάθεσης φυτοφαρμάκων ακόμα και μέσω των συνεταιρισμών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξάλειψη των κίνητρων για λανθασμένη χρήση των φυτοφαρμάκων αλλά και την αποτροπή ελλήνων αγροτών να πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες για να αγοράσουν φυτοφάρμακα.


Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης ανέφερε την κατ’ αρχήν, θετική θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς απέναντι στο νομοσχέδιο και επιφυλάχτηκε για συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων ρυθμίσεων των άρθρων στην επόμενη συνεδρίαση.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στη βουλή το θέμα του πρόστιμου σε ερασιτεχνικό θίασο της Πάτρας

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στη βουλή φέρνει το θέμα του προστίμου από το ΙΚΑ στον ερασιτεχνικό θίασο «Ελεύθερο θέατρο τέχνης» που ανέβασε το έργο « ο πατέρας» στο θέατρο Act της Πάτρας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως ο υπερβάλλων ζήλος των ελεγκτών έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των ανθρώπων που αγαπούν τη θεατρική τέχνη και δουλεύουν εθελοντικά, χωρίς την παραμικρή αμοιβή και ερωτά τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού τι προτίθενται να πράξουν για την απαλλαγή του συγκεκριμένου ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος από τις κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, αλλά και την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου Πάτρας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου Πάτρας και την ίδρυση του αντίστοιχου Οργανισμού, ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Το ζήτημα εκκρεμεί από το 2008, όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας. Παρότι έχουν παρέλθει 4,5 χρόνια από την αρχική έγκριση του κ. Σουφλιά και παρά τη δέσμευση για ολοκλήρωση του σχεδίου μέσα στο 2010, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος.

Ο κ. Τσούκαλης ζητά την προώθηση των διαδικασιών για άμεση ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, γιατί καθυστερεί η έγκρισή του, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωσή του, καθώς και σε ποιους φορείς και πότε απεστάλη για έκφραση απόψεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής