Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ

Απόλυτη προστασία του συγκροτήματος της Αχάϊα Κλάους και συμβολή στην ολοκληρωμένη τουριστική και πολιτιστική αξιοποίησή του.

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει για την Αχάϊα Κλάους και τις υποδομές της, αφού ήδη από τις 18/09/12 έχει αποσταλεί έγγραφο της εφορίας νεοτέρων μνημείων Δυτικής Ελλάδας που απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας διαβεβαίωσε τον βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη, ότι ο νόμος προβλέπει την προστασία του συγκροτήματος.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο κ. Τσούκαλης έθεσε το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Αχάϊα Κλάους και τη φημολογούμενη μεταφορά των ιστορικών βαρελιών και των άλλων υποδομών των εγκαταστάσεων. Η σχεδιαζόμενη μεταφορά αχρηστεύει σε μέγιστο βαθμό την πολιτιστική και τουριστική αξία και τον μοναδικό χαρακτήρα της Αχάϊα Κλάους ενώ υπονομεύει την έννοια του ιστορικά διατηρητέου μνημείου. Ο βουλευτής Αχαΐας στην τοποθέτησή του επιδίωξε να μάθει τις προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το ζήτημα, αν σκοπεύει να χαρακτηριστεί το μνημείο με όλες του τις υποδομές ως διατηρητέο μνημείο και αν προτίθεται να το αξιοποιήσει τουριστικά και πολιτιστικά.
Όσο για την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση του ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς για να συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίησή του.
Ο Νίκος Τσούκαλης από την πλευρά του πρόσθεσε ότι ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή με την Τράπεζα Πειραιώς ιδιοκτήτρια του κτιρίου ώστε να το εντάξει στο δίκτυο των μουσείων και των πολιτιστικών της πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά με συμπαραστάτη και τα αρμόδια υπουργεία.