Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΕΥΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

H με αριθμό 315/25-9-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ υποθέσεων πολιτικών προσώπων.

( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 28.9.2012)

Κύριε Υπουργέ, είναι η ερώτηση την οποία είχα υποβάλει στις 28 Αυγούστου και η οποία προκάλεσε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις σε σχέση με τη δημοσιοποίηση προσώπων.
Θα ήθελα να πω, βεβαίως, ότι η διαχείριση του θέματος αυτού εκ μέρους του ΣΔΟΕ δεν ήταν ό,τι καλύτερο, δεδομένου ότι το περιεχόμενό της ερώτησής μου που είχα καταθέσει τότε στόχευε αλλού. Δεν στόχευε στο να αρχίσουν να κυκλοφορούν ονόματα και δια των διαρροών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά κυρίως να σταλεί ένα μήνυμα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ για υποθέσεις που σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, αλλά και σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Διώτη, υπήρχαν στο ΣΔΟΕ και χρόνιζαν.
Δεν ήταν στην πρόθεσή μου ούτε να δοθούν ονόματα ούτε να αρχίσουν να κυκλοφορούν αυτές οι φήμες. Το μήνυμα ήθελα να στείλω και θέλαμε να στείλουμε σαν Δημοκρατική Αριστερά, προκειμένου όσοι από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ή άλλων αρχών ασχολούνταν με αυτά τα ζητήματα να επισπεύσουν. Βεβαίως ακολούθησε όλο αυτό που ακολούθησε.
Επανέρχομαι, λοιπόν, με την ερώτηση αυτή και ουσιαστικά ρωτά: Υπάρχουν φάκελοι -που δεν αναφέρονται στην τρέχουσα διαχείριση, στη διαχείριση ρουτίνα- που αφορούν σοβαρά αδικήματα και αναφέρονται σε πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στη διάθεση, στη διαχείριση του ΣΔΟΕ περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια και που κάποιοι δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους και δεν έχουν διαχειριστεί με το σωστό τρόπο; Αυτή ακριβώς ήταν η ερώτηση. Περιμένω την απάντηση σας, για να μπορέσω να μιλήσω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά να απαντήσετε στον κ. Τσούκαλη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, το πνεύμα της απαντήσεώς μου θα κινηθεί σε αυτά που είπα και χθες σε ερώτηση του πρώην Προέδρου του κ. Κακλαμάνη.
Βεβαίως, υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός όσον αφορά τις έρευνες που γίνονται στο ΣΔΟΕ, σε σχέση και με πολιτικά αλλά και με μη πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή, αν εξαιρέσουμε αυτές τις έρευνες οι οποίες γίνονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, οι υπόλοιπες έρευνες οι οποίες γίνονται κατόπιν κάποιων καταγγελιών θα πρέπει να αξιολογούνται -υπάρχει βεβαίως μία Επιτροπή Αξιολόγησης, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά εχέγγυα γι’ αυτήν την αξιολόγηση- και στη συνέχεια η επεξεργασία να μην είναι χρονοβόρος. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
Από τη στιγμή που έχω αναλάβει τις αρμοδιότητες -κι αυτό έγινε μέσα στην εβδομάδα- η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να δω πώς κινείται όλο αυτό το πλαίσιο εξέτασης των καταγγελιών και επεξεργασίας των υποθέσεων και να βάλω σε μία νέα βάση όλο αυτό το πλαίσιο, προκειμένου οι όσες κι όποιες έρευνες γίνονται να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει απόλυτος εχεμύθεια.
Όπως είπα και χθες, όταν γίνεται κάποια έρευνα, δεν σημαίνει ότι το ερευνώμενο πρόσωπο ή η ερευνώμενη εταιρεία είναι κατά τεκμήριο φοροφυγάς. Η έρευνα μπορεί να γίνει, αλλά το αποτέλεσμα έχει σημασία. Όσο διαρκεί η έρευνα, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία είχατε κάνει την ερώτηση, όλες αυτές οι υποθέσεις οι οποίες αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από τον εισαγγελέα θα υπάρξει και διαβίβαση στον Αντιπρόεδρο της Βουλής ο οποίος προεδρεύει της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 21 του ν. 3023/2002. Συνεπώς και σ’ αυτό το κομμάτι θα χυθεί φως για να μην υπάρχουν ερωτηματικά. Τονίζω όμως ότι όταν κάποιος ερευνάται είτε από το ΣΔΟΕ είτε από μία αρμόδια ΔΟΥ, δεν σημαίνει ότι αυτός έχει διαπράξει αδίκημα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Τσούκαλη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ξεκινώντας θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία στην άσκηση της νέας σας αρμοδιότητας…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Είστε και πατριώτες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Είμαστε, αλλά πρέπει να πω ότι δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ. Καλή επιτυχία λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ως πολιτικός προϊστάμενος σ’ ένα φορέα που η χώρα στηρίζει πάρα πολύ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Κύριε Υφυπουργέ, προσέξτε όμως ένα παράδοξο: Ενώ συζητάμε εδώ εμείς οι δύο, ήδη από χθες 34 ονόματα κυκλοφορούν σε όλα τα blogs, δηλαδή ουσιαστικά εσείς επισήμως δεν απαντάτε σε μένα και δεν μου δίνετε τα ονόματα και τα ονόματα αυτά είναι διαφορετικά από τα 24 περίπου που είχαν βγει την προηγούμενη φορά. Στο σύνολο είναι περίπου 50 ονόματα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει σωστά το πολιτικό σύστημα μ’ αυτό τον τρόπο.
Δεύτερον, είπατε ότι όσο διαρκούν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και το ασπαζόμαστε όλοι. Πόσο διαρκούν όμως; Η κορυφαία περίπτωση που ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα και αυτό το κτήριο ανάγεται στο 2010. Ήδη δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ χειρίζονταν αυτή την υπόθεση. Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα τα οποία δεν μπορεί κάποιος να ανταποδείξει ότι δεν οφείλονται σ’ αυτόν. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες υποθέσεις και πόσες απ’ αυτές εξετάζονται παράλληλα από την Αρχή κατά της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες; Υπάρχει παράλληλη λειτουργία; Αυτό πρέπει να το ελέγξετε. Αν δεν υπάρχει έλεγχος, τότε υπάρχει κάτι το ύποπτο.
Οι πολίτες απαιτούν σαφείς απαντήσεις, κύριε Υπουργέ. Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο όπου προσπαθούμε μεν να διαφυλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλην όμως το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αφήνει καμία «σκιά» όσον αφορά τις προθέσεις του για τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Τσούκαλη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μ’ αυτά που είπατε, κύριε συνάδελφε. Από τη στιγμή που ουσιαστικά έχω υπό την αρμοδιότητά μου και αυτή τη φορολογική υπηρεσία, θα προσπαθήσω να βάλω κάποιους κανόνες ώστε να μην αμφισβητείται το πλαίσιο και το αποτέλεσμα των ερευνών. Έχετε μεγάλο δίκιο όταν λέτε ότι κάποιες υποθέσεις δεν μπορούν να χρονίζουν. Η έρευνα δεν μπορεί να είναι αιώνια. Όσοι έχουμε ασχοληθεί με τα φορολογικά θέματα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρώσεις έναν έλεγχο.
Διότι από τη μία υπάρχει σκιά, όπως είπατε, και από την άλλη, όσο χρονίζει μία έρευνα, είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά της. Δηλαδή, δημιουργούνται προβλήματα κατά τη διάρκεια της έρευνας και στο φορολογούμενο, αλλά υπάρχουν και αλλαγές στα πρόσωπα που ασκούν την έρευνα. Γενικά, θα έλεγε κάποιος ότι όσο χρονίζει μία έρευνα, το αποτέλεσμά της δεν είναι το καλύτερο.
Συνεπώς, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις ατέρμονες έρευνες. Έρευνα με αρχή, τέλος και αποτέλεσμα, για να υπάρχει διαφάνεια. Και αυτό, να είστε βέβαιος, ότι εγώ θα ξεκινήσω να το κάνω.