Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δήλωση Νίκου Τσούκαλη: Η ΔΗΜΑΡ ζητεί α πέσει άπλετο φως στις έρευνες που κάνει το ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα

"Η Δημοκρατική Αριστερά, έχει ζητήσει ήδη να πέσει άπλετο φως στις έρευνες που κάνει το ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα".
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης με αφορμή την άρνηση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος να δώσει στη Βουλή τα στοιχεία πολιτικών προσώπων για τα οποία γίνονται έρευνες.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης:
 Όσον αφορά στην απάντηση – άρνηση του κ. Πεπόνη, στο αίτημα του πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής Αθανάσιου Νάκου, να παράσχει στην Επιτροπή όλα τα στοιχεία που αφορούν σε βουλευτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του ν. 4065/2012 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημοσίων λειτουργών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και άλλων κατηγοριών προσώπων».
Σύμφωνα με το νόμο «στον έλεγχο που διεξάγεται από την Επιτροπή, καθώς και για την πραγματοποίηση των ελεγκτικών πράξεων που ενεργούνται κατ’ εντολή της από ορκωτούς ελεγκτές, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για το τραπεζικό, χρηματιστηριακό και φορολογικό απόρρητο».
Επίσης «η Επιτροπή όσο και οι ορκωτοί ελεγκτές προβαίνουν σε κάθε πρόσφορη και απαραίτητη, για την επίτευξη του σκοπού του επανελέγχου, νόμιμη ενέργεια». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μπορούν «να ζητούν πληροφορίες και στοιχεία από οποιαδήποτε Αρχή, Υπηρεσία ή Οργανισμό του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση ή συγκατάθεση του ελεγχομένου, οι οποίες έχουν αντιστοίχως, την υποχρέωση να δώσουν τις ζητούμενες πληροφορίες και τα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή τους….» καθώς επίσης «Όποιος εμποδίζει, µε οποιονδήποτε τρόπο το ελεγκτικό έργο και ιδίως αρνείται την παροχή στοιχείων στην Επιτροπή τιμωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών».
Η Δημοκρατική Αριστερά, έχει ζητήσει ήδη να πέσει άπλετο φως στις έρευνες που κάνει το ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Γι’ αυτό και έχει απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομικών καλώντας τον μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για να αποσαφηνιστεί, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες, ποια πρόσωπα αφορούν και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν.
Σύμφωνα με όσα προαναφέρονται η άρνηση του κ. Εισαγγελέα με την αιτιολογία ότι «με την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου από τις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και υπό την εποπτεία μας ελέγχου, θα σας διαβιβάζονται, με βάση την Αρχή της Νομιμότητος και σύμφωνα με τον νόμο όσα στοιχεία προκύψουν ως μη σύνομμα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην Ειδική Επιτροπή Πόθεν Έσχες», εκτιμώ ότι δεν καλύπτεται από τις πιο πάνω ρυθμίσεις δεδομένου ότι η Επιτροπή ελέγχει μόνο τον έλεγχο του πόθεν έσχες των βουλευτών και όχι την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων