Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Oι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, που αφορά επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και ρωτούν τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης για ποιους λόγους καθυστερούν οι συγκροτήσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και αν πρόκειται να ψηφιστούν άμεσα διατάξεις για απολύσεις και συντομεύσεις εκκαθαρίσεων πειθαρχικών υποθέσεων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Ο Διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας προσκόμισε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών το συμπέρασμα ένορκης διοικητικής εξέτασης σχετικά με γιατρό νοσοκομείου ο οποίος παρ’ ότι είχε τεθεί σε αργία, επέστρεψε τις επόμενες ημέρες στην κλινική του και προχώρησε σε ιατρικές πράξεις.
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ δηλώνει ιδιαίτερα προβληματισμένος σχετικά με την άσκηση πιέσεων και την προσπάθεια συγκάλυψης στην προσπάθειά του να διαλευκάνει τις υποθέσεις διαφθοράς στην περιοχή του, όπως επίσης και για το μέγεθος της διαπλοκής που διαπίστωσε στον χώρο της υγείας. Παράλληλα ο Δήμαρχος Ζακύνθου καταγγέλλει ότι από τους 130 δικαιούχους του επιδόματος τυφλότητας περίπου 40 άτομα έχουν λάβει ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις.
Και ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη τομών, μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχουν συγκροτηθεί τα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία εκκρεμούν από τον Μάρτιο του 2012. Σε αυτά θα μεταφερθούν 3000 υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, που εκκρεμούν. Από το 2004 μέχρι το 2011 έχουν εκδικαστεί 2500 πειθαρχικές υποθέσεις από τις οποίες 363 αφορούν εκπαιδευτικούς. Από το σύνολο των υποθέσεων μόνο οι 60 έχουν παραπεμφθεί στα συμβούλια με το ερώτημα της απόλυσης. Ενδεικτικά, σε καθηγητή που κατηγορήθηκε για παιδική πορνογραφία επιβλήθηκε ποινή προσωρινής παύσης 4,5 μηνών, σε καθηγήτρια που κατηγορήθηκε για νόθευση γραπτών στις πανελλήνιες εξετάσεις ποινή παύσης 3 μηνών, σε δάσκαλο που κατηγορήθηκε για αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια ποινή παύσης 5 μηνών.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

• Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων;
• Προτίθενται να προχωρήσουν στην ψήφιση διατάξεων που θα προβλέπουν την σύντομη εκκαθάριση των υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και πότε;
• Προτίθενται να προχωρήσουν στην ψήφιση διατάξεων που θα επιβάλλουν την ποινή της απόλυσης για σοβαρές παραβάσεις σε επίορκους δημόσιους υπαλλήλους;