Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Στην Ολομέλεια της Βουλής η αναζήτηση πολιτικών, αστικών και πιθανόν ποινικών ευθυνών διοικητών ασφαλιστικών ταμείων και Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων για συντάξεις και επιδόματα «μαϊμού»

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ν. Τσούκαλη προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με την αναζήτηση πολιτικών, αστικών και πιθανόν ποινικών ευθυνών διοικητών ασφαλιστικών ταμείων και Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων για συντάξεις και επιδόματα «μαϊμού».
Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Τσούκαλης τόνισε το πόσο απαραίτητη είναι η θωράκιση του συστήματος των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να σταματήσουν τα απαράδεκτα φαινόμενα της λεηλασίας τους. Ως Δημοκρατική Αριστερά αξιολογούμε θετικά τις κινήσεις του Υπουργού Εργασίας να απευθυνθεί στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου προκειμένου να θέσει το θέμα της επείγουσας διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών επίορκων γιατρών και δημοσίων υπαλλήλων και τη δήλωσή του ότι «..μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελέγχου ώστε να μην υπάρχει ούτε μία σύνταξη «μαϊμού» και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εντοπιστεί άπαντες», αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το κοινό αίσθημα θέλει να τιμωρηθούν όσοι δεν θωράκισαν το σύστημα και επέτρεψαν την διασπάθιση των χρημάτων των ταμείων και για αυτό ευθύνες έχουν όχι μόνο οι επίορκοι υπάλληλοι και οι πολίτες που καρπώνονταν τα επιδόματα , αλλά κυρίως οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και Γ.Γ. των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που για πολλά χρόνια παρέλειψαν να προβούν σε εντοπισμό των πλασματικών συντάξεων και επιδομάτων και αφετέρου δεν προχώρησαν στην εγκατάσταση συστήματος αυτόματου εντοπισμού των περιπτώσεων αυτών. Στην ερώτησή του για την απόδοση πολιτικών, αστικών και πιθανόν ποινικών ευθυνών, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, δεν έδωσε σαφή απάντηση και αναφέρθηκε γενικά στους ελέγχους που γίνονται, οι οποίοι όταν θα ολοκληρωθούν ίσως να προκύψουν οι όποιες ευθύνες.

Επιπλέον ο κ. Τσούκαλης ρώτησε τον κ. Υφυπουργό για την εσφαλμένη απογραφή του 2011 και το πόσο ζημίωσε το Δημόσιο, αλλά και σε αυτό το ερώτημα ο Υφυπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία θα λυθούν με τους νέους ελέγχους και τότε θα μπορέσει να υπολογιστεί η ζημιά που υπέστη το ίδρυμα.

Κλείνοντας ο κ. Τσούκαλης δήλωσε ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά το θέμα της αναζήτησης ευθυνών για τα επιδόματα μαϊμού είναι πρωταρχικής σημασίας και θα υπάρχει συνεχής πίεση από την πλευρά του κόμματος μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα.