Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για συντάξεις και επιδόματα «μαϊμού»


EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Τη διερεύνηση για πολιτικές, αστικές και πιθανόν ποινικές ευθύνες για όσους διετέλεσαν διοικητές ασφαλιστικών οργανισμών και Γενικοί Γραμματείς Κοινωνικών Ασφαλίσεων για συντάξεις και επιδόματα «μαϊμού», ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:
«Σκόπιμα διάτρητος έχει διαρθρωθεί ολόκληρος ο μηχανισμός του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πελατειακές σχέσεις. Η στρέβλωση αυτή αναφύεται ανάγλυφα με τις αποκαλύψεις σχετικά με τα πλασματικά επιδόματα και συντάξεις που λεηλατούν επί χρόνια το δημόσιο πλούτο. Πρόσφατα η διοίκηση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ γνωστοποίησε ότι ταυτοποιήθηκαν 2.500 περιπτώσεις συνταξιούχων που συνεχίζουν να λαμβάνουν και μετά θάνατον σύνταξη. Επίσης 7.500 δήθεν δικαιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν μετά την ατελή απογραφή του 2011.Επί πλέον και κατόπιν ελέγχου της Γεν. Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στα μητρώα τα ων ασφαλιστικών οργανισμών διαπιστώθηκε ότι στο 10% των περιπτώσεων δεν προέκυπτε ποιος εισπράττει τη σύνταξη σε αρκετές δε περιπτώσεις είναι λάθος το ΑΦΜ.
Εν όψει των αποκαλύψεων ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου προκειμένου να θέσει το θέμα της επείγουσας διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών επίορκων γιατρών και δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε δε ότι «..μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελέγχου ώστε να μην υπάρχει ούτε μία σύνταξη «μαϊμού» και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εντοπιστεί άπαντες».

Επειδή, αν και οι προαναφερόμενες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού υποδηλώνουν βούληση για την οριστική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου των πλασματικών συντάξεων, δεν ικανοποιεί όμως την δίκαιη απαίτηση των πολιτών για πλήρη καταλογισμό πολιτικών αλλά και πιθανών ποινικών ευθυνών όσων είχαν καθήκον για την θωράκιση του συστήματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

• Προτίθεστε να διερευνήσετε για πολιτικές, αστικές και πιθανόν ποινικές ευθύνες για όσους διετέλεσαν διοικητές ασφαλιστικών οργανισμών και Γενικοί Γραμματείς Κοινωνικών Ασφαλίσεων γιατί αφενός μεν, επί πολλά χρόνια παρέλειψαν να προβούν σε εντοπισμό των πλασματικών συντάξεων και επιδομάτων και αφετέρου να εγκαταστήσουν συστήματα αυτόματου εντοπισμού των περιπτώσεων αυτών.

• Ποιος ευθύνεται για την εσφαλμένη απογραφή του ΙΚΑ για όσους ελάμβαναν συντάξεις και επιδόματα «μαϊμού», ποια η ζημιά του ταμείου από την καθυστέρηση αυτή και αν θα αναζητηθούν αστικές ευθύνες για την αποκατάστασή της».