Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ενδοομιλικές συναλλαγές ξένων και ελληνικών πολυεθνικών φουσκώνουν τις τιμές

Στη βουλή το θέμα της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ


«Οι τιμές σε αγαθά και κυρίως σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να είναι σκανδαλωδώς υψηλές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα μας συρρικνώνονται διαρκώς και το επίπεδο ζωής υποχωρεί δραματικά»


Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και οικονομικών οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Πάρις Μουτσινάς, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα. Ως κύρια αιτία για την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών έχουν εντοπιστεί ενδοομιλικές συναλλαγές μιας πενηντάδας ξένων και ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην αγορά.


Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιες συγκεκριμένες, αξιολογημένες και ιεραρχημένες ενέργειες θα προβούν ώστε να αντιστοιχηθούν οι τιμές προϊόντων και αγαθών στο εισοδηματικό επίπεδο των Ελλήνων.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα μας συρρικνώνονται διαρκώς και το επίπεδο ζωής υποχωρεί δραματικά αποτελεί κοινή πεποίθηση, και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT δεν τη διαψεύδουν, ότι την ίδια ακριβώς περίοδο «παραδόξως» οι τιμές σε αγαθά και κυρίως σε μια σειρά πρώτης ανάγκης συνεχίζουν σκανδαλωδώς να είναι υψηλές.


Σύμφωνα με τη EUROSTAT και την ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ στις τιμές σε τρόφιμα, ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε αυξήσεις (Ιούνιος 2012- Ιούνιος 2011), αυγά 9,95%, ψωμί 1,81%, ελαιόλαδο 1,28%, ζάχαρη 10,6%, καφές 6,15%, ηλεκτρισμός 13,95, πετρέλαιο θέρμανσης 15,6%, φυσικό αέριο 13,7%, τέλη κυκλοφορίας – διόδια 9,7%.


Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση στη λιανική τιμή του γάλακτος, κάτι που αποτυπώνεται και στον Δείκτη Ισότιμης Αγοραστικής Δύναμης Καταναλωτή (Purchasing Power Parity Index-PPPI), με την Ελλάδα να είναι σήμερα η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη των 27, με αύξηση 3,9% για το μήνα Ιούνιο 2012 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2011, ενώ αθροιστικά τα τελευταία δύο χρόνια ο δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 13,1%.


Ως κύρια αιτία για την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών έχουν εντοπιστεί ενδοομιλικές συναλλαγές μιας πενηντάδας ξένων και ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην αγορά.


Επειδή ο έλεγχος της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων συνιστά πρωταρχικό όρο για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:


· Σε ποιες συγκεκριμένες, αξιολογημένες και ιεραρχημένες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιστοιχηθούν οι τιμές προϊόντων και αγαθών στο εισοδηματικό επίπεδο των Ελλήνων;