Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

Διαμορφώνουμε την υπεύθυνη αριστερά.

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι , φίλοι και φίλες με την απόφασή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε την πολιτική που πρέπει να ασκήσει. Η συμμετοχή μας σε αυτην τη διαδικασία της στήριξης δεν υποκαθιστα τη λειτουργία του κόμματός μας . Το κόμμα μας πρεπει να λειτουργεί πολιτικά, να αποφασίζει πολιτικά και βεβαίως να παράγει πολιτική.

Στηρίζουμε την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής συμφωνίας και σύγκλισης και αυτη την προγραμματική συμφωνία και σύγκλιση διεκδικούμε και θα το διεκδικούμε επίμονα και συστηματικά να τηρηθεί και να εφαρμοστεί. Γιατί θεωρούμε οτι οι όροι που περιλαμβάνονται σε αυτην την προγραμματική συμφωνία είναι εκείνα τα πολιτικά μεγέθη τα οποία χρειάζεται ο τόπος και η κοινωνία για να αντιμετωπίσει μια πολυεπίπεδη όσο και σύνθετη κρίση και πραγματικότητα η οποία υπάρχει.

Εξακολουθούν να είναι δύσκολες οι καταστάσεις , τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή θέση. Έχουμε ένα κράτος το οποίο έχει λειτουργήσει καθημαγμένο, με τεράστια προβλήματα, τα οποία αναφέρονται όχι μόνο στο χρέος και στα ελλείμματα, αλλά αναφέρονται στη λειτουργία των δομών αυτού του κράτους. Μια λειτουργία η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα, προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί η πολιτική που θα ασκηθεί να είναι συγκεκριμένη, να είναι η πολιτική της βαθιάς προοδευτικής μεταρρύθμισης, να είναι η πολιτική της κατανομής με δίκαιο και ίσο τρόπο των βαρών στη βάση των δυνατοτήτων των Ελλήνων πολιτών.

 Η Ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, με αδυσώπητα τα βάρη, κυρίως στις πλάτες των ασθενέστερων στρωμάτων. Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια, έχει ξεκινήσει η πολιτική η οποία, για παράδειγμα, είπε όχι σε πρόσθετα μέτρα μέσα στο έτος 2012. Και βεβαίως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από τώρα για να αντιμετωπισθεί το ειδικό βάρος που καλείται η χώρα να σηκώσει στη βάση των όσων οι προηγούμενες κυβερνήσεις , οι προηγούμενοι πολιτικοί συσχετισμοί δέχθηκαν και υπέγραψαν στο πλαίσιο της μνημονικής σύμβασης.

Είναι το συγκεκριμένο πακέτο των 11,6 δις ευρώ για αυτό και αναζητούνται τα ισοδύναμα προκειμένου να μην υπάρξουν πρόσθετα βάρη, τα οποία είναι αδύνατον να σηκώσει η ελληνική κοινωνία στις πλάτες της. Η παραοικονομία εξακολουθεί να είναι παρούσα, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να ροκανίζει τα δημόσια έσοδα και να καταγράφεται τεράστια υστέρηση εσόδων. Και από την άλλη πλευρά η μεγάλη υποχρέωσή μας είναι να ξεκινήσει η αναπτυξιακή- παραγωγική διαδικασία, να λειτουργήσει η οικονομία, διότι αυτήν την ώρα το μεγάλο ζήτημα είναι, εκτός από τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στα δημοσιονομικά , το μεγάλο ζήτημα είναι η ύφεση , μια βαθιά ύφεση η οποία και αυτή ανεβαίνει και καθιστά αναποτελεσματικά τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί και τα όποια ενδεχομένως να ληφθούν στη βάση συγκεκριμένων αναγκών και, όπως λίγο πριν είπα, χωρίς οριζόντιες εφαρμογές.

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι, ας το επαναλάβω. Θα μας ήταν εξαιρετικά εύκολο να παραμείνουμε στη θέση της αντιπολίτευσης, μια θέση άνετη, βολική , μια θέση η οποία δεν θα δημιουργούσε αυτές τις μεγάλες υποχρεώσεις, αυτές τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε αναλάβει. Το πράξαμε όμως και το αποφασίσαμε όλοι μαζί , όχι μόνο γιατί είχαμε πει στον ελληνικό λαό ότι εμείς θα δώσουμε λύση, αλλά γιατί λειτουργήσαμε από θέση ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας.


Και αυτή η ευθύνη , αυτή η υπευθυνότητα , το δημόσιο συμφέρον να σωθεί ο τόπος, να ανασάνει η κοινωνία , είναι η δύναμη η οποία στηρίζει την πολιτική που αποφασίσαμε εδώ, με δική μας απόφαση. Επαναλαμβάνω, ήταν εξαιρετικά εύκολο, θα μας ήταν βολικό και άνετο να μετακινηθούμε στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και να έχουμε ενδεχομένως την «καθαρότητα» μιας αριστεράς η οποία δεν αποφασίζει να αναλάβει ευθύνες , δεν αποφασίζει να σηκώσει εκείνα τα βάρη που πρέπει να σηκωθούν προς όφελος της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας .


Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει, ευθύνη έναντι στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία, ξεπερνά το εκλογικό ποσοστό του 6,23. Είναι πάνω από το εκλογικό ποσοστό , είναι πάνω από τις ψήφους που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε, το έργο το οποίο καλούμαστε να πράξουμε, και θα το πράξουμε. Θα το προωθήσουμε και θα το προωθήσουμε ακριβώς γιατί εκείνο το οποίο συνέχει την πολιτική μας είναι αυτή η ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στη χώρα που έχει τεράστια προβλήματα και δεν είναι δεδομένο ότι θα ξεφύγει και από την τυπική χρεωκοπία , όπως δεν είναι δεδομένο, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική, ότι θα παραμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Βεβαίως, με δεδομένη την ύφεση , με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του τόπου , χρειάζεται η αναδιαπραγμάτευση προκειμένου να φύγουν οι επαχθείς όροι του μνημονίου και βεβαίως να διεκδικηθεί σε πρώτη φάση, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.  Από μόνο του, όμως, αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να διεκδικηθεί η αναδιαπραγμάτευση στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου , και αυτό το σχέδιο καταρτίζεται , αυτό το σχέδιο θα προωθηθεί. Χρειάζεται ταυτόχρονα να υπάρξει και η πολιτική της ανάπτυξης , να υπάρξει διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα , να υπάρξει η λειτουργία μιας οικονομίας η οποία σήμερα δεν υφίσταται.

Και βεβαίως να προωθηθούν όλες οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μας απομακρύνουν από ένα πρόσφατο όσο και μακρινότερο παρελθόν που έχει σχέση, όχι με τον άναρχο νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό, οποίος υπήρξε και διαμόρφωσε, συν τοις άλλοις, και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, αλλά ανέδειξε ως κυρίαρχο στοιχείο και ένα πελατειακό κράτος, που και αυτό με τη σειρά του καθήλωσε τον τόπο και οδήγησε στην περιθωριοποίηση μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας .

Θα αναληφθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκειμένου πολιτικά πια και πέρα από το επίπεδο της τρόικας , να υπάρξει η πολιτική διεκδίκηση και της χρονικής επιμήκυνσης και της αναδιαπραγμάτευσης και βεβαίως και της ένταξης στην ελληνική οικονομία συγκεκριμένων αναπτυξιακών μεγεθών που πρέπει να υπάρξουν. Όποια μέτρα ελήφθησαν , όποια μέτρα θα ληθφούν , βεβαίως όχι οριζόντια , εάν δεν αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ύφεσης , δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Πολύ δε περισσότερο όταν η ανάπτυξη καλείται να υπάρξει και για το πρόσθετο λόγο ότι έχουμε μια συνεχώς καλπάζουσα ανεργία , μια ανεργία η οποία ξεπερνάει το 23% και μιλάω για την καταγεγραμμένη , την επίσημη ανεργία , χωρίς να συνυπολογίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες που αναμένουν να εισέλθουν στο χώρο της εργασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επομένως η ανάπτυξη είναι εκείνο το οποίο πρέπει να προωθηθεί και εκείνο το οποίο πρέπει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική προσπάθεια από τη μεριά των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δεν είμαστε μόνο για να επιτηρούμε το πολιτικό έργο της κυβέρνησης, δεν είμαστε μόνο για να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο. Είμαστε παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια για να διαμορφώνουμε το κυβερνητικό έργο, με στοιχεία στα οποία λίγο πριν αναφέρθηκα. Το πολιτικό ζητούμενο είναι να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη της κρίσης και βεβαίως να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και ζωντανή με τα λιγότερα βάρη, τα οποία είναι αδυσώπητα και έχουν καθηλώσει τον κόσμο.

Δεν θα αναφερθώ στα επιμέρους στοιχεία, δηλαδή τι κατέγραψε ως κυβερνητικό έργο αυτή η κυβέρνηση μέσα στο χρονικό διάστημα των είκοσι-εικοσιπέντε ημερών. Υπάρχουν πολλά που γρήγορα πρέπει να γίνουν. Πρέπει, για παράδειγμα, να αντιμετωπιστούν που έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση του κράτους, με την αναδιάρθρωση συγκεκριμένων οργανισμών, αλλά και μηχανισμών που έχουν αναφορά στη λειτουργία του κράτους. Ούτε θα αναφερθώ στα επιμέρους ζητήματα τα οποία προσδιορίζουν τα τρία-τέσσερα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά θα έλεγα ότι είναι και αργά εάν περιμένουμε επί μακρόν. Πρέπει ταχύτατα να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές ενέργειες που είναι δυνατό να δίνουν απάντηση στα μεγάλα ζητήματα που αρνητικά προσδιορίζουν την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Θέλω να τονίσω ότι είναι δύσκολη η κατάσταση, η χώρα δεν έχει ξεφύγει από το αδιέξοδο. Πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, πρέπει να αναζητηθεί η πολιτική λύση στο επίπεδο της Ευρώπης, μία Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει τεράστια ζητήματα. Η ύφεση δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό του Ευρωπαϊκού Νότου. Βεβαίως η κάθε χώρα έχει τα δικά της χρώματα, το ελληνικό πρόβλημα έχει το δικό του χρώμα, αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, σε μία καμπή. Εάν δεν αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ανάπτυξης, εάν δεν αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ύφεσης, εάν δεν αποφασίσει να κινηθεί ουσιαστικά προς την πολιτική της ενοποίησης, θα είναι μία Ευρώπη η οποία θα καταγράφει φυγόκεντρες τάσεις και θα τροφοδοτεί αποστάσεις από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.

Θέλω να σας καλέσω στο πλαίσιο της λειτουργίας του κόμματος, με την καθημερινή μας παρουσία μέσα στα προβλήματα του ελληνικού λαού, μέσα στα προβλήματα της χώρας, να διαμορφώνουμε βήμα προς βήμα και πάντοτε συστηματικά την πολιτική που μπορεί να επηρεάζει και να καθορίζει το περιεχόμενο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Το κόμμα μας διαμορφώνει μία νέα πολική πραγματικότητα, διαμορφώνει την αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αυτού του χώρου που πρέπει να διευρυνθεί. Διαμορφώνει την υπεύθυνη αριστερά, την αριστερά που έχει αποφασίσει να κυβερνά επί της ουσίας και κάθε φορά με ένα και μόνο κριτήριο: το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Αυτήν την αριστερά μπορούμε σήμερα από πιο δυναμική θέση να την προωθήσουμε, μπορούμε να την αναδείξουμε, να την πλατύνουμε.

Υπάρχουν ανακατατάξεις στην πολιτική ζωή του τόπου, ανακατατάξεις οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι ανακαθορίζεται η ελληνική κοινωνία, ανακαθορίζει τους συσχετισμούς της και αυτή η ανακαθορισμένη κοινωνία, αυτοί οι ανακαθορισμένοι κοινωνικοί συσχετισμοί αναμφισβήτητα διαμορφώνουν συνθήκες ανακαθορισμού και των πολιτικών συσχετισμών.

Σε αυτήν την ανακαθοριστική διαδικασία των πολιτικών συσχετισμών η ΔΗΜ.ΑΡ, προωθώντας τη διεύρυνσή της, προωθώντας τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, πρέπει και μπορεί να έχει πρωταγωνιστική θέση.

Είναι η αριστερά του παρόντος και του μέλλοντος.

Είναι η αριστερά που χρειάζεται ο τόπος, μέσα στη νέα πραγματικότητα, όχι μόνο την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την πανευρωπαϊκή πραγματικότητα.