Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για τα τέσσερα χρόνια από το σεισμό της 8ης Ιουνίου

Συμπληρώνονται σήμερα τέσσερα χρόνια απ’ τον καταστροφικό σεισμό του 2008 και οι πληγές της Αχαΐας και Ηλείας δεν έχουν επουλωθεί.


Το περίφημο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των δύο σεισμόπληκτων (αλλά και πυρόπληκτων) νομών φαίνεται ότι έχει κλείσει οριστικά, και κανένας από τους τοπικούς φορείς δεν το διεκδικεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών (ιδιωτικών και δημόσιων) αλλά και η θεσμοθέτηση μιας Ολοκληρωμένης Εθνικής Αντισεισμικής Πολιτικής, δυστυχώς παραμένουν ακόμη ζητούμενα. Σε μια περιοχή όπως η Δυτική Ελλάδα, όπου εκδηλώνεται το 50% των σεισμών της Ευρώπης, δεν έχει ακόμα εκπονηθεί σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης. Τέσσερα χρόνια μετά το νοσοκομείο ο «Αγ. Ανδρέας» λειτουργεί ουσιαστικά ως νοσοκομείο σε εκστρατεία, με το κεντρικό του τμήμα να είναι γιαπί.


Όσο και αν οι προτεραιότητες της χώρας μας σήμερα έχουν να κάνουν με τα αυτονόητα, όπως η ανάδειξη κυβέρνησης, οφείλουμε όλοι, να συμβάλουμε στη θωράκιση της περιοχής μας από τους επερχόμενους σεισμούς, (αφού ζούμε στη σεισμικότερη περιοχή της Ευρώπης) και να φροντίσουμε, για την έστω και μετά από τέσσερα χρόνια, ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση των ζημιών στα δημόσια κτίρια της περιοχής