Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Καταρρέει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΜΕ ΤΟΝ κ ΠΑΠΑΛΕΞΗ

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Αχαΐας κ. Παπαλέξη είχε χθες ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης προκειμένου να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα στον τουριστικό τομέα. Ο κ. Παπαλέξης επεσήμανε τον κίνδυνο κατάρρευσης του τουρισμού στο νομό Αχαΐας μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω έλλειψης κάθε είδους παρέμβασης και πρωτοβουλίας απ’ την επίσημη πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν μειωθεί κατά 50% οι κρατήσεις από Γερμανία, έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι κρατήσεις από Γαλλία, Σλοβακία και Τσεχία, ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αγορά της Ρωσίας, χωρίς βέβαια θεαματική αύξηση κρατήσεων.



Η διαφαινόμενη μείωση των τουριστών που κάθε χρόνο έφταναν στην περιοχή μας, θα σημάνει το μαρασμό των επιχειρήσεων και την αύξηση των ανέργων κατά 50.000 στην περιοχή μας, όταν τα προηγούμενα χρόνια κατά την καλοκαιρινή περίοδο μειωνόταν η ανεργία, λόγω της εποχιακής απασχόλησης στον τουρισμό.


Ο σχηματισμός κυβέρνησης την επομένη των εκλογών εκτιμάται ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναστροφή του κλίματος και την τόνωση της εμπιστοσύνης των τουριστών απέναντι στη χώρα μας, τουλάχιστον για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση τονίστηκαν επίσης τα προβλήματα τόσο σε σχέση με την τουριστική υποδομή (Κρουαζιέρες, Αεροδρόμιο Αράξου κλπ) όσο και με τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Αναφέρθηκε επίσης χαρακτηριστικά το απαράδεκτο γεγονός, το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας να κλείνει στις 3 το μεσημέρι.
Βασική αιτία της ανωτέρω κατάστασης είναι η παρατεταμένη ακυβερνησία, η πολιτική αστάθεια και η έλλειψη υπεύθυνης κυβέρνησης στη χώρας μας, η οποία βάζει σε κίνδυνο την τουριστική μας βιομηχανία (με δεδομένο ότι ήδη έχει χαθεί η μισή τουριστική περίοδος) και βυθίζει στο χάος την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς οι απώλειες στον τουριστικό κλάδο ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ.