Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

1. Πως εκτιμάτε το όλο μετεκλογικό τοπίο, λίγο πριν ξαναβρεθεί ο ελληνικός λαός μπροστά στις κάλπες;


Η δεξιά θα κινηθεί με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές, με τις οποίες κινείται η δεξιά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδα. Είναι η πολιτική που αρχίζει ακόμα και στην Γερμανία να ηττάται και θα είναι παράδοξο να επικρατήσει αυτή την στιγμή στη χώρα μας, που τόσο υπέφερε από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια αμετανόητη δεξιά του χτες, χωρίς πρόγραμμα και όραμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Όμως ο κίνδυνος ενίσχυσης της είναι υπαρκτός αν απέναντι σε αυτή την δεξιά οι πολίτες βλέπουν μόνο τον πόλο μιας λαϊκίστικης και ανεύθυνης αριστεράς που ανοιχτά ερωτοτροπεί με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή η αριστερά δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα. Αυτή η αριστερά την μια μιλάει για καταγγελία του μνημονίου, την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση ενώ, όταν απευθύνεται στον Μπαρόζο, περιορίζεται στην επανεξέταση.

2. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κυβερνήσει ή προτιμά την ανέξοδη αντιπολίτευση;


O ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Το ψευδεπίγραφο δίπολο, από τη μια η νεοφιλελεύθερη φιλοευρωπαϊκή δεξιά και από την άλλη η λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή στην ουσία της, αριστερά εξυπηρετεί και τους δύο. Η δεξιά θα κακοποιήσει την υπόθεση του ευρωπαϊσμού, αλλά θα εισπράξει από τον φόβο απέναντι στην ανεύθυνη Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει - γιατί δεν μπορεί - να κυβερνήσει, θα περιοριστεί να καθίσει στις δάφνες της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το σχέδιο που βολεύει και τους δυο.


Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι άλλο: σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή καταγγελία μονομερής και δραχμή; Αν πάμε σε εκλογές με μόνο αυτούς τους δυο πόλους, αν ο πολίτης δεν δει μπροστά του ένα τρίτο πόλο, αριστερό και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, βαθειά μεταρρυθμιστικό, η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Την σημαία αυτού του τρίτου πόλου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί σήμερα αξιόπιστα να την σηκώσει και ας μην αμφιβάλλει κανείς: θα το κάνει.


3. Σε ποια καίρια ερώτηση θα πρέπει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας;


Στο κατά πόσον η αριστερά την οποία εκπροσωπεί θέλει και είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα. Η μέχρι τώρα αριστερά της καταγγελίας και διαμαρτυρίας η φοβική αριστερά, πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να πάει κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων.


4. Οι μετεκλογικοί χειρισμοί της ΔΗΜ.ΑΡ. σας ικανοποιούν ή θα έπρεπε να είχε δείξει άλλο «στίγμα», πέρα και πάνω από την επιμονή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ;


Η στάση της ΔΗΜΑΡ ήταν εξόχως σοβαρή και υπεύθυνη σε όλη τη διαδικασία των μετεκλογικών εξελίξεων. Κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών, μας δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και με πολίτες που δεν μας ψήφισαν, αλλά επικρότησαν τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο ενεργήσαμε ως κόμμα τις κρίσιμες αυτές ημέρες.


Εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να μην πάμε σε εκλογές και να έχει η χώρα κυβέρνηση, η οποία θα ενσωμάτωνε το σύνθετο μήνυμα των εκλογών. Προηγουμένως, όταν η διερευνητική εντολή ήταν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε την στήριξη μας σε μια κυβέρνηση με ισχυρή την παρουσία της Αριστεράς, η οποία βεβαίως θα έπρεπε να έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Αποδείχθηκε ότι το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης.


5. Δηλώσατε πρόσφατα, δια στόματος Φώτη Κουβέλη, το «όχι σε συνεργασία» με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές. Γιατί;


Δηλώσαμε «όχι» στην προεκλογική συνεργασία δεδομένου ότι η έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος απ το ΣΥΡΙΖΑ στερούσε την οποιαδήποτε προοπτική απ’ το βασικό όρο που έχουμε θέσει, δηλαδή την ύπαρξη κοινών προγραμματικών θέσεων. Ο ίδιος όρος ισχύει και για τη μετεκλογική συνεργασία όπως πάγια έχουμε δηλώσει. Και αυτό γιατί με προδιαγραφές κυβερνησιμότητας δεν αρκούν 5 ή 10 όροι, αλλά πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο εμείς έχουμε. Δεν το έχει όμως παρουσιάσει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κρισιμότητα που βιώνει η χώρα μας απαιτεί ευρύτερες κοινωνικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.


6. Ποιους θεωρείτε εν δυνάμει «συμμάχους» για μια αυριανή κυβέρνηση;


Θεωρούμε συμμάχους όλους όσους συμφωνούν σε δύο πολύ βασικά θέματα : Την αγκύρωση στο ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Θα ήθελα με έμφαση να τονίσω πως σε ό,τι μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες κατά σειρά εκλογές. Όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση.




7. Υπάρχει περίπτωση να αναγεννηθεί ο χώρος της ευρύτερης κεντροαριστεράς μαζί με το ΠΑΣΟΚ ή όχι;


Ο χώρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής παράταξης θα συγκροτηθεί σε νέα βάση με αξιόπιστα πρόσωπα. Καλούμε όλους τους πολίτες που εμφορούνται από τις ιδέες του αριστερού ευρωπαϊσμού, που πιστεύουν στην ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων να έρθουν δίπλα μας, να μας δώσουν δύναμη και να πάρουν δύναμη και θάρρος από την αποφασιστικότητα μας. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε να κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ πήρε απάντηση για την πολιτική του απ’ τον Ελληνικό λαό.