Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ

Σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή μονομερής καταγγελία και δραχμή;



Αγαπητές φίλες και φίλοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς


Στο πρόσωπο σας θέλω να ευχαριστήσω τους 386.116 ψηφοφόρους που μας έστειλαν στη Βουλή για να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό. Είπα προεκλογικά ότι θα τιμήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους μας.


Κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών, μας δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνουμε αυτή την σχέση εμπιστοσύνης και με πολίτες που δεν μας ψήφισαν, αλλά επικρότησαν τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο ενεργήσαμε ως κόμμα τις κρίσιμες αυτές ημέρες.


Εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να μην πάμε σε εκλογές και να έχει η χώρα κυβέρνηση, η οποία θα ενσωμάτωνε το σύνθετο μήνυμα των εκλογών. Ουσιαστικά, χωρίς να έχουμε τυπικά το δικαίωμα, σηκώσαμε από κάτω την διερευνητική εντολή και γύρω από την πρόταση μας για οικουμενική κυβέρνηση κινήθηκε όλη η συζήτηση.



Από τη πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει να σύρει την χώρα σε εκλογές και πάλι όχι για να κυβερνήσει, αλλά για να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Σε αυτό το σημείο θέλω να απευθυνθώ σε εκείνους τους πολίτες που ενώ επικροτούν την υπεύθυνη στάση της ΔΗΜΑΡ, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και μας ζήτησαν, μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε λύση, να σηκώσουμε την εντολή και να σχηματίσουμε κυβέρνηση με όσους συμφωνούσαν στο δίπολο : αγκύρωση στο ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.


Καταλαβαίνω την αγωνία τους για τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται , για την ανάγκη να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση και θέλω να τους πω ότι η άρνηση μας δεν οφείλεται σε ευθυνοφοβία. Κάθε άλλο και αυτό θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα. Οφείλεται στην εκτίμηση μας ότι αυτή η κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων θα στηριζόταν στις δυνάμεις που ηττήθηκαν λόγω της προσήλωσης τους στο μνημόνιο, δεν θα είχε ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση, δεν θα μπορούσε να σταθεί, σύντομα θα κατέρρεε ενώ θα άφηνε παράλληλα χώρο για ανέξοδη και ανεύθυνη δημαγωγία.


Αγαπητοί συνάδελφοι, προχωράμε λοιπόν σε εκλογές. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας και μαζί σε όλο τον ελληνικό λαό, σε ένα σκηνικό που προσπαθούν διάφορες πολιτικές δυνάμεις να διαμορφώσουν και που ο λαός πρέπει να αποτρέψει. Πρόκειται για μια καρικατούρα δικομματισμού, για ένα επικίνδυνο λαϊκίστικο δίπολο που αποσκοπεί την παγίδευση των πολιτών. Από την μια οι συσπειρωμένες δυνάμεις της «δεξιάς πολυκατοικίας» που ξαναμπαίνουν στα διαμερίσματα όχι γιατί συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, επισείοντας τον κίνδυνο μιας αριστεράς που κινείται σε αντιευρωπαϊκή τροχιά.


Η δεξιά θα κινηθεί με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές, με τις οποίες κινείται η δεξιά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδα. Είναι η πολιτική που αρχίζει ακόμα και στην Γερμανία να ηττάται και θα είναι παράδοξο να επικρατήσει αυτή την στιγμή – έστω και προσωρινά – στη χώρα μας που τόσο υπέφερε από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια αμετανόητη δεξιά του χτες, χωρίς πρόγραμμα και όραμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Όμως ο κίνδυνος ενίσχυσης της είναι υπαρκτός αν απέναντι σε αυτή την δεξιά οι πολίτες βλέπουν μόνο τον πόλο μιας λαϊκίστικης και ανεύθυνης αριστεράς που ανοιχτά ερωτοτροπεί με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή η αριστερά δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα. Αυτή η αριστερά την μια μιλάει για καταγγελία του μνημονίου, την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση ενώ, όταν απευθύνεται στον Μπαρόζο, περιορίζεται στην επανεξέταση. Με δυο λόγια, ψαρεύει στα θολά νερά. Αυτή η Αριστερά αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις της παραδοσιακής αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ και κλίνει το μάτι στο λαϊκισμό, φτάνοντας να προτείνει για πρωθυπουργό τον Γεράσιμο Αρσένη. Αυτή η Αριστερά δεν είναι η δική μας Αριστερά και ας μην ματαιοπονούν με προσχηματικές «επιθέσεις φιλίας».


Αυτό το ψευδεπίγραφο δίπολο, από τη μια η νεοφιλελεύθερη φιλοευρωπαϊκή δεξιά και από την άλλη η άλλη, η λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή στην ουσία της, αριστερά εξυπηρετεί και τους δύο. Η δεξιά θα κακοποιήσει την υπόθεση του ευρωπαϊσμού, αλλά θα εισπράξει από τον φόβο απέναντι στην ανεύθυνη Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει - γιατί δεν μπορεί - να κυβερνήσει, θα περιοριστεί να καθίσει στις δάφνες της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το σχέδιο που βολεύει και τους δυο. Η δεξιά θα προβάλλει μόνο το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο.


Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι άλλο: σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή καταγγελία μονομερής και δραχμή; Θέλω να είμαι κατηγορηματικός : αν πάμε σε εκλογές με μόνο αυτούς τους δυο πόλους, αν ο πολίτης δεν δει μπροστά του ένα τρίτο πόλο, αριστερό και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, βαθειά μεταρρυθμιστικό, η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Την σημαία αυτού του τρίτου πόλου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί σήμερα αξιόπιστα να την σηκώσει και ας μην αμφιβάλλει κανείς: θα την σηκώσει.


Ο χώρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής παράταξης θα συγκροτηθεί σε νέα βάση με αξιόπιστα πρόσωπα. Καλώ όλους τους πολίτες που εμφορούνται από τις ιδέες του αριστερού ευρωπαϊσμού, που πιστεύουν στην ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων να έρθουν δίπλα μας, να μας δώσουν δύναμη και να πάρουν δύναμη και θάρρος από την αποφασιστικότητα μας. Σας το λέω με βεβαιότητα: θα την κερδίσουμε αυτή την μάχη.


Προχωρώντας προς τις εκλογές, ο πολίτης θέλει αυτή τη φορά καθαρές εξηγήσεις και δεσμεύσεις. Αυτή την φορά θα ακούσει περισσότερο τα προγράμματα και λιγότερο τα συνθήματα. Γιατί και από την εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία των διερευνητικών εντολών έγινε σοφότερος, γνώρισε την κραυγαλέα απόσταση λόγων και έργων. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε να κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.


Θα αξιοποιήσουμε το ευνοϊκότερο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ολάντ και την υποχώρηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Γερμανία, θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.


Σε άμεση προτεραιότητα θα διαπραγματευτούμε για την επιμήκυνση, μέχρι το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθειά ανάσα. Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω. Θα προτάξουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Θα προτάξουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξουν και θέσεις εργασίας.


Οι δεσμεύσεις για νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012 με στόχευση τις συντάξεις και το κοινωνικό κράτος, θα παλέψουμε για να υποκατασταθούν από :


 Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση, μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων και όχι με περικοπές μισθών και δαπανών στο κοινωνικό κράτος.


 Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών.


Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.


Αυτά θα είναι τα άμεσα μέτρα και η επαναδιαπραγμάτευση θα συνεχίζεται. Και θέλω να το πω καθαρά: η χώρα για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει στη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του, πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και όσο ισχυρότερη βγει η ΔΗΜΑΡ, και ο τρίτος πόλος που συγκροτεί, από την κάλπη τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, ικανή να κρατήσει την χώρα μέσα στην Ευρώπη και να προχωρήσει στη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Και θέλω επίσης να το ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν. Σε ό,τι μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες κατά σειρά εκλογές. Όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση.
Προηγουμένως, όταν η διερευνητική εντολή ήταν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε την στήριξη μας σε μια κυβέρνηση με ισχυρή την παρουσία της Αριστεράς, η οποία βεβαίως θα έπρεπε να έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Αποδείχθηκε ότι το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης.