Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Η χώρα οδεύει προς εκλογές. Η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν απέφερε καρπούς, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για να υπάρξει μία λύση έτσι ώστε να αποφύγει η χώρα την προσφυγή σε νέες εκλογές.

Κατέθεσα για άλλη μια φορά την πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε, εάν ήθελαν να συγκροτηθεί, να στηρίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, με φερέγγυα πρόσωπα και τη συμμετοχή εκείνων των δυνάμεων που υπηρετούν την πολιτική της παραμονής της χωράς στην Ευρωζώνη και την αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.



Με πρώτες άμεσες ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν και οι οποίες σχετίζονται με την άρση της νομοθεσίας, η οποία επέβαλλε τη μείωση κατώτερων μισθών και παρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο των αμοιβών. Αυτή η προγραμματική συμφωνία θα μπορούσε να έχει συγκεκριμένη δέσμευση για τη διεκδίκηση της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.


Θα μπορούσε, επίσης, να έχει συγκεκριμένη δέσμευση για να υπάρξει το αναπτυξιακό πακέτο, όπως επίσης ρύθμιση για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, με το δεδομένο ότι ήδη είναι παρούσα η κατάργηση της μετενέργειας με άμεσο αποτέλεσμα τη δραματική περικοπή των αποδοχών των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.


Στο πλαίσιο και πάλι αυτής της προγραμματικής συμφωνίας, πρότεινα να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση, έτσι ώστε να επέλθουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αλλαγές που θα υπηρετούν τη διαφάνειά του και θα σπάζουν το προστατευτικό κέλυφος της ατιμωρησίας.


Δυστυχώς, δεν επήλθε συμφωνία και έτσι η πρότασή μας για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης δεν έγινε δεκτή.


Υποστήριξα, ταυτόχρονα, ότι στο πλαίσιο της οικουμενικής κυβέρνησης έπρεπε να μετέχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που αναφέρονται τόσο στην αποδέσμευση από το μνημόνιο, όσο και στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Τόνισα, ότι σε μια τέτοια οικουμενική κυβέρνηση αναγκαίο ήταν να υπάρχει και η Νέα Δημοκρατία και το δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, πολύ δε περισσότερο όταν η συγκεκριμένη γραπτή προγραμματική συμφωνία θα δέσμευε τους πάντες για την εφαρμογή εκείνων που θα είχαν συμφωνηθεί.


Δυστυχώς, η πρόταση δεν έγινε δεκτή και πρέπει να σας πω ότι τη συμμετοχή του δευτέρου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν άλλωστε και όρος και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.


Δεν τέθηκε καν στο τραπέζι της συζητήσεως το ενδεχόμενο κυβέρνησης από προσωπικότητες και τεχνοκράτες, πρόταση άλλωστε που από χθες το βράδυ είχα απορρίψει.


Απευθυνόμενος στους Έλληνες και στις Ελληνίδες θέλω να πω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ότι ήταν δυνατόν, έκανα ότι μπορούσα και μάλιστα με το ποσοστό του 6,11% του ελληνικού λαού που μας τίμησε με την ψήφο του, προκειμένου να μην υπάρξει προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές.


Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και η κάθε πολιτική δύναμη ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες, που δεν υπηρέτησε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση που έκανα για τη συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης και μάλιστα με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, δεσμευτικού χαρακτήρα για τις δυνάμεις που θα συγκροτούσαν οικουμενική κυβέρνηση έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα τα οποία στην κυριολεξία έχουν τεμαχίσει την ελληνική κοινωνία.


Θα μπορούσε, αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση, να αντιμετωπιστούν καταστάσεις, οι οποίες με ένα δυναστικό τρόπο είναι πάνω από την χώρα, την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.


Έπραξα ότι ήταν δυνατόν, εξάντλησα κάθε περιθώριο, ξεπεράσαμε κάθε δυνατότητα. Δυστυχώς, η πρότασή μας απερρίφθη διότι φαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν την πολιτική τους επιλογή να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές με τη στενή, με την μικροκομματική επιλογή, να υπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον.


Το κομματικό συμφέρον για μας ουδέποτε κυριάρχησε ως κριτήριο. Εκείνο που κυριάρχησε αποφασιστικά, ως μόνο κριτήριο, ήταν να υπηρετήσουμε τη χώρα και την κοινωνία και είπαμε, εμείς δεν θέλουμε τίποτα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχουν καμία άλλη επιδίωξη παρά μόνο την ικανοποίηση να υπηρετήσουν το συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον.


Δεν κατέστη δυνατό. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν στα χέρια τους τα συμπεράσματα, έχουν τη δική τους αξιολόγηση και είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα κρίνουν για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις.
Επέμενα ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να εξασφαλίζει τη συμμετοχή και τη συγκρότησή της με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα, έτσι ώστε η προγραμματική συμφωνία να μπορούσε να εφαρμοστεί και να μετατρέπεται σε ένα χρήσιμο και ωφέλιμο αποτέλεσμα για τη χώρα και την κοινωνία. Πρότεινα ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας θα έπρεπε να υπάρξει ειδική ρητή δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων που θα συμμετείχαν σε μια τέτοια κυβέρνηση για την άμεση έναρξη συστηματικής και επίπονης, όσο και επίμονης, διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.