Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Να ανατραπεί το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς

Η ηθική στην πολιτική με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Το θέμα της ηθικής στην πολιτική επανέρχεται στην καρδιά του εκλογικού αγώνα με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Το κόμμα μας σε αυτό το σημείο έχει συγκριτικό πλεονέκτημα που πηγάζει από την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και την προσωπικότητα του Φώτη Κουβέλη. Μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του εδράζεται στην ηθική υπεροχή που διαθέτει.


Η ανανεωτική αριστερά με το Λεωνίδα Κύρκο παλαιότερα το Φώτη Κουβέλη σήμερα αλλά και άλλους συντρόφους σε χρόνο ανύποπτο πρόβαλαν την ανάγκη για «ένα διαφορετικό ύφος και ήθος στην άσκηση της εξουσίας». Τότε τα κόμματα του δικομματισμού χλεύαζαν ενώ άλλες δυνάμεις θεωρούσαν αυτήν την πτυχή δευτερεύουσα. Έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι η ηθική στην πολιτική έχει και σημαντική οικονομική διάσταση.



Για το θέμα των εξοπλισμών που συνδέεται με τις μίζες, η ΔΗΜ.ΑΡ θέτει επιτακτικά το θέμα του εξορθολογισμού και, όπου αυτό είναι δυνατόν, της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Όλες ανεξαιρέτως οι προμήθειες πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος. Το κέλυφος της ατιμωρησίας των πολιτικών πρέπει να σπάσει. Επιβάλλεται άμεσος έλεγχος και φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν διαχειριστές δημοσίου χρήματος και μέλη επιτροπών ανάθεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών τα τελευταία είκοσι (20) έτη, εφόσον η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.


Το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς πρέπει να ανατραπεί.
Η εικόνα που παρουσιάζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο θέμα της διαφθοράς με τις αμοιβαίες αποσιωπήσεις και συμψηφισμούς (Τσοχατζόπουλο εμείς, Βατοπέδι εσείς και τούμπαλιν) εξοργίζει αφάνταστα τους πολίτες. Τα δυο κόμματα έχουν διαχρονικές ευθύνες και είναι φανερό ότι δεν έχουν βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα.