Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αγώνας εντός της ευρωζώνης για την τροποποίηση της σύμβασης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες και όλη την κοινωνία για να επιχειρήσουν με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές μια μεγάλη και ελπιδοφόρα στροφή. Αφήνουμε στην άκρη τα διλήμματα που μας βάζουν οι δυο αρχηγοί των πάλε ποτέ μεγάλων κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: μέσα στην ΕΕ και το ευρώ ή έξω από αυτή κι επιστροφή στη δραχμή ο ένας και αυτοδυναμία ή χάος ο άλλος. Τους έχουμε μάθει και δε λαμβάνουμε στα σοβαρά την κινδυνολογία τους.

Σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθεί από τη μία πλευρά ο ακραίος και δογματικά προσανατολισμένος νεοφιλελευθερισμός που εκπροσωπούν τα κόμματα του καταρρέοντος δικομματισμού και οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, που μας επέβαλαν τις απεχθείς και αντιαναπτυξιακές πολιτικές για την ελληνική κοινωνία, και από την άλλη οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και της χώρας μας που βλέπουν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και διεκδίκησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε αυτές τις εκλογές, ακόμα, θα αναμετρηθούν τρεις απόψεις για το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας:



• οι δυνάμεις που, από έναν άλλο δρόμο, αυτόν της αποχώρησης από το ευρώ και την ευρωζώνη, οδηγούν τη χώρα στην απόλυτη ανέχεια και απομόνωση και


• οι δυνάμεις της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής που ως σκοπό έχουν τη διατήρηση και διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, δυνάμεις μεταρρυθμιστικές, βαθιά δημοκρατικές, με κέντρο της οπτικής τους την ανόρθωση της κοινωνίας και την ανασυγκρότηση ενός κράτους που σήμερα είναι απολύτως αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό.


Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η Δημοκρατική Αριστερά, ίσως η μοναδική φωνή στην Ελλάδα που από έντονα Ευρωπαϊκή πλευρά, θέτει τα ζητήματα της ανασυγκρότησης.


Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η δανειακή σύμβαση είναι νόμος του κράτους και δεσμεύει τη χώρα. Και μας λένε: Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε αυτό και την καταψήφισή της από μέρους μας; Και αφού δεσμεύει πώς θα την τροποποιήσουμε; Απαντάμε πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Με πολλούς νόμους διαφωνούμε, αλλά με τους δεδομένους συσχετισμούς ψηφίζονται. Το κράτος έχει συνέχεια κατά συνέπεια η δανειακή σύμβαση δημιουργεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο.


Μόνο που τα πράγματα στην πολιτική και μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής Ευρώπης δεν είναι αμετάβλητα, νέοι συσχετισμοί προκύπτουν και νέες δυναμικές αναπτύσσονται. Πλευρές λοιπόν της δανειακής σύμβασης επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες θα αναθεωρούνται εν κινήσει αξιοποιώντας προοδευτικούς συσχετισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε το βάρος μας. Η λύση δεν είναι η στάση πληρωμών του Ελληνικού κράτους που εισηγούνται ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και η λαϊκή δεξιά και η οποία θα οδηγήσει στη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Η δυναμική των πραγμάτων, η ογκούμενη αντίθεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική σε όλη την Ευρώπη θα επιτρέψουν μέσα από μια σύνθετη διαδικασία αντιπαράθεσης-συνεννόησης με τους δανειστές μας να προχωρήσει σταδιακά και η επαναδιαπραγμάτευση.


Απέναντι στην μοιρολατρική αποδοχή των τετελεσμένων που επιβάλλει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και την ανατροπή του, την αποχώρηση από την σύμβαση και την επιστροφή στη δραχμή (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) υπάρχει η τρίτη λύση, υπάρχει η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς: Αγώνας εντός της ευρωζώνης για την τροποποίηση της σύμβασης. Θεωρούμε πως το πρώτο βήμα της ανατροπής των συσχετισμών στην Ευρώπη (του μαύρου άξονα Μέρκελ-Σαρκοζί) θα αποτελέσουν οι προσεχείς Γαλλικές εκλογές και η διαφαινόμενη επικράτηση του Ολάντ. Το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών και το ποσοστό το οποίο θα αποκομίσει η ΔΗΜ.ΑΡ θα αποτελέσει εγγύηση για την επίπονη προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών σε μια προοδευτική κατεύθυνση.
• οι δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που με την εφαρμογή των πολιτικών της Μέρκελ και Σαρκοζί, ωθούν τη χώρα μας στον πάτο της ευρωπαϊκής της υπόστασης,