Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Βιομηχανία τροπολογιών και κορώνες στη βουλή, για προεκλογικούς σκοπούς

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Για στείρα αντιπαράθεση και κορώνες υψηλού επιπέδου, προκειμένου κάποια πράγματα να περάσουν μέσα από τις κάμερες προς το εκλογικό σώμα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ για το «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό».


Με αφορμή την κατάθεση πλήθους τροπολογιών απ’ τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε ότι «ουσιαστικά το Κοινοβούλιο, μετατράπηκε σε αμφιθέατρο. Δυστυχώς, είναι ό,τι χειρότερο, ένα Κοινοβούλιο απαξιωμένο, λοιδορούμενο να υφίσταται τέτοια μεταχείριση για προεκλογικούς σκοπούς και μόνον»



Το κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».

Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νικόλαος Τσούκαλης.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, όταν στην Επιτροπή εισήχθη για πρώτη φορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είχατε τη γνωστή αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη και απειλήσατε ότι αν δεν ανακαλέσει κάποιες δηλώσεις του, θα αποσύρετε το νομοσχέδιο, τοποθετούμενος εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπα ότι η Βουλή πρέπει να νομοθετεί μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα διαλυθεί. Πρέπει να διατηρήσει το θεσμικό της ρόλο και να νομοθετεί.


Όταν σας το είπα αυτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα χανόταν εντελώς ο έλεγχος. Ότι ουσιαστικά αυτό εδώ το Κοινοβούλιο, η Βουλή θα μετατρεπόταν δυστυχώς σε ένα αμφιθέατρο. Και το λέω με θλίψη αυτό γιατί φοβόμαστε πάρα πολύ ότι από σήμερα μέχρι και τη λήξη και τη διάλυση της Βουλής, θα παρακολουθούμε τέτοιες ακριβώς αντιπαραθέσεις σε υψηλό επίπεδο, κορώνες, προκειμένου κάποια πράγματα να περάσουν και μέσα από τις κάμερες προς το εκλογικό σώμα. Μόνο αυτό έλλειπε απ’ αυτό εδώ το Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, είναι ό,τι χειρότερο, ένα Κοινοβούλιο απαξιωμένο, λοιδορούμενο να υφίσταται τέτοια μεταχείριση.


Και την ίδια στιγμή που παρακολουθούμε έκπληκτοι κάποιοι αυτά τα οποία γίνονται εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται ο κ. Ματίας Μος σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΣΑΙΝΤΟΥΚ» και καλεί τους Έλληνες πολίτες, τους Έλληνες ψηφοφόρους να επιλέξουν ένα από τα δυο κόμματα, γιατί όπως λέει, είναι η εγγύηση αυτό, προκειμένου να υλοποιηθεί κατά γράμμα η δανειακή σύμβαση. Βεβαίως, αμήχανη η κ. Γεννηματά βγήκε και δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν δέχονται καμία παρέμβαση. Όμως η δήλωση έμεινε. Η δήλωση έχει γίνει και το ερώτημα για τους Έλληνες πολίτες είναι αμείλικτο. Και είστε υποχρεωμένοι μέχρι τις εκλογές να κάνετε συγκεκριμένες δηλώσεις. Και βεβαίως με τις πράξεις σας να ανασκευάσετε αυτό, το οποίο δήλωσε ο κ. Μος. Υπάρχει συμφωνία; Δηλώστε το, πείτε το.


Όποιος, λοιπόν, δεν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, παραφράζω, ουσιαστικά θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, θα οδηγήσει τη χώρα στην απαξίωση και στην απομόνωση. Αυτή είναι η κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται. Και εμείς, ως το κορυφαίο θεσμικό, πολιτειακό όργανο αυτής της χώρας, βιώνουμε μια στείρα αντιπαράθεση, όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές. Να αναφέρουμε κάτι για τις τροπολογίες. Βλέποντας τις τροπολογίες, κύριε Υπουργέ, πραγματικά φοβήθηκα γιατί σας λέω ευθέως ότι και εμείς σαν Δημοκρατική Αριστερά είχαμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε δέκα τροπολογίες. Αλλά δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να επιβεβαιώσουμε σε αυτήν την περίοδο, σε αυτήν την κρίση, αυτό που λέει ο απλός πολίτης, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας και διαχρονικά το λέει αυτό, ότι εκμεταλλευτείτε την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο δρόμος, να κτισθεί το σχολείο, να γίνει ο προβλήτας στο τάδε λιμάνι, να επισκευαστεί το κολυμβητήριο ή το αεροδρόμιο ή οτιδήποτε άλλο.


Γιατί, κύριε Βαρδίκο, κοινό αίτημα ήταν αυτό, αυτό της Σάμου. Το ερώτημα ήταν απλό, γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα; Και γιατί δεν έγινε μετά τις εκλογές παραδείγματος χάρη; Να γίνει δεκτό. Γιατί εγώ δεν θα ένοιωθα περήφανος, κύριε Βαρδίκο, με συγχωρείτε, ακόμα και να είχα υποβάλει το αίτημα, να μου γίνει τώρα και μάλιστα όταν εξαγγέλλεται μια τροπολογία ότι γίνεται δεκτή, να έχουμε το φαινόμενο των χειροκροτημάτων κάτω από την Αίθουσα. Δεν μπορεί η Βουλή αυτήν την περίοδο να δίνει πιστοποιητικά και να χορηγεί πιστοποιητικά σε Βουλευτές προκειμένου να κάνουν προεκλογική εκστρατεία.


ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Να σας εξηγήσει …


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα σε αυτόν τον τόπο απ’ αυτήν την κρίση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Δεν το καλύπτει …


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Στη Βουλή το βιώνουμε. Και κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε. Δεν θα αλλάξει καθόλου η νοοτροπία;


Κύριε Υπουργέ, γενικεύστε τη διάταξη, όλα τα ΞΕΝΙΑ στους δήμους. Και όποιος δήμος θέλει να έρθει τα πάρει. Γιατί δεν το κάνετε; Να δούμε ένα αίτημα που να καλύψει και όλους τους Βουλευτές. Έχουμε μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία. Και να πω και κάτι άλλο, δεν είναι εδώ ο πρώην Πρόεδρος, ο αγαπητός μου ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος προσπαθώντας να στιγματίσει αυτό που διαδραματίστηκε στη Βουλή πριν λίγο καιρό, ουσιαστικά απευθύνθηκε μόνο στη Νέα Δημοκρατία. Αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τους οργανισμούς των Υπουργείων; Γιατί δεν συζητήθηκε τώρα και θα συζητηθεί αμέσως μετά από τη νέα κυβέρνηση; Προφανώς, γιατί είχε πολιτικό κόστος. Αλήθεια, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο εντάσσεται στη γενική προεκλογική εκστρατεία και στην αντίληψη που έχουν τα κόμματα για τις εκλογές και για την προεκλογική εκστρατεία;


Γιατί, ο κ. Κουτρουμάνης απέσυρε τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κύριε Υπουργέ; Διότι -λέει- ότι δεν ήρθε εγκαίρως η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να είχε έρθει. Και γιατί την εισήγαγε, ενώ ήξερε ότι δεν θα έρθει η απάντηση; Προφανώς για προεκλογικούς λόγους. Θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές. Ακόμη θα παίζουμε με άνισους ρόλους; Και σε τελευταία ανάλυση δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανένας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι η συγκυβέρνηση του κ. Παπαδήμου στηρίζεται από τα δύο μεγάλα Κόμματα. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα Κόμματα όσο αφορά την Κυβέρνηση και όσο αφορά τα νομοσχέδια προοιωνίζει και το τι θα επακολουθήσει. Αναγκαστικά και εγώ παρασύρθηκα από όλη αυτή την εξέλιξη. Νομοσχέδια δεν πρόκειται να συζητούνται από εδώ και πέρα.


Θετική η τροπολογία, κύριε Υπουργέ, για τα βακούφια. Πολύ θετική! Και αυτά τα οποία ακούστηκαν ως παραλήρημα εδώ πριν λίγο σε σχέση με αυτή τη διάταξη είναι και αυτή ενταγμένη στην προεκλογική περίοδο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας και όχι βάσει ιδεοληψιών. Όσον αφορά την τροπολογία για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η Δημοκρατική Αριστερά το στηρίζει. Τη μελετήσαμε, έριξα μια ματιά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μας έπεισε και η τοποθέτηση του κ. Υφυπουργού όσο αφορά το θέμα αυτό.


Υπάρχουν τρία άρθρα τα οποία είναι ελέγξιμα οριακά όσο αφορά τη συνταγματικότητά τους. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Τουλάχιστον τα δύο αναφέρονται στη Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσετε. Όσο αφορά τη δυνατότητα οικοδόμησης σε οικόπεδα τα οποία μπορεί να έχουν μικρότερη επιφάνεια από τα πενήντα τετραγωνικά, ξέρετε ποιες είναι οι προδιαγραφές που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας -εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει συνένωση- προκειμένου να καταστούν άρτια και οικοδομήσιμα.


Το δεύτερο είναι το 32,3 όσο αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Σας ανέφερε προηγουμένως, ο Εισηγητής μας, κ. Αμοιρίδης το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι και το άρθρο 10, δεδομένου ότι εφαρμόζετε το συντελεστή δόμησης οριζόντια δίχως να έχουν προηγηθεί μελέτες για τις τοπικές ιδιομορφίες, χαρακτηριστικά, το οποίο είναι αρμονικά εντεταγμένο στο άρθρο 24 του Συντάγματος, κάτι το οποίο βεβαίως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει προηγηθεί.


Ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Αριστεράς)
«Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσούκαλης, που διαδραματίζονται αυτά στη βουλή, έρχεται ο κ. Ματίας Μος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΣΑΙΝΤΟΥΚ» και καλεί τους Έλληνες πολίτες, τους Έλληνες ψηφοφόρους να επιλέξουν ένα από τα δυο κόμματα, γιατί όπως λέει, είναι η εγγύηση αυτό, προκειμένου να υλοποιηθεί κατά γράμμα η δανειακή σύμβαση. Βεβαίως, αμήχανη η κ. Γεννηματά βγήκε και δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν δέχονται καμία παρέμβαση. Όμως η δήλωση έμεινε. Η δήλωση έχει γίνει και το ερώτημα για τους Έλληνες πολίτες είναι αμείλικτο. Και είστε υποχρεωμένοι μέχρι τις εκλογές να κάνετε συγκεκριμένες δηλώσεις. Και βεβαίως με τις πράξεις σας να ανασκευάσετε αυτό, το οποίο δήλωσε ο κ. Μος. Υπάρχει συμφωνία; Δηλώστε το, πείτε το».