Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αυξημένες τιμές από το LIDL στην Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


«Οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία LIDL στην Ελλάδα, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης.



Επειδή στην εν λόγω ερώτηση, δεν πήρε συγκεκριμένη απάντηση, ο κ. Τσούκαλης υπέβαλε αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) και έλαβε την ακόλουθη επιστολή, συνοδευόμενη από τους σχετικούς συγκριτικούς πίνακες τιμών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γ. Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ- ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Απαντώντας στην παραπάνω ΑΚΕ, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλης, με θέμα: «Ζητούνται στοιχεία σχετικά με γερμανικό πολυεθνικό όμιλο ύστερα από την απάντηση στην 3555/28-12-2011 επίκαιρη ερώτηση μου», σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:


Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλουμε με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ζητήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία να διενεργήσει για λογαριασμό της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείς Εμπορίου σχετική έρευνα για τις τιμές διακίνησης προϊόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής ' Ένωσης. Μεταξύ άλλων επωνύμων προϊόντων, στην εν λόγω έρευνα, εξετάσθηκαν και οι τιμές πώλησης 70 προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από τη LIDL σε συγκεκριμένες χώρες ήτοι σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία.


Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες έδειξαν ότι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία LIDL στην Ελλάδα, μετά και την αφαίρεση του συντελεστή ΦΠΑ., είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες τις έρευνας. Σε αντιδιαστολή με την παραπάνω διαπίστωση, από την αντίστοιχη σύγκριση τιμών άλλων επωνύμων προϊόντων μεγάλων διεθνών προμηθευτών, που επίσης εξετάσθηκαν σε σύγκριση με τις τιμές της Ελλάδας, η χώρα μας εμφανίζεται αισθητά φθηνότερη από τη Γαλλία και την Ιταλία


Σας παραθέτουμε δύο πίνακες, ο πρώτος με τιμές λιανικής απαλλαγμένες από τον διαφορετικό συντελεστή Φ.Π.Α, της κάθε χώρας και ο δεύτερος παρουσιάζει τις τιμές αυτές σε μορφή δείκτη σύγκρισης με βάση το Μ.Ο.
Με πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης είχε επισημάνει την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κατάσταση της εκτίναξης των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την ανεξέλεγκτη λειτουργία ξένων και ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην αγορά και μέσα από ενδο-ομιλικές συναλλαγές διαθέτουν τα προϊόντα τους στη λιανική με υψηλές τιμές.