Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΑΧΑΪΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου στην Πάτρα ημερίδα με θέμα «Πόλη και Πολιτισμός» που διοργανώθηκε από την Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας.



Στη συνάντηση, υπό το συντονισμό του μέλους του ΝΕ Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ, Τάκη Γασπαράτου, έγινε μια γόνιμη συζήτηση και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για το πώς η Πάτρα μπορεί να ενισχύσει μέσω του πολιτισμού την εικόνα της και το πώς θα μπορέσει να βρει την ταυτότητα της.



Ο Κώστας Γασπαρινάτος από τον τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜ.ΑΡ. στην εισήγηση του έθεσε το αρχικό πλαίσιο και σχολίασε τη διευρυμένη έννοια του πολιτισμού που περιλαμβάνει κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς στόχους και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας της αστικής οικονομικής ανάπτυξης. Ακόμα μίλησε για την έννοια της πόλης, των θεσμών και των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται, των κινημάτων και των οργανώσεων της, των ανθρώπων της και των κοινωνικών τους σχέσεων. «Η μελέτη μιας πόλης πρέπει να είναι μελέτη των επιδράσεων που της ασκούνται και των δράσεων που επιτυγχάνονται στο εσωτερικό της. Σε μία ολοκληρωμένη αναφορά για την πόλη θα πρέπει να αποκωδικοποιούνται τα «κύματα» και τα «ρεύματα» που αναδεικνύει, την κρυμμένη καθημερινή ζωή και τη μυστική της «κουλτούρα». Τέλος, έθεσε την αναγκαιότητα του πολιτισμού σε περιόδους κρίσης και το πώς αυτός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν έξι παρεμβάσεις από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα και έχουν συνδεθεί μαζί της στην επιστημονική ή επαγγελματική τους καριέρα.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης Ανδρέας Τσιλήρας σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στον πολιτιστικό τομέα του Δήμου. Ανελυσε με αριθμους την πολιτιστικη κινηση στην πολη και κατεληξε ότι υπαρχει σοβαρό έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών φορέων.

Ο Γιάννης Φρέρης από την ΜΚΟ «Πυλώνες αλληλεγγύης», μίλησε για τον εθελοντισμό και ανέλυσε το νέο μοντέλο εθελοντισμού που προκύπτει από τη δημιουργία της ΜΚΟ «Πυλώνας αλληλεγγύης» και τις δράσεις που αναπτύσσει η συγκεκριμένη οργάνωση.

Ο μουσειολόγος Ξενοφών Παπαευθυμίου, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τόνισε την ανάγκη της διεύρυνσης των δράσεων που διοργανώνει, την προσέλκυση νέου κοινού, τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και τη σηματοποίηση της πόλης.

Ο αρχιτέκτονας Στάθης Χρυσικόπουλος, σχολίασε το καρναβάλι ως πολιτιστικό θεσμό της Πάτρας. Αναφέρθηκε στην σημασία του στην προσέλκυση επισκεπτών καθώς και την ενίσχυση τόσο από το Δήμο όσο και από τις ίδιες τις δυνάμεις της πόλης ώστε να γίνει σημαντικός παράγοντας πολιτιστικού τουρισμού.

Ο βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, υπογράμμισε τη σημασία του παραλιακού μετώπου της Πάτρας καθώς και την αναγκαιότητα να στραφεί η πόλη προς τη θάλασσα. Η ανάπτυξη του λιμανιού θα προσφέρει στην πόλη την ταυτότητα που χρειάζεται αλλά θα τη σηματοδοτήσει ως πύλη αλλά και προορισμό. Ανέφερε ακόμα παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που χρησιμοποίησαν το θαλάσσιο μέτωπο ως εργαλείο ανάπτυξης αλλά και ως σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας τους.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου, Στάθης Μπάλιας σε γραπτή του παρέμβαση κατέθεσε μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την πόλη στον πολιτιστικό τομέα με κυριότερη τη συγκρότηση μόνιμης ομάδας από πανεπιστημιακούς και καλλιτέχνες της τοπικής κοινωνίας για τη διευκόλυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη.

Ο τέως Δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, απέστειλε σύντομη παρέμβαση για το θέμα του φεστιβάλ όπου προτείνει την καθιέρωση θεματικού φεστιβάλ που επιβάλλεται να έχει διαγωνιστικό μέρος για πρωτοπόρες πειραματικές καλλιτεχνικές απόπειρες.

Τις οργανωμένες παρεμβάσεις έκλεισε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Ανοικτού Πανεπιστημίου, Γιάννης Ιωαννίδης, που τόνισε το συνδυασμό της μελέτης του πολιτιστικού χώρου και του χώρου της πόλης σε εποχές γενικευμένης κρίσης. Επίσης την ανάδειξη ορισμένων σημαντικών θεμάτων όπως είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου μέσω του πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο, η αλληλέγγυα - κοινωνική οικονομία και η ανάγκη για νέες μορφές κοινωνικοπολιτιστικών συνεργασιών.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε μια πλούσια και γόνιμη συζήτηση με το κοινό στην οποία αναδείχθηκαν κυρίως τα παρακάτω ζητήματα:

• Την αναζήτηση την ταυτότητας της πόλης και της ενίσχυσης της

• Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των τριών τοπόσημων της Πάτρας (Αγίου Ανδρέα, Γέφυρας, Αρχαιολογικού Μουσείου)

• Τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη και στον πολιτιστικό τομέα

• Τη αναζήτηση και την ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων που επιφέρουν ανάπτυξη (οινοποιία, γαστρονομία, θρησκευτικός τουρισμός κ.λπ)