Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ερώτηση Τσούκαλη για το κολυμβητήριο «Πεπανός»

Ερώτηση για το θέμα της υπογραφής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης του Εθνικού κολυμβητηρίου Πατρών «Ολυμπιονίκης Αντώνιος Πεπανός» και ναυταθλητικού σωματείου της πόλης, αναφορικά με την αποκλειστική χρήση Δημόσιας αθλητικής εγκατάστασης, κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως η παραπάνω απόφαση της διοίκησης του κολυμβητηρίου, γεννά υποψίες για εφαρμογή «δύο μέτρων και δύο σταθμών» απέναντι στα Ναυταθλητικά σωματεία της πόλης, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αυτά αντιμετωπίζουν, αλλά και των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του Εθνικού κολυμβητηρίου Πατρών.

Ερωτά δε τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, εάν υφίσταται θέμα νομιμότητας της διαδικασίας αποκλειστικής παραχώρησης ενός εθνικού κολυμβητηρίου, καθώς και τι προτίθεται να πράξει για την καταβολή των οφειλών της πολιτείας προς τα ναυταθλητικά σωματεία της πόλης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Έκπληξη και απορία για τη σκοπιμότητα αλλά και τη νομιμότητά της, προκαλεί η είδηση που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο της Πάτρας, περί υπογραφής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης του Εθνικού κολυμβητηρίου Πατρών «Ολυμπιονίκης Αντώνιος Πεπανός» και ναυταθλητικού σωματείου της πόλης αναφορικά με την αποκλειστική χρήση της Δημόσιας αθλητικής εγκατάστασης.


Η παραπάνω απόφαση της διοίκησης του κολυμβητηρίου, γεννά υποψίες για εφαρμογή «δύο μέτρων και δύο σταθμών» απέναντι στα Ναυταθλητικά σωματεία της πόλης, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αυτά αντιμετωπίζουν, αλλά και των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του Εθνικού κολυμβητηρίου Πατρών. Τα ανωτέρω προβλήματα «αποδίδονται» τελευταία στις ελάχιστες οφειλές των σωματείων (συνολικού ύψους 20.000 €) την ώρα που ο ετήσιος προϋπολογισμός λειτουργίας του Εθνικού κολυμβητηρίου Πατρών είναι 1.300.000 €, τα οποία σωματεία, εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργούν με μεγάλη επιτυχία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της νεολαίας.

Είναι προφανές πώς δεν μπορεί να ανατρέπεται η ομαλή λειτουργία του κολυμβητηρίου για ένα τέτοιο ποσό, σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό του και φυσικά δεν μπορούν να «τιμωρούνται» σωματεία τα οποία δεν κατέβαλαν το οφειλόμενο ποσό, την ώρα που η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει τις οφειλές της προς αυτά.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Υφίσταται θέμα νομιμότητας της διαδικασίας αποκλειστικής παραχώρησης ενός εθνικού κολυμβητηρίου;

2. Τι προτίθεστε να πράξετε για την καταβολή των οφειλών της πολιτείας προς τα ναυταθλητικά σωματεία της πόλης;

3. Προτίθεστε να διερευνήσετε την προταθείσα δυνατότητα μετατροπής του Εθνικού κολυμβητήριου Πατρών «Ολυμπιονίκης Αντώνιος Πεπανός» σε αυτόνομη ενεργειακά αθλητική εγκατάσταση, δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση οδηγεί με ακρίβεια στην απαξίωση το κολυμβητήριο που είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης