Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αντισυνταγματική και ζημιογόνος η παράταση της «προσωρινής νομιμότητας» των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ


Αντισυνταγματική και οικονομικά ζημιογόνος για το δημόσιο, είναι η παράταση του «καθεστώτος» προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς για μια ακόμη φορά, χάνονται τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το κράτος από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων, που σύμφωνα με το Μνημόνιο του 2010 υπολογίζονταν σε 500 εκ. ευρώ.


Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Επικρατείας και Υποδομών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι δύο βουλευτές μεταξύ άλλων, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν θα μεριμνήσουν ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες προκειμένου να κλείσει το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μέσα στο α' εξάμηνο του 2012, καθώς και πότε υπολογίζουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των συχνοτήτων.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (Ν. 4038) με θέμα «επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», το άρθρο 8 παρατείνει για 14η φορά, από το 1995 ως σήμερα, το «καθεστώς» προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι, παρά το γεγονός ότι μετά τον Ιούνιο του 2012 θα διακοπεί η μετάδοση του αναλογικού σήματος, οι άδειες για τη μετάδοση ψηφιακού σήματος δεν θα χορηγηθούν εντός του διαστήματος αυτού αλλά, τόσο οι ραδιοφωνικοί όσο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν προσωρινά μέχρι το τέλος του 2012.



Ορίζει ακόμη ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο οφείλει να προκηρύξει τις άδειες για ψηφιακό σήμα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 και να χορηγήσει τις σχετικές άδειες περιεχομένου μέχρι το τέλος του 2013. Υπάρχει δηλαδή ένα διάστημα που, νομοθετημένα, προβλέπεται η πλήρης παρανομία. Επιπλέον, ενώ η ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη ολοκληρώνεται στα τέλη του 2012, στη χώρα μας προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.


Στο μεταξύ οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας θα συνεχίσουν να λειτουργούν νομότυπα χωρίς άδειες, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση (υπ. αριθμ. 3578/2010) του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «η υπό τις εκτεθείσες συνθήκες επ' αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα. Πρώτον μεν αντιβαίνει προς τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή του Κράτους Δικαίου... [...] Δεύτερον δε ...αντιβαίνει προς τη συνταγματική αρχή της Ισότητας».


Η εκ νέου παράταση αυτού του «καθεστώτος» εκτός από αντισυνταγματική είναι και οικονομικά ζημιογόνος για το δημόσιο, καθώς για μια ακόμη φορά χάνονται τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το κράτος από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων, που σύμφωνα με το Μνημόνιο του 2010 υπολογίζονταν σε 500.000.000 ευρώ. Αντίστοιχες δημοπρασίες στην Γερμανία και στην Ιταλία απέφεραν δις ευρώ στα ταμεία του κράτους. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), πρότεινε στους υπουργούς Επικρατείας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ Ταμείου και Υπουργείων, που θα κλείσει το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών μέσα στο α' εξάμηνο του 2012.


Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:


1. Για ποιο λόγο παρατείνουν το καθεστώς προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, από τη στιγμή που η απόφαση αυτή και αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με το ΣτΕ, και στερεί από το δημόσιο τα προβλεπόμενα έσοδα από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων;


2. Για ποιο λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;


3. Θα μεριμνήσουν ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες προκειμένου να κλείσει το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μέσα στο α' εξάμηνο του 2012;


4. Πότε υπολογίζουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για δημοπράτηση των συχνοτήτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός