Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας

Άρθρο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στον ενημερωτικό ιστότοπο www.metarithmisi.gr για «τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας»



Με χαρά συμμετέχω στη συζήτηση που έχει ανοίξει η «Μεταρρύθμιση» για την «Κεντροαριστερά». Θα έχετε παρατηρήσει ότι αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο Κεντροαριστερά γιατί, δυστυχώς, έχει κακοπάθει στη χώρα μας. Πίσω από αυτόν, τα τελευταία χρόνια, οχυρώθηκαν τόσο νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όσο και πρακτικές ακραίου αναχρονισμού και λαϊκισμού. Δείτε, για παράδειγμα, πώς τον χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην πολύπλευρη κρίση αυτού του κόμματος.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στη Δημοκρατική Αριστερά προτιμάμε να αναφερόμαστε αναλυτικά στην ανάγκη συγκρότησης μια νέας μεγάλης προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που με βάση ένα κοινό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα, θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, θα εδραιώσει την κλονισμένη θέση της μέσα στην Ευρώπη και θα στήσει πάλι την κοινωνία όρθια.

Πολιτικά, θα συγκροτηθεί από δυνάμεις που έχουν αναφορά στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία και ανένταχτες, φρέσκιες δυνάμεις, από νέους κυρίως ανθρώπους, που αναζητούν νέα έκφραση. Αυτή ήταν η θέση μας ευθύς εξ αρχής από την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε αυτή τη γραμμή, με υπομονή και επιμονή, οικοδομήσαμε τη φυσιογνωμία μας, διευρύναμε την επιρροή μας στην κοινωνία και τις συμμαχίες μας σε πολιτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε, σε γενικές γραμμές, στο αίτημα της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς, για κάτι νέο και διαφορετικό.


Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως. Με αυτήν την πολιτική με την οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά –όπως φαίνεται από δηλώσεις των ίδιων στελεχών – προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη, εμείς δεν θα δώσουμε.


Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι η ήττα και αποδυνάμωση του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κοινωνία πιέζεται, απελευθερώνεται και ζητά διέξοδο σε δυνάμεις που ενώ αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές, ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Με προσήλωση σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.