Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία στα δάση της χώρας μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την έξαρση της λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός


Οι τρείς βουλευτές αναφερόμενοι στα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της ανεπαρκέστατης φύλαξης, κάνουν λόγο για φαινόμενο που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πρόκληση ζημιών στα δασικά οικοσυστήματα που δύσκολα αποκαθίστανται.


Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ ζητούν την αναδιάρθρωσης του ωραρίου των δασικών υπαλλήλων και την αύξηση των χορηγούμενων πόρων στις δασικές υπηρεσίες, ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Σε πολλές περιπτώσεις η παράνομη υλοτομία δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά με κίνητρο την επιβίωση, αλλά πρόκειται για οργανωμένη δραστηριότητα κυκλωμάτων που προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας σε βάρος του περιβάλλοντος.


Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την λαθροϋλοτομία, είναι το Πήλιο, κυρίως στις περιοχές Ξουρίχτι, Μακρινίτσα, Χάνια, Άγιος Γεώργιος και Πινακάτες, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Χαλκιδική, αλλά και το δάσος του Αγίου Χριστόφορου στο Αγρίνιο, το δάσος της Φολόης στο νομό Ηλείας το βελανιδόδασος Ξηρομέρου και το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα.


• Επειδή οι προξενούμενες ζημιές στα δάση της χώρας μας δύσκολα αποκαθίστανται,


• Επειδή το φαινόμενο τείνει να πάρει ανεξέλεγκες διαστάσεις


Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας;


2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την αναδιάρθρωσης του ωραρίου των δασικών υπαλλήλων και την αύξηση των χορηγούμενων πόρων στις δασικές υπηρεσίες, ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση.
Σε έξαρση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στη χώρα μας, εξ αιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρία, της αυξημένης τιμής του πετρελαίου αλλά και της ανεπαρκέστατης φύλαξη των δασών. Η έλλειψη φύλαξης τα Σαββατοκύριακα τις αργίες αλλά και τις απογευματινές ώρες απ’ τους δασοφύλακες των περισσότερων Δασαρχείων της χώρας (τα οποία λειτουργούν με ωράριο δημοσίου) έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα τόσο για οικιακή χρήση όσο και για το εμπόριο.