Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση «καθιερώνει» ειδική κοινωνική κατηγορία αστέγων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ


Ειδική κοινωνική κατηγορία αστέγων καθιερώνεται με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκου Μπόλαρη, σε ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.


Με τη νομοθετική ρύθμιση θα καθιερώνεται ειδική κοινωνική κατηγορία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς όπως διαπιστώνεται από στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο, υπάρχει όχι μόνο ποσοτική αύξηση του φαινομένου (αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης στέγης), όσο και ποιοτικής διαφοροποίησης, δηλαδή αλλαγή του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου.



Ο κ. Μπόλαρης αναφέρεται σε έρευνα που έγινε στις αρχές του 2009 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, προκειμένου να καταγραφεί ο αριθμός των αστέγων και που έδωσε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό 21.126 ατόμων που ζουν στο δρόμο ή σε καθεστώς μη ασφαλούς διαβίωσης (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τυπολογία ETHOS για τους αστέγους). «Στην έρευνα αυτή δεν είχε ανταποκριθεί το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και επομένως τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία πιθανότατα υποτιμούσαν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος» σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας.


Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει προσπάθεια αποτύπωσης του προβλήματος. Ήδη έχει επικοινωνία με τους δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο ενδελεχής καταγραφή του προβλήματος και αποτύπωσης της ποσοτικής αύξησής τους και της ποιοτικής διαφοροποίησής τους. Όπως εξηγεί ο υφυπουργός, στη βάση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν θα ξεκινήσει ανοιχτή διαβούλευση προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης και στο πλαίσιο αυτό «θα συμπεριληφθεί ως άξονας και η νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις».


Ο κ. Μπόλαρης επισημαίνει επίσης ότι μετά από πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προέκυψαν νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής στήριξης των αστέγων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας ρεαλιστικής χρηματοδοτικής στήριξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι στις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, «το παραδοσιακό και εν πολλοίς στερεότυπο προφίλ του αστέγου, δηλαδή περιθωριοποιημένου ατόμου, μη δυνάμενου να προβάλει διεκδικητικά αιτήματα, έχει αρχίσει να αλλάζει. Πλάι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα κακοποίησης και trafficking, αποϊδρυματισμένοι, απροστάτευτοι ανήλικοι και ιδίως άτομα με ψυχικές διαταραχές και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών), προστίθεται σταδιακά ένας αριθμός νεοάστεγων ατόμων, που βρίσκονται, αίφνης, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη ή απώλεια ιδιόκτητης οικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος»