Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στη βουλή το θέμα του πρόστιμου σε ερασιτεχνικό θίασο της Πάτρας

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στη βουλή φέρνει το θέμα του προστίμου από το ΙΚΑ στον ερασιτεχνικό θίασο «Ελεύθερο θέατρο τέχνης» που ανέβασε το έργο « ο πατέρας» στο θέατρο Act της Πάτρας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως ο υπερβάλλων ζήλος των ελεγκτών έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των ανθρώπων που αγαπούν τη θεατρική τέχνη και δουλεύουν εθελοντικά, χωρίς την παραμικρή αμοιβή και ερωτά τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού τι προτίθενται να πράξουν για την απαλλαγή του συγκεκριμένου ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος από τις κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, αλλά και την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Tην ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δηλώνουν αδυναμία (λόγω έλλειψης προσωπικού) να προβούν σε ελέγχους, την ώρα που αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν ανασφάλιστοι, ενώ έχουν υποβληθεί σωρεία καταγγελιών στο ΙΚΑ για μη πληρωμή των εισφορών από πλευράς εργοδοτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες «σκέφτηκαν» πως θα πρέπει να ελέγξουν τα ερασιτεχνικά θέατρα! Έτσι κλιμάκιο εκλεκτών του ΙΚΑ από την Αθήνα, επισκέφθηκε στις 9-12-2011 το θέατρο Act της Πάτρας, όπου παιζόταν η παράσταση «ο Πατέρας» και βεβαίωσε παραβάσεις στο ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα «Ελεύθερο θέατρο τέχνης». Οι ελεγκτές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους σε ένα ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν συμπολίτες οι οποίοι αγαπούν τη θεατρική τέχνη και δουλεύουν εθελοντικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στους εννέα συμμετέχοντες στο θεατρικό σχήμα ερασιτέχνες ηθοποιούς και άλλους συντελεστές,. στα πρόσωπα των οποίων οι κ. κ ελεγκτές είδαν ανασφάλιστους εργαζομένους, συγκαταλέγονται ένας οδηγός ταξί, τρείς εκπαιδευτικοί, ένας μηχανουργός, ένας φοιτητής, μία μαθήτρια Λυκείου αλλά και εθελοντές της ομάδας Ε του Δήμου Πατρέων!

• Επειδή η ανωτέρω «δραστηριότητα» των ελεγκτών έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των ανθρώπων που αγαπούν τη θεατρική τέχνη και δουλεύουν εθελοντικά, χωρίς την παραμικρή αμοιβή,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την απαλλαγή του συγκεκριμένου ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος από τις κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, αλλά και την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ