Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου Πάτρας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου Πάτρας και την ίδρυση του αντίστοιχου Οργανισμού, ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Το ζήτημα εκκρεμεί από το 2008, όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας. Παρότι έχουν παρέλθει 4,5 χρόνια από την αρχική έγκριση του κ. Σουφλιά και παρά τη δέσμευση για ολοκλήρωση του σχεδίου μέσα στο 2010, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος.

Ο κ. Τσούκαλης ζητά την προώθηση των διαδικασιών για άμεση ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, γιατί καθυστερεί η έγκρισή του, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωσή του, καθώς και σε ποιους φορείς και πότε απεστάλη για έκφραση απόψεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής


Με το ν. 2742/99, το αστικό συγκρότημα της Πάτρας χαρακτηρίστηκε ως μητροπολιτικό, ο χαρακτήρας του δε αυτός επέβαλε ως πρώτο γενικό στρατηγικό επίπεδο οικιστικής, χωροταξικής και περιβαλλοντικής οργάνωσης και σχεδιασμού, την κατάρτιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας (Ρ.Σ.Π.) Το Μάιο του 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε τη μελέτη εκπόνησης του Ρ.Σ.Π. ήδη δε είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

Εν τω μεταξύ από τον Ιούλιο του 2008 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας. Σε σχετική δε επίκαιρη ερώτησή μου στις 2-2-2010, ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μωραΐτης είχε αναφέρει ότι ειδικά για την Πάτρα «η μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας έχει ολοκληρωθεί από πλευράς μελετητή και έχει ήδη αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑ σε πενήντα τρεις φορείς για έκφραση απόψεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η αρμόδια Διεύθυνση θα επεξεργαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα τεθεί εκ νέου στους κατά νόμον αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση. Επομένως, υπάρχει χρόνος έως ότου εγκριθεί και δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πάτρας, να ολοκληρωθούν παράλληλα οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ίδρυση και συγκρότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας της Πάτρας».

Δεδομένης της σημασίας που αποδίδεται στη σύνταξη των Ρυθμιστικών Σχεδίων των μεγάλων ελληνικών πόλεων για τη «χωροθέτηση χρήσεων γης, που αναβαθμίζουν τη ζωή του πολίτη», καθώς και ότι πλέον έχουν παρέλθει 4,5 χρόνια από την αρχική έγκριση του κ. Σουφλιά παρά τη δέσμευση για ολοκλήρωση του σχεδίου μέσα στο 2010,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί καθυστερεί η έγκριση του ρυθμιστικού σχεδίου Πάτρας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωσή του;

2. Σε ποιους φορείς και πότε απεστάλη για έκφραση απόψεων. Ποιοι από αυτούς και πότε απάντησαν;

3. Γιατί δεν έχετε προβεί τουλάχιστον στην ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης