Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Φορολογία Ομογενών μονίμων κατοίκων εξωτερικού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση, σχετικά με τη φορολογία των ομογενών, μονίμων κατοίκων του εξωτερικού.


Οι απόδημοι Έλληνες διαμαρτύρονται αισθανόμενοι ότι αδικούνται από το νέο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν επί τεκμαρτού ποσού για ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3842/10.
Ειδικότερα, όσοι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού έχουν στην Ελλάδα διαμέρισμα ή μονοκατοικία που αγόρασαν ή κληρονόμησαν στο παρελθόν, που δεν το είχαν εκμισθώσει στο 2010, φορολογούνται ως να είχαν εισόδημα από μισθώματα. Επιπλέον, ουδεμία δαπάνη μπορούν να δικαιολογήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού κατά την επίσκεψη και παραμονή τους στην Ελλάδα, ενώ εάν είναι ιδιοκτήτες ακινήτου και εάν ακόμα δεν έχουν επισκεφθεί τη χώρα, επιβαρύνονται με δαπάνη διαβίωσης. Επίσης, επιβαρύνονται και με τεκμήριο αυτοκινήτου.


Είναι προφανές ότι στους ομογενείς, οι οποίοι δεν ζουν στην Ελλάδα, επιβάλλονται αδικαιολόγητοι φόροι.


Επισημαίνεται ότι έχει καταργηθεί η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για ακίνητο που αγοράζει ο Έλληνας του εξωτερικού στην Ελλάδα με εισαγωγή συναλλάγματος.


Με τα προαναφερόμενα δεδομένα, Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Προτίθεται να προωθήσει, για τους ομογενείς-μονίμους κατοίκους εξωτερικού, ρύθμιση:


• για την κατάργηση του τεκμηρίου εισοδήματος για ακίνητη περιουσία;


• για τον ορισμό κατωτάτου αφορολογήτου ορίου για εισοδήματα που αποκτούν οι ομογενείς στην Ελλάδα; Επισημαίνεται ότι καταβάλλουν φόρους στις χώρες όπου είναι εγκατεστημένοι.


• για την έκπτωση των δαπανών διαβίωσής τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
Θανάσης Λεβέντης
Γρηγόρης Ψαριανός