Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Έκπληξη και απορία από την επιστολή της ΟΕΒΕΣΝΑ για τον προαστιακό

Δήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας και του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη

Με οδυνηρή έκπληξη και απορία λάβαμε γνώση της επιστολής της ΟΕΒΕΣΝΑ προς τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά τη διακοπή των δρομολογίων του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας.


Την ώρα της απαξίωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου, η Πάτρα δείχνει τη λύση καθώς ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ο οποίος λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, θυμίζει τις πλέον ένδοξες ημέρες των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου), και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των Πατρινών.


Την ίδια ώρα ο προαστιακός σιδηρόδρομος των Πατρών καταγράφει πληρότητες έως και 100% στις ώρες αιχμής, και οι τοπικοί φορείς και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα και ζητούν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ την επέκταση των δρομολογίων και στις όμορες περιοχές των Πατρών.


Είναι λυπηρό στο όνομα στενών συντεχνιακών συμφερόντων να ζητείται η διακοπή λειτουργίας του πλέον οικολογικού μέσου μεταφοράς σε μια πόλη που στενάζει από το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Πάτρας

 
Η Δημοκρατική Αριστερά Πάτρας, μετά από την καταγγελία της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) στην οποία αναφέρεται η χρήση βίας στην Πάτρα κατά μεταναστών και η «έντεχνη» παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης τους στην κινητή μονάδα των ΓτΚ, ζητά από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας ΑΜΕΣΕΣ και ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ απαντήσεις για την κατάχρηση εξουσίας και τον καταλογισμό ευθυνών.


Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Φωτογραφικές διατάξεις και ανατροπή του θεσμικού πλαισίου για τις λατομικές δραστηριότητες.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Ανατρέπονται άρδην τα θεσμικά πλαίσια που διέπουν τις λατομικές δραστηριότητες αλλά και τον χωροταξικό σχεδιασμό» επισήμανε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά την τοποθέτησή του επί των άρθρων του Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας υπογράμμισε:

Κλειστό το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, παραμένει κλειστό εξαιτίας των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό του 2008. Επιπλέον αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου, καθώς οι υπάρχουσες αίθουσες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των εκθεμάτων. Η μελέτη ανακατασκευής του, η οποία έχει αναγγελθεί από τον Οκτώβριο του 2010 δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας με όρους δημοσίου συμφέροντος, υγιούς ανταγωνισμού και προστασίας του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τις επιφυλάξεις του για το αν εξασφαλίζεται η ομαλή μετεξέλιξη της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα παραγωγής υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» διατύπωσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην ολομέλεια της βουλής.


Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέροντας τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής Αριστεράς σε σχέση με την αγορά ενέργειας και γενικά το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, τόνισε πως απαιτείται η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, η καθιέρωση ισχυρής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, με διαφανή λειτουργία και με λογοδοσία, η δημόσια κυριότητα του βασικού δικτύου μεταφοράς και διανομής και τέλος η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και από ιδιώτες, με όρους δημοσίου συμφέροντος, υγιούς ανταγωνισμού, προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας του καταναλωτή.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-καρέτα στον Αμβρακικό κόλπο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ερώτηση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-καρέτα στον Αμβρακικό κόλπο, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τρείς βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντας κ. Παπακωνσταντίνου, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ουσιαστική προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή, αφού από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 20 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν βρεθεί νεκρές με συνέπεια ο Αμβρακικός κόλπος να κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκροταφείο χελωνών.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Άμεση επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι τον Ψαθόπυργο

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Την άμεση επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας μέχρι τον Ψαθόπυργο, ακόμη και με την τη μορφή της αυτοεξασφάλισης (της διέλευσης με ευθύνη του μηχανοδηγού) όπως γίνεται στη γραμμή Πύργου-Κατακόλου, ζητουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης.


Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές επισημαίνουν πως παρά την κατασκευή των στάσεων επιβίβασης και αποβίβασης για το κοινό, από το Δήμο Πατρέων, η επέκταση δεν πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του ΟΣΕ, ο οποίος δεν έλεγξε έγκαιρα τις υποδομές του ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της γραμμής.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: