Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αποκατάσταση της αίθουσας εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Αιγίου

Ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη προς την κ. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 
Κλειστή παραμένει τα τελευταία 16 χρόνια η αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Αιγίου. Η αίθουσα υπέστη σοβαρές ζημιές από το μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή το καλοκαίρι του 1995. Μέχρι τότε η συγκεκριμένη αίθουσα φιλοξενούσε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο από το σχολείο όσο και από ολόκληρη την πόλη. Σήμερα οι γιορτές, οι συναυλίες, οι θεατρικές παραστάσεις αλλά και ό,τι άλλο ετοιμάζουν οι μαθητές, γίνονται είτε στην αυλή είτε στις σκάλες εντός του σχολικού κτιρίου!

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παρέμβαση Τσούκαλη για το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



Τροπολογία με την οποία ζητά την υπαγωγή και εποπτεία του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου περί «Απλοποίησης της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις»


Ο κ. Τσούκαλης αναφερόμενος στο έργο του Επιστημονικού Πάρκου το χαρακτήρισε ως «ατμομηχανή» της εξειδικευμένης ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως είναι παράδοξο, ένα τέτοιο ίδρυμα, να εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.


Στην παρέμβασή του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Αμέσως μετά τη συνάντηση προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Διαφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό σε πάρα πολλά ζητήματα. Του πρότεινα ότι πρέπει να υπάρξει αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής, προκειμένου να σταματήσει αυτή η ύφεση και να κινηθεί η παραγωγική διαδικασία.


Επεσήμανα την ανάγκη να υπάρξει συνδιαμόρφωση μιας κοινωνικής πολιτικής, ένα δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία χειμάζονται.


Υποστήριξα ότι η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο της ασκούμενης πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, με τη δίκαιη κατανομή των βαρών και στο επίπεδο της Ευρώπης.


Και για άλλη μια φορά επανέφερα την ανάγκη να διεκδικηθεί η θετική αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου.


Ταυτόχρονα, προκειμένου να υπάρξει ακριβώς η αναστροφή της πολιτικής σε σχέση με την ύφεση και να κινηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, υποστήριξα ότι η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει και υπάρχουν περιθώρια, σταθερά και αταλάντευτα, να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δις ευρώ από την Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.


Όλα τα άλλα θεωρούμε ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Στη βάση αυτών των στοιχείων, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις, η διαφωνία μας είναι δεδομένη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα το καταψηφίσουμε.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κατάργηση όλων των τμημάτων ιχθυοκαλλιέργειας των ΤΕΙ της χώρας

ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Να διατηρηθεί το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ζητά ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, αναφερόμενος στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν και τα τρία τμήματα των ΤΕΙ της χώρας (Θεσσαλονίκης, Ηπείρου και Μεσολογγίου) που έχουν αντικείμενο τις υδατοκαλλιέργειες, τονίζει πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (αν τελικά υλοποιηθεί) θα στερήσει τη δυνατότητα παραγωγής επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού για τη στελέχωση των αντίστοιχων μονάδων και υπηρεσιών, ενός κλάδου, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας.


Ο βουλευτής ερωτά την αρμόδια υπουργό εάν προτίθεται να εξετάσει το θέμα της διατήρησης του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, (το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα) και διαθέτει άριστη διεθνή εξωτερική αξιολόγηση, στηρίζει για τρεις δεκαετίες τον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, ενώ είναι ταυτισμένο με το «φυσικό του εργαστήριο», τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: