Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ

Ευκαιρία για ολοκληρωμένη ανάπτυξη



Με αφορμή την απόφαση ένταξης του αυτοκινητοδρομίου στον αναπτυξιακό νόμο ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Με «λουκέτο» απειλείται το Παμπελοποννησιακό Στάδιο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

Το θέμα της επαπειλούμενης διακοπής λειτουργίας του Παμπελοποννησιακού σταδίου, λόγω της ασυνέπειας του Ελληνικού δημοσίου, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως η λειτουργία του σταδίου για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την εξυπηρέτηση των αθλητικών σωματείων και ερωτούν τον υπουργό πολιτισμού για τις προθέσεις του στην αντιμετώπιση της υπερεπείγουσας ανάγκης για τη συνέχιση της λειτουργίας του σταδίου καθώς και εάν προτίθεται να υλοποιήσει την υφιστάμενη σύμβαση με το Δήμο Πατρέων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών στα διόδια, με την κάλυψη της Αστυνομίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στη βουλή φέρνουν το θέμα της παράνομης κατακράτησης πολιτών που αρνούνται να καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι τρείς βουλευτές, προς τους υπουργούς Υποδομών, και Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλουν την κάλυψη που παρείχε η αστυνομία στην παράνομη κατακράτηση πολιτών και την παρακώλυση συγκοινωνιών από τις εργολαβικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια, τονίζοντας πως ο ρόλος της Αστυνομίας είναι η προστασία των πολιτών και όχι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών εταιρειών.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προβλήματα στο One Stop Shop

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 
Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης», για την ίδρυση επιχείρησης, μέσα σε μια μέρα και από ένα μόνο σημείο, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές αναφέρουν:

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού στα Χειρουργεία του Γ.Π.Ν Ρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Το θέμα των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία του Γ.Π.Ν. Ρίου και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, φέρνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό υγείας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.


Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

«Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις».

ΕΙΣΗΓΗΣΗ  ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 3.5.2011)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Νομού Αχαΐας, κ. Νικόλαος Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Αριστερά νιώθω την υποχρέωση, μέσα στον ορυμαγδό αυτόν των εξελίξεων, μέσα στη κρίση αυτή και την ολική, τη γενική κατάρρευση που βιώνει αυτή η χώρα, να αναφερθώ σε δύο μεγάλες απώλειες, για τις οποίες δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει να αναφερθεί κάποιος από τα άλλα κόμματα και είναι συμβολικό το να αναφερθούν απ’ αυτό εδώ το Βήμα.

Να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 28.4.2011)


Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν εκατόν δώδεκα (112) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Περί Ποινικής ευθύνης των Υπουργών», ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Απόστολου- Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου, σχετικά με την από 15.2.2000 σύμβαση με την οποία, η κοινοπραξία «Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) – Ferrostaal AG – HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214» (Σύμβαση με την ονομασία «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»), για τις αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στην Ειδική Ημερήσια Διάταξη της σημερινής συνεδρίασης:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως τελευταίος ομιλητής έχω την υποχρέωση νομίζω να κάνω μια ανασκόπηση, να διατυπώσω κάποια συμπεράσματα.



Πρώτα απ’ όλα αξίζει τον κόπο να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες με ποια αφορμή ξεκίνησε η διερεύνηση του συγκεκριμένου σκανδάλου. Είναι αποκαλυπτικό το διαβιβαστικό έγγραφο όχι του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά της αρμοδίας Εισαγγελέως που διενεργεί την προκαταρκτική της κυρίας Παπανδρέου, η οποία λέει ότι η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «CITY PRESS» «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».


Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον ελληνικό Τύπο που ανέδειξε αυτό το σκάνδαλο και που εξαιτίας αυτών των δημοσιευμάτων ευαισθητοποιήθηκε η δικαιοσύνη να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση.


Ερώτημα απλό: Αυτό το σκάνδαλο που βοούσε έτσι κι αλλιώς, όπως ανέφεραν και ομολόγησαν όλοι οι συνάδελφοι, εδώ και πολλά χρόνια, μια υπόθεση με την οποία ασχολείτο η δικαιοσύνη της Γερμανίας, του Μονάχου, δεν ευαισθητοποίησε αλήθεια τα αρμόδια Υπουργεία, τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς –και δεν αναφέρομαι μόνο της σημερινής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων- ούτως ώστε τουλάχιστον με δική τους πρωτοβουλία να ξεκινήσει η διερεύνηση; Πραγματικά, αυτή η αναφορά της κυρίας Εισαγγελέως δείχνει την κατάντια, την κακοδαιμονία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και φτάσαμε εδώ.


Θα υποχρεωθώ να αναφερθώ και εγώ σε αυτό που όλες οι πτέρυγες της Βουλής ομολόγησαν και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το ομολογούν και το παραδέχονται και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο δεν περιλαμβάνεται ατόφια, δεν γίνεται ένα copy paste του διαβιβαστικού της κυρίας Εισαγγελέως, ούτως ώστε να περιληφθεί ως έχει μέσα στην πρόταση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ;


Ένα απλό ερώτημα και δεν θα πάρω περισσότερο χρόνο. Απευθύνομαι στους δυο κυρίους Υπουργούς. Προκειμένου να διασκεδαστούν οποιεσδήποτε ενστάσεις και επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο κείμενο, κύριοι Υπουργοί, ένας από τους δυο σας παρακαλώ να κάνει μια δήλωση-καταχώρηση στα Πρακτικά, ότι η συγκεκριμένη πρόταση στο «δια ταύτα», στην τελευταία παράγραφο που λέει «να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Απόστολου-Αθανασίου Τσοχατζόπουλου», θα συμπληρωθεί με το εξής: «Και των λοιπών μελών της Κυβερνήσεως που αποφάσισαν πρώτον, την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης υποβρυχίων τύπου τάδε κ.λπ., δεύτερον, την απευθείας ανάθεση της επισκευής υποβρυχίων τύπου 209 και των μελών των κυβερνήσεων που κατά καιρούς επόπτευσαν την υλοποίηση των παραπάνω συμβάσεων».


Εάν αυτό με μια δήλωσή σας περιληφθεί στα Πρακτικά ως υπεύθυνη δήλωση της Κυβέρνησης, για εμένα προσωπικά αλλά και για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι συμπλήρωση η οποία μας καλύπτει, ούτως ώστε να άρουμε τις επιφυλάξεις μας οι οποίες δεν είναι αποφασιστικές όσον αφορά τη θέση μας υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη συγκεκριμένη διερεύνηση.


Ευχαριστώ πολύ.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Συνάντηση της ΔΗΜ.ΑΡ με εκπροσώπους του ΟΛΠΑ

Επιτακτική η ανάγκη για την επιτυχία της κινητοποίησης της 8ης Μαΐου στο Μόλο της Αγίου Νικολάου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών κ. κ. Ζεππάτο και Πλατυκώστα είχε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, αποτελούμενη από το Βουλευτή Νίκο Τσούκαλη και το Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλη Λοτσάρη.

Επιδεινώνεται το κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕIΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ Δ/ΝΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩN

Ενημερωτικές συναντήσεις με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας κ. Δημήτριο Δριβίλα και τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κ. Θανάση Αθανασόπουλο, είχε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα στο νομό Αχαΐας.

Κατά μία τραγική σύμπτωση την ώρα της συνάντησης με τον κ. Δριβήλα, έλαβε χώρα η αιματηρή ληστεία και η δολοφονία του συμπολίτη μας πυροσβέστη Χρήστου Μαντά που συγκλόνισε την τοπική μας κοινωνία. Η περιγραφή των προβλημάτων ανέδειξε ουσιαστικά μια υπηρεσία υπό κατάρρευση αφού από σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειας όχι μόνο καυσίμων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων αλλά και αναλώσιμων, καθώς και πλήρης αδυναμία συντήρησης των οχημάτων.