Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα λόγω μη συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία βρίσκεται η Ελλάδα, αφού παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο.

Το παραπάνω θέμα έφεραν με ερώτησή τους στη βουλή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης. Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων υποχρεούται να εφαρμόσει άμεσα και απαρέγκλιτα τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε σχετικά με τα διαχειριστικά μέτρα για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο.

Το θέμα αφορά κυρίως τις τράτες οι οποίες, με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, απαγορεύεται πλέον να αλιεύουν σε απόσταση μικρότερη από το 1,5 ναυτικό μίλι απ’ την ακτή. Το υπουργείο Θαλασσίων υποθέσεων παρά τη δέσμευσή του (από τις 20-12-10) ότι θα αποσύρει τη σχετική Υπουργική Απόφαση, δεν έχει πράξει το παραμικρό, με συνέπεια να επίκειται η έναρξη της προδικαστικής διαδικασίας του άρθρου 258 (Συνθήκη Ε.Ε) και η επιβολή προστίμων για τη χώρα.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αδικαιολόγητη απόφαση του ΣΕΓΑΣ αφήνει εκτός εθνικής αποστολής τρείς πατρινούς αθλητές του βάδην

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Με αφορμή την απόφαση του ΣΕΓΑΣ για αποκλεισμό τριών πατρινών αθλητών του βάδην, από το βαλκανικό πρωτάθλημα στο Βουκουρέστι, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, κατέθεσαν στη βουλή την παρακάτω ερώτηση:

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι Πατρινοί αθλητές του βάδην μετά την απόφαση του ΣΕΓΑΣ να περικόψει επιλεκτικά τρείς αθλητές από την αποστολή της Εθνικής μας ομάδας που θα αγωνιστεί στο επικείμενο βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην στο Βουκουρέστι.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Συνέντευξη Τσούκαλη με αφορμή το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς

Στο Ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΕΡΑΣ FM» του Αγρινίου, μίλησε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης με αφορμή το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο κ. Τσούκαλης ερωτώμενος για το που αποβαίνει το κάλεσμα της ΔΗΜ.ΑΡ για διάλογο με τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της πολιτικής οικολογίας απάντησε πως «ο κοινωνικός διάλογος είναι ζητούμενο και επιδίωξη των κομμάτων, προκειμένου να διαμορφώσουν και κοινωνικές πλειοψηφίες».
Πρόσθεσε ακόμη πως «η Δημοκρατική Αριστερά δεν δαιμονοποιεί γενικώς το διάλογο και αυτό τουλάχιστον το αποδείξαμε με την αποδοχή της πρόσκλησης και του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Παπανδρέου προκειμένου να ενημερωθούμε και αξιολογήσουμε τις προτάσεις του κυβερνόντος κόμματος τόσο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-15 όσο και για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ». «Η διαδικασία αυτή» συμπέρανε ο κ. Τσούκαλης «είναι άκρως απαραίτητη στα πλαίσια του να διαμορφωθεί μια γενικότερη εθνική συνείδηση». Και κατέληξε σημειώνοντας με έμφαση «όλα όσα ακούγονται σε σχέση με προνομιακούς συνομιλητές ή περί δεκανικιού της κυβέρνησης είναι ανάξια σχολιασμού».

Στην συνέχεια ο Αχαιός πολιτικός επισήμανε το στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς λέγοντας χαρακτηριστικά : «Τρία είναι τα ιδεολογικά πολιτικά μας σημεία: πρώτο υπεράνω όλων το δημόσιο συμφέρον-αυτό που ξέραμε πως είναι συμφέρον ό,τι είναι συμφέρον του κόμματος για εμάς τελείωσε- το δεύτερον ότι η μεταρρύθμιση στη χώρα μας είναι επανάσταση και τρίτον συμμετέχουμε ενεργότατα στην αναδιάρθρωση ανασύνθεση του κοινωνικού προτύπου αλλά και του προτύπου του νεοέλληνα».

Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού».


(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 5.4.2011)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):. Το λόγο έχει ο ανεξάρτητος Βουλευτής του Νομού Αχαΐας, κ. Νικόλαος Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Δημοκρατική Αριστερά αξιολόγησε με τις καλύτερες των προθέσεων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Βεβαίως, προσπαθήσαμε να το αξιολογήσουμε βάσει των θεσμικών προδιαγραφών που αυτό εισάγει και την αντιστοίχησή του σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Βιωσιμότητα προνοιακού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργούς: Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας για το πρόγραμμα "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει μως εξής:


Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχεται σε 120.000 ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών.
Στο πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά 4.500 εργαζόμενοι. Το εν λόγω κοινωνικό πρόγραμμα πρόνοιας έχει ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους.