Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Υστερει σοβαρά ο Δυτικός άξονας


Παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη στην ολομέλεια της βουλής για τον αναπτυξιακό νόμο.

Στη χθεσινή παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αναπτυξιακού νόμου ο κ. Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θετική κρίνεται η περιφερειοποίηση για πρώτη φορά του προγράμματος. Όμως, η οριζόντια εφαρμογή του επιπέδου ανάπτυξης του ΑΕΠ Περιφερειών είναι καταφανώς άδικη και θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις. Πάρτε για παράδειγμα όλο το δυτικό άξονα της χώρας, ο οποίος παρουσιάζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα όσον αφορά τις υποδομές και τις δομές και βεβαίως, το ότι η Αχαΐα εντάσσεται ως μοναδικός νομός στη Β΄ Ζώνη, ενώ οι άλλες περιοχές - νομοί της Περιφέρειας εντάσσονται στην Γ΄ Ζώνη. Όμως, όλη η Δυτική Ελλάδα, όλος ο δυτικός άξονας σε σχέση με τον ανατολικό άξονα υστερεί στα εξής: Δεν έχει σιδηρόδρομο, δεν έχει φυσικό αέριο, δεν έχει λιμάνια, δεν έχει διαμετακομιστικό κέντρο, δεν έχει αεροδρόμιο και έχει πρόβλημα διαχείρισης υδατικών πόρων. Αυτά είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα. Πώς αντιμετωπίζονται στο νομοσχέδιο; Δυστυχώς, με οριζόντιο τρόπο, κάτι το οποίο εκτιμάμε ότι θα αποβεί μοιραίο για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ολόκληρο το δυτικό άξονα. Πώς, λοιπόν, θα ανταποκριθεί στα κριτήρια που θέτετε εσείς όσον αφορά τη σύγκριση; Επίσης, υπάρχουν αδικημένοι νομοί που εντάσσονται στη Β΄ Ζώνη αντί ενδεχομένως της Γ΄. Είναι περιοχές - νομοί που η διαμόρφωση του περιφερειακού εισοδήματος επηρεάζεται καθοριστικά από την πολύ ισχυρή παρουσία της ΔΕΗ. Παραδείγματος χάρη, Αρκαδία και Κοζάνη.»

Η θέση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το νομοσχέδιο προστασίας της βιοποικιλότητας

Δεν τόλμησε η Μπιρμπίλη για τη δόμηση στα 10 στρέμματα
 
Κατά τη χθεσινή συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης δεν πρόλαβε -ελέω κανονισμού- να τοποθετηθεί και να καταθέσει τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι θετική επί της αρχής με αρκετές βελτιωτικές για το νομοσχέδιο προτάσεις. Ειδικότερα επί της επίμαχης διάταξης για τον καθορισμό των 10 στρεμμάτων ως ελαχίστου ορίου αρτιότητας και κατάτμησης στις περιοχές NATURA θα εκφράζαμε τη συμφωνία μας θεωρώντας ότι θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς την πάγια θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. για την πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Δυστυχώς όμως κατόπιν μιας άνευ προηγουμένου διακομματικής σύμπνοιας και ασφυκτικής πίεσης, η Υπ. ΠΕΚΚΑ κ. Μπιρμπίλη προέβη στον ιστορικό συμβιβασμό του ‘καλώς έχει ως τώρα’ αναγνωρίζοντας την ανωριμότητα του ελληνικού λαού να αποδεχθεί τόσο ρηξικέλευθες απόψεις.

Σε περίοδο κρίσης το περιβάλλον είναι πολυτέλεια ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής συζήτησης.

Στοιχεία για την οικογενειοκρατία στα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ

Προσθήκη λεζάντας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Να δοθούν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το υπουργείο παιδείας, σχετικά με το θέμα της οικογενειοκρατία στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, ζητούν με ερώτησή τους προς την υπουργό παιδείας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές αναφέρουν πως το θέμα έχει προκαλέσει σωρεία δημοσιευμάτων, αλλά και εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα της ενέργειας αλλά την έκταση του προβλήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας και ζητούν να κατατεθούν ονομαστικές καταστάσεις εκπαιδευτικών του ΑΕΙ και ΑΤΕΙ Πατρών που στοιχειοθετούν κατά το Υπουργείο περιπτώσεις οικογενειοκρατίας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Οι Δήμοι οφείλουν να προστατεύουν, και να διαχειρίζονται την περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό!!!

Απάντηση του ΥΠΕΣ σε ερώτηση Τσούκαλη, Κουβέλη.

Οι Δήμοι οφείλουν να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό και σε περίπτωση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε Ειδικό πρόγραμμα Οικονομικής εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 262 του Ν.3852/2010 για τον «Καλλικράτη»

Τα παραπάνω περιέχονται σε απάντηση του υφυπουργού εσωτερικών κ. Ντόλιου σε ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη, με αφορμή την εκποίηση ακινήτων των Καλλικρατικών Δήμων λόγω χρεών σε ιδιώτες, όπως έγινε πρόσφατα στον (πρώην) Δήμο Ακράτας.

Στην απάντησή του ο κ. Ντόλιος αναφέρει:

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Χρήματα υπάρχουν …αλλά κανείς δεν τα ζήτησε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Κανένα αίτημα χρηματοδότησης από το «πράσινο ταμείο» για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων κοινοχρήστων χώρων του εγκεκριμένου σχεδίου, δεν είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος .

Την παραπάνω απάντηση έδωσε το ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση (7261/6-12-2010) του βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Τσούκαλη ο οποίος είχε επισημάνει τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχουν πάρει οι δικαστικοί αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων στην Πάτρα και ζητούσε την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Πάτρας και την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, με χρήματα από το «πράσινο ταμείο»

Πιο συγκεκριμένα στην απάντηση που υπογράφεται από τον υφυπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη αναφέρονται τα εξής: