Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ

Το πανεπιστήμιο πρέπει να αυτοδιοικείται, να αξιολογείται και να λογοδοτεί στην ελληνική κοινωνία.


Ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης εκπροσώπησε τη Δημοκρατική Αριστερά στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 13-1-2010 σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων.

Στο χαιρετισμό του προς τους συνέδρους ο κ. Τσούκαλης ανέφερε τα εξής:

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Στην Ολομέλεια της Βουλής η πορεία των εργασιών της Ολυμπίας Οδού

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ…ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠ’ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ν. Τσούκαλη σχετικά με την πορεία κατασκευής της Ολυμπίας Οδού. Ο Υφυπουργών Μεταφορών κ. Μαγκριώτης αναγνώρισε ότι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου έχει προβλήματα τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο, στους κατασκευαστές αλλά και το περιεχόμενο το συμβάσεων που υπογράφηκαν. Όμως τόνισε ότι:« Δεν θα σταματήσει κανένα έργο με υπαιτιότητα του Δημοσίου. Οι τράπεζες όντως σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προσωρινά. Δεν έχουν δικαίωμα για αυτό. Τα έργα απλά επιβραδύνθηκαν, δεν σταμάτησαν.»

 
Ο Υφυπουργός ευχήθηκε ουσιαστικά την επαναχρηματοδότηση από τις τράπεζες, χωρίς καμία σαφή δέσμευση για το πότε θα υπάρξει ομαλή ροή χρηματοδότησης. Ως προς τις ενδεχόμενες απολύσεις, τόνισε ότι «Δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω απολύσεις. Έχουν συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν.» Τέλος αναφορικά με τα διόδια επιβεβαίωσε ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση και θα συζητηθούν και αυτά.

Στην παρέμβαση του στην ολομέλεια ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το φαινόμενο του κινήματος των πολιτών για το Δυτικό Άξονα τείνει να μετεξελιχθεί σε εφιαλτικό σενάριο, να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου κινείται με ρυθμό ρελαντί, η παραχωρησιούχος κοινοπραξία έχει μειώσει στο ελάχιστο τις εργασίες της λόγω αναστολής της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Πρόκειται για έργο που αφορά τη μισή γεωγραφικά Ελλάδα. Έχουν ξεκινήσεις απολύσεις, πληροφορίες δε λένε ότι αν μέχρι τέλος Ιανουαρίου δεν έχει λυθεί το θέμα, θα απολυθούν άλλοι 1000 εργαζόμενοι. ενώ αν μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα σταματήσει οριστικά. Μία δε από τις μεγάλες εταιρίες απειλεί να αποχωρήσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σύμβαση, στα μέσα του 2011 προβλέπεται η μετατροπή των διοδίων της εθνικής οδού σε αμφίπλευρα. Θα αυξηθούν επιπλέον; Οι συμβατικές υποχρεώσεις είναι στον αέρα. Τι θα συμβεί στο συγκεκριμένο δρόμο; Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες ποια θα είναι η τύχη του έργου; Οι αυξήσεις των διοδίων δεν ακολουθούν αυτές τις ανακολουθίες στις προθεσμίες.

Να ενταχθεί στο δημόσιο τραπεζικό πυλώνα το ΕΤΕΑΝ

Παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκου Τσούκαλη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Η Δημοκρατική Αριστερά λέει όχι στο σχεδιασμό ενός αμυντικού Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και ζητά να μετατραπεί σε τράπεζα ιδιωτικού σκοπού ή έστω να ενταχθεί στο δημόσιο τραπεζικό πυλώνα». Τα παραπάνω τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης ζητώντας παράλληλα να δοθούν οι πρωτοβουλίες στο δημόσιο τομέα βάσει του νέου παραγωγικού προτύπου που θα αποφασίσει η χώρα και η προέγκριση των επενδυτικών προτάσεων να γίνεται από το ΕΤΕΑΝ και όχι από τις τράπεζες.

Στην ομιλία του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΗΣΗ

Εκφράζω τη βαθειά μου οδύνη για το θάνατο του μαχητή δημοσιογράφου και «ψυχή» του οικολογικού κινήματος Γιάννη Ζήση.

Ο Γιάννης έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, άφησε όμως ανεξίτηλο το στίγμα του στο δημόσιο βίο της ιδιαίτερης πατρίδας του της Φθιώτιδας αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

Εκφράζω στην οικογένειά του, τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα της πατρώας γης που τόσο αγάπησε.

Γιάννη καλό σου ταξίδι.

 

Νίκος Τσούκαλης


Βουλευτής Αχαΐας


Δημοκρατικής Αριστεράς






Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για το σκάνδαλο της siemens

Η κυνική ομολογία των δύο κομμάτων ότι έβαλαν στα ταμεία τους μαύρο χρήμα της siemens, θα είναι άκρως υποκριτική αν δεν συνοδευτεί από τολμηρές αποφάσεις αυτοκάθαρσης, αναζήτησης του μαύρου χρήματος και διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει των διεθνών συνθηκών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 Κατά τη συζήτηση του ν/σ για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής των μεταναστών.



Τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα του ασύλου παρουσίασε ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής του ν/σ περί «ίδρυσης υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής των μεταναστών»

 Στην εισήγησή του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει των διεθνών συνθηκών, τα σύνορα της Ελλάδας πρέπει να φυλαχθούν, τονίζοντας πως ο περίφημος φράχτης είναι μία συμβολική κίνηση, που ουσιαστικά δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε, ενώ ζήτησε την παροχή ασύλου σε ίδιο ποσοστό (20%) με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης καθώς και τη δυνατότητα παροχής επικουρικής προστασίας σε όσους τη δικαιούνται.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ»

Συζητείται την Παρασκευή 14-1-2011

Συζητείται την Παρασκευή 14-1-2011 στην ολομέλεια της βουλής, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετική με την εμπλοκή στο έργο του αυτοκινητόδρομου της «Ολυμπίας οδού»


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει τον κίνδυνο οριστικής διακοπής των έργων και απόλυσης των εργαζομένων της «Ολυμπίας οδού» αφού το πάγωμα που επέβαλαν οι τράπεζες στην ομαλή ροή εκταμίευσης των χρημάτων κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ένα από τα λίγα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται στην περιοχή του Δυτικού άξονα. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον κ. υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ομαλή εκτέλεση του έργου που έχει αναλάβει η «Ολυμπία οδός»


Η συζήτηση της ερώτησης θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής στις 10.00

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εμπλοκή στο έργο του αυτοκινητόδρομου της «Ολυμπίας οδού»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετική με την εμπλοκή στο έργο του αυτοκινητόδρομου της «Ολυμπίας οδού» κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οριστικής διακοπής των έργων.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει: