Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το θέμα της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης θέτουν με ερώτηση που κατέθεσαν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξη και τον υπουργό Δικαιοσύνης.


Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Θανάσης Λεβέντης και ο Νίκος Τσούκαλης, αναφέρουν τα εξής:


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

2012 ΕΥΧΕΣ

Καταδίκη για μίζες γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα

Κοινή ερώτηση των Φώτη Κουβέλη, Νίκου Τσούκαλη και του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Οικονόμου για τις μίζες γερμανικών υποβρυχίων


Το Πρωτοδικείο του Μονάχου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ferrostaal με την κατηγορία της δωροδοκίας αξιωματούχων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για πωλήσεις γερμανικών υποβρυχίων. Εκτός του προστίμου των 36.000 και 18.000 ευρώ αντίστοιχα που τους επιβλήθηκε, η ίδια η εταιρία θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατομ. ευρώ.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Αναξιοποίητα 30 δις ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ


Αναξιοποίητα παραμένουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που προορίζονται για την κατάρτιση και απασχόληση των νέων ανέργων, την ώρα που η ανεργία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις προσεγγίζοντας το 50%.


Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι τέσσερεις βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, καθώς και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να ενταχθεί η προώθηση της απασχόλησης των νέων μεταξύ των εθνικών μεταρρυθμίσεων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Συνάντηση φορέων της Πάτρας με τον Υπουργό Οικονομικών για την παραχώρηση του λιμένα Πάτρας

Ένας χρόνος…εμπαιγμός!

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Πλήρη άγνοια για το επιτακτικό πάνδημο αίτημα της παραχώρησης τμημάτων της λιμενικής ζώνης εξέφρασε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος στα εμβρόντητα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Απαξιώνοντας προηγούμενες διαδικασίες, διαβουλεύσεις και Πρωθυπουργικές υποσχέσεις. Διέγραψε εργώδεις προσπάθειες του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων της πόλης, βουλευτών, κλπ. και από τούδε και στο εξής δήλωσε… παρών για την επίλυση του θέματος.


Η αίσθηση του απόλυτου εμπαιγμού για όσα προηγήθηκαν αλλά και έντονες επιφυλάξεις για τις νέες δεσμεύσεις ήταν διάχυτο σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση.


Από το βουλευτή επισημάνθηκε η απουσία αντίληψης για συνέχεια του κράτους αλλά και ο κίνδυνος η κρίσιμη εξέλιξη να εγκλωβιστεί στους διαγκωνισμούς και στους μικροκομματικούς σχεδιασμούς των εταίρων της μεταβατικής και βραχύβιας κυβέρνησης. Επίσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη την προσπάθεια του κ. Αντιπροέδρου να μετακυλήσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στους φορείς μιας ολόκληρης πόλης σε αντίθεση με τη κραυγαλέα παρελκυστική τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης της οποίας ήταν επίλεκτο μέλος.»

Με ρυθμούς χελώνας η αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η διαδικασία αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας, αφού βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία εξόφλησης του μελετητή. Απομένει η έγκριση της πίστωσης για το έργο «Επισκευή και αποκατάσταση περιμετρικού γείσου και στηθαίου, διατηρητέου Δικαστικού Μεγάρου Πατρών» από την Διεύθυνση Οικονομικού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ύψους 414.281 €, η δημοπράτηση του έργου από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟΤ και βέβαια η.…εκτέλεση των εργασιών!

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδη σε ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.

Το κείμενο της απάντησης του ο κ. Νικητιάδης έχει ως εξής:

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Να παραχωρηθούν τα ιχθυοτροφεία Πάπα και Πρόκοπου στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Αναφορά προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης, προκειμένου η Διοίκηση και εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων Πάπα και Προκόπου να παραχωρηθεί στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας ,κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ζητά την υιοθέτηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση απ’ τα δύο υπουργεία, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση των ιχθυοτροφείων της περιοχής στο φυσικό τους αποδέκτη.

Επιτυχημένη η περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη στο Λασίθι

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη στο Λασίθι.

Το πρωί της Παρασκευής 16-12-2011 ο κ. Τσούκαλης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη πολλούς δημοτικούς συμβούλους και στελέχη του Δήμου όπου έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γενικότερα για τη δύσκολη συγκυρία και ειδικότερα για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης.

Ακολούθως επισκέφτηκε τη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου και συζήτησε με τη διευθύντρια τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Το μεσημέρι επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, το Δήμαρχο Σήφη Αναστασάκη και συζήτησαν παρουσία και του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Γουλιδάκη τοπικά και γενικότερα θέματα.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Στη βουλή το θέμα της περικοπής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

 
Το θέμα της περικοπής κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερεις βουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι ΟΤΑ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ΟΤΑ και να μην τους οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια, επανεξετάζοντας την απόφασή της.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗ: "Στην Εκκλησία όλοι, στο ... Ιερό λίγοι"!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Ελπίδα για τη χώρα αποτελεί το στοίχημα της Δημοκρατικής Αριστεράς, που δείχνει σταδιακά να εδραιώνει τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Η ΔΗΜ.ΑΡ. κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού" τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε στο Ηράκλειο, ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη στα πλαίσια διήμερης περιοδείας
«Διατυπώνουμε τη ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση, η οποία βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία, δημοσκοπικά αλλά και στις περιοδείες που κάνουμε ανά την Ελλάδα" - είπε ο κ. Τσούκαλης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί στο λεγόμενο ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η ΔΗΜ.ΑΡ. που αυτό το διάστημα πραγματοποιεί άνοιγμα στην κοινωνία, καλεί τους πολίτες να οικοδομήσουν σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και ανοιχτής πολιτικής επικοινωνίας, ανοίγοντας τις πόρτες του κόμματος σε όλους.

Σε διαθεσιμότητα 26 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο φωτοβολταϊκών στη ΒΙΠΕ Πατρών

Ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη προς τους υπουργούς  Εργασίας και Ανάπτυξης

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών συστημάτων, που λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. της Πάτρας και ανήκει στον Όμιλο Επιχειρήσεων Παναγάκου, καθώς ανα-κοινώθηκε από τη διοίκηση, ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 26 άτομα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

"Να μη μετατρέψουμε την οικονομική και πολιτική κρίση σε κρίση δημοκρατίας"



Να μη μετατρέψουμε την οικονομική και πολιτική κρίση σε κρίση δημοκρατίας. Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης τονίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος μίλησε στην «Ε» σχετικά με την κρίση που βιώνει η χώρα μας και ολόκληρη η Ευρώπη.


Ο Αχαιός βουλευτής εκτιμά ότι «επείγει η διαμόρφωση και προώ¬θηση προτάσεων που θα κατατείνουν σε ένα εναλλακτικό πρό¬τυπο δημοκρατικής διακυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης, στον αντίποδα του σημερινού νεοφιλελεύθερου και αυταρχικού μοντέλου. Το σύμπλεγμα χρηματαγορών, μεγάλων τραπεζών και πολυεθνικών καθορίζει σήμερα τη μοίρα του πλανήτη».


Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα ο Ν. Τσούκαλης δηλώνει ανήσυχος ότι «η παραγωγική βάση της χώρας -και ιδιαίτερα της περιφέρειας- υποχώρησε δραματικά, η οικο¬νομία έχει υπονομευτεί μέχρι χρεοκοπίας από τα μέτρα του μνημονίου και των προϋπολογισμών και το δημόσιο συμφέρον έχει υποταχθεί στη σφαίρα της οικονομικής εξάρτησης».

Ο Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κατηγορεί ευθέως τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ως δημιουργούς ενός πελατειακού κράτους που «εξέθρεψε μία μεσαία τάξη η οποίο «μεγαλούργησε» μέσω της διαπλοκής της, με την εκάστοτε εξουσία, τον άκρατο δανεισμό και τη φοροδιαφυγή. Αυτές είναι οι αιτίες που καταρρέει πρώτη και με πάταγο».

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ. Αχαΐας: Οι Δημοτικές Κοινότητες βασικό κύτταρο της Αυτοδιοίκησης

Ξεκίνησαν χθες Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, οι προγραμματισμένες συναντήσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τα συμβούλια των δημοτικών Κοινοτήτων της Πάτρας.


Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο Αρκτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρών. Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Συμβούλιο ο Πρόεδρος του κ. Νώντας Παπαδέας και Διαμερισματικοι Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων της περιοχής. Από την Δημοκρατική Αριστερά συμμετείχαν ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Σταυρόπουλος, και η υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Αλεξάνδρα Γκοριτσοπούλου.

Περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη στο Ηράκλειο και το Λασίθι

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, την Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011.

Ο κ. Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στους νομούς Ηρακλείου και το Λασιθίου, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τους Δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, θα συναντηθεί με φορείς των δύο νομών, θα δώσει σειρά συνεντεύξεων σε τοπικά ΜΜΕ και θα μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις μελών και φίλων της ΔΗΜ.ΑΡ στο Ηράκλειο και τη Σητεία.

Στα πλαίσια της διήμερης παραμονής του θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εμφανίσεις:

445.000 € οφείλει ο ΔΕΣΜΗΕ στο Δήμο και τους κατοίκους των κοινοτήτων του Παναχαϊκού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

445.000 € οφείλει ο ΔΕΣΜΗΕ στους Δήμους και τους καταναλωτές πέριξ του Αιολικού Πάρκου του Παναχαϊκού, από το αντισταθμιστικό τέλος του 2,7%. Το ποσό αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2010 και κατανέμεται σε 280.000 € προς τους Δήμους και 165.000 € προς τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.


Για το παραπάνω θέμα ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Τριτοκοσμικές συνθήκες στη ΒΙΠΕ Πάτρας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ

Ενημερωτική συνάντηση και ευρύτατη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, είχαν το Σάββατο 9/12/2011, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας (ΣΕΒΙΠΑ).


Εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής, Χρήστος Σταυρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Λοτσάρης, Αντιδήμαρχος Πατρέων και τα μέλη Κώστας Τσεκούρας, καθηγητής Οικονομικών και Κώστας Αποστολόπουλος, επιχειρηματία και μέλος του ΣΕΒΙΠΑ. Από τη διοίκηση του ΣΕΒΙΠΑ συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Μπέμπος πρόεδρος του συνδέσμου, και τα μέλη Πέτρος Μαντάς, Θωμάς Βαλεντίνος και Γιάννης Τζερμπίνος.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας της ΜΕΘ παίδων στο ΠΓΝ Ρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση:


Τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της, αντιμετωπίζει η ΜΕΘ παίδων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εδώ πάνω από ένα χρόνο η μονάδα λειτουργεί με 3 γιατρούς που ο καθένας τους εκτελεί 10 εφημερίες το μήνα και με 9 νοσηλευτές που τους χρωστούν πολλές άδειες και ρεπό.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ Αχαΐας και του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη


Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στο σύνολο της οικονομίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι πλέον επιστημονικά ακλόνητες. Χωρίς δραστικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η μέση πλανητική θερμοκρασία θα αυξηθεί ως το τέλος του αιώνα κατά 1,7°C - 7°C, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς είναι ήδη ορατές σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο.


Η διάβρωση των ακτών (Αιγιάλεια, Δυτική Πελοπόννησος) η καταστροφή ευαίσθητων οικοσυστημάτων (Λ/Θ Κοτυχίου) και η ερημοποίηση, είναι τα καμπανάκια του κινδύνου που πρέπει να μας αφυπνίσουν.

Σε απόγνωση 90 επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών, λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας klt AE


Την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθαν 90 επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών, (κυρίως αγρότες) λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας klt AE, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:


Τεράστιες και απρόβλεπτες κοινωνικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει η οιονεί χρεοκοπία της εταιρείας «Κλιμαλεβητεχνική klt Ανώνυμη Εταιρεία», της μεγαλύτερης ίσως στον τομέα κατασκευής μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η διακοπή της δραστηριότητάς της έχει οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, προσωπική απόγνωση και ψυχική κατάρρευση περισσότερους από 90 ιδιώτες επενδυτές (κυρίως αγρότες), διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟ TVXS

Ειδική τράπεζα του δημοσίου να διοχετεύσει κονδύλια απευθείας στην αγορά η οποία πρέπει οπωσδήποτε να «ανασάνει».

Την παράκαμψη των τραπεζών με τη βοήθεια μιας ειδικής τράπεζας του Δημοσίου η οποία θα διοχετεύει τα διαθέσιμα κονδύλια απευθείας στην αγορά προτείνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος περιγράφει το αδιέξοδο που επικρατεί από την άρνηση ή την αδυναμία των τραπεζών να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Περί τα 106 δις ευρώ έχουν διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο και τα ευρωπαϊκά ταμεία στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο ωστόσο διατηρεί κλειστές τις «στρόφιγγες». «Ωρολογιακή βόμβα» αποτελεί η συνεχιζόμενη απόσυρση καταθέσεων, εν μέσω του κλίματος ρευστότητας και ανασφάλειας στην ελληνική οικονομία.


Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, αποφάσισαν να υιοθετήσουν τον προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ για να μην αναλάβουν το κόστος να τον αλλάξουν.


Πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και όχι προς τις τράπεζες.


«Οι παραδοχές με βάση τις οποίες διαμορφώνονται τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι μη ρεαλιστικές και τον καθιστούν δυστυχώς άνευ αντικειμένου. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, εταίροι της Κυβέρνησης συνεργασίας, αποφάσισαν να υιοθετήσουν εξ ολοκλήρου τον Προϋπολογισμό του κ. Βενιζέλου και της προηγούμενης Κυβέρνησης, για να μην αναλάβουν το κόστος να τον αλλάξουν»


Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό, στην ολομέλεια της βουλής, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, αναφέροντας πως η ΔΗΜ.ΑΡ θα τον καταψηφίσει.


«Τούτες τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσούκαλης «επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προτείνει επανειλημμένα η Δημοκρατική Αριστερά».


Όσον αφορά στα έσοδα και τα έξοδα ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι όλα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό θα πέσουν έξω. Όλα. Όχι μόνο λόγω της παροιμιώδους ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως γιατί οι φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα αλλάξουν με πολλαπλούς τρόπους την οικονομική τους συμπεριφορά».


Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και όχι προς τις τράπεζες, έτσι ώστε οι βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγυήσεων να δανειοδοτηθούν από ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ιδέα για δημιουργία ενός σχήματος ιδιωτικού σκοπού μιας τράπεζας για βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα.


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλης έχει ως εξής:


5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 12 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΧΑΪΑΣ


Μετά την πρόσφατη σχετική συνεδρίαση, συγκροτείται στα πλαίσια της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας μόνιμο Τμημα Περιβαλλοντος από μέλη και φίλους της ΔΗΜ.ΑΡ Αχαΐας, για τη συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και επεξεργασία θέσεων και διατύπωση προτάσεων, για τα περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα της Πάτρας και του νομού Αχαΐας.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύσκεψης η ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω ενέργειες και δράσεις:


Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σύσκεψη για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου με τη συμμετοχή της επιτρόπου αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ


Σύσκεψη για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1-12-2011 στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Αλιείας κ. Μαρίας Δαμανάκη.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για το Περιβάλλον της Βουλής των ελλήνων κ. Κώστας Καρτάλης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, και οι αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου κ. κ. Γιώργος Δέδες και Απόστολος Παπαφωτίου.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Σε ασφυξία η αγορά απ’ την έλλειψη ρευστότητας

Ανάγκη δημιουργίας δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στο ν/σ με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα».


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από ένα μήνα ο κ. Χρυσοχοΐδης μας ενημέρωνε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την πορεία του έργου του Υπουργείου του. Συγκεκριμένα μας ενημέρωνε για το ΕΣΠΑ, για την πορεία του Επενδυτικού Νόμου και για τα βαλτωμένα μεγάλα έργα. Στην ενημέρωση αυτή μας την περιέγραφε με εμφανή απόγνωση. Διαβάζω επί λέξει: «Η ρευστότητα αποτελεί το μεγάλο ερώτημα, το μεγάλο ερωτηματικό της εποχής μας. Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις γραμμές χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, λόγω των συστημικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και των ιδίων προβλημάτων που έχουν οι ίδιες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κάθε μέρα όλο και περισσότερο το πρόβλημα αυτό εντείνεται. Έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές φορές να μην μπορούν να πάρουν εγγυητικές επιστολές υγιέστατες επιχειρήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε αυτές τις στοιχειώδεις τραπεζικές ενέργειες να κάνουν από την πλευρά τους. Είναι αποπνικτική διαδικασία, η οποία πνίγει και πολλές φορές εξαφανίζει υγιέστατες επιχειρήσεις και αυτό δεν μπορεί να μείνει και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο από τη δική μας πλευρά». Περιμένουμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την απάντηση από την Κυβέρνηση σε ένα θέμα, το οποίο έθεσαν όλοι μα όλοι οι συνάδελφοι και το θέτουν όλοι μα όλοι οι φορείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας, κύριε Υπουργέ, θυμίζει αυτό το αποτρόπαιο θέαμα που παρακολουθούμε ορισμένες φορές των χιλιάδων νεκρών ψαριών πάνω στην επιφάνεια των λιμνοθαλασσών, που οφείλεται στη έλλειψη οξυγόνου. Περίπου αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη ελληνική οικονομία λόγω της έλλειψης της ρευστότητας.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Εξαφάνισαν» το Καστελλόριζο από χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ



Την «εξαφάνιση» του Καστελλόριζου από χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θεματικό τίτλο «Η ζώνη του Ευρώ» καταγγέλλουν με ερώτησή τους οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερεις βουλευτές αφού επισημαίνουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος «τοποθέτησε» το Καστελλόριζο στη Μεσόγειο, ερωτούν τον Υπουργό Εξωτερικών εάν προτίθεται να διερευνήσει το θέμα και να ζητήσει την ορθή επανεκτύπωση του χάρτη.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

http://892fm.blogspot.com/2011/11/blog-post_3360.html

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του βουλευτή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νίκου Τσούκαλη, σε Γιάννινα και Θεσπρωτία, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 23, 24 & 25 Νοεμβρίου.



Τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την κρίση ανέλυσε ο βουλευτής Αχαΐας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα γραφεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στα Γιάννινα, τονίζοντας πως η έξοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στην αναδιοργάνωση του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού χώρου, ο οποίος καλείται να παλέψει από κοινού για να αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ελλάδας, κάτι που η ΔΗΜ.ΑΡ θεωρεί βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η γενικότερη κρίση σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Περιοδεία Τσούκαλη στη Θεσπρωτία και τα Γιάννενα.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ «ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΩΝ 2011»


Διήμερη περιοδεία πραγματοποιεί ο Βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης, στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Νοέμβρη.

Στα πλαίσια της περιοδείας ο κ. Τσούκαλης θα επισκεφτεί τη Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», ενώ θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους Δημάρχους Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα και Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο, θα δώσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και θα συναντηθεί με μέλη και φίλους του κόμματος των δύο νομών.

ΒΙΝΤΕΟ "ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΗ"

ΒΙΝΤΕΟ "ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΗ"

http://www.elladatv.gr/site/index.php?Cat=3&SubCat=16&articleid=4934

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Να ελεγχτούν οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Την απαράδεκτη Καθυστέρηση επικύρωσης της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Ελβετίας για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Στην ερώτησή τους οι τέσσερεις βουλευτές αναφέρουν:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη στη Λακωνία

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 


ο Νίκος Τσούκαλης με το Διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Νίκο Κουφό και την εκπρόσωπο τβν γιατρών κ. Ανδριάνα Τζουγανάτου

Την αισιοδοξία του για εκλογικό αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών και την είσοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς στη νέα βουλή, εξέφρασε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Σπάρτη, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στη Λακωνία, στις 18 και 19-11-2011. Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η επίσκεψή του σηματοδοτεί την έναρξη «συζητήσεων και ανταλλαγή απόψεων με όλους τους πολίτες και τους φορείς της Λακωνίας, ώστε με κοινή προσπάθεια να συν-διαμορφώσουμε την ατζέντα με στόχο έναν ολοκληρωμένο οικολογικό και κοινωνικά δίκαιο σχεδιασμό για την Λακωνία του σήμερα αλλά και του αύριο».
Ο βουλευτής πλαισιωμένος από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Πετροπουλάκη και Παναγιώτη Κακαλέτρη, εκπρόσωπο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου- παρατήρησε ότι η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ «ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και την αναγκαιότητα της συγκρότησής της με βάση τις αρχές της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς και με στόχο τη διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής». Αναφερόμενος δε ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ότι η «Δημοκρατική Οικολογική Συνεργασία» κατέγραψε αξιόλογη παρουσία στις περιφερειακές εκλογές - «κυρίως όμως εγγράψαμε σοβαρή υποθήκη για το μέλλον στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου». Παράλληλα ο βουλευτής σημείωσε ότι, παρά τη μικρή κοινοβουλευτική ομάδα της, η ΔΗΜΑΡ έχει να επιδείξει ποιοτική και πλούσια κοινοβουλευτική παρέμβαση.



Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Διήμερη περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη στη Λακωνία

ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2011

Διήμερη περιοδεία στο νομό Λακωνίας πραγματοποιεί ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης στις 18 και 19-11-2011. Στα πλαίσια της περιοδείας που διοργανώθηκε από τη Ν.Ε της ΔΗΜ.ΑΡ Λακωνίας ο κ. Τσούκαλης επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής την αγορά του Γυθείου και συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης κ. Πέτρο Ανδρεάκο και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση μελών και φίλων, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ για την έξοδο απ’ την κρίση.

Ομιλία του Νίκου Τσούκαλη στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης περιέγραψε αδρομερώς τους λόγους που μας οδηγούν στην καταψήφιση της Κυβέρνησης, ένα «όχι» που εκτός των άλλων υπαγορεύεται και από τη μεγάλη μας αγωνία για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη φλέγεται. Οι συνέπειες της κρίσης εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα. Σαν καρκινικές μεταστάσεις διαβρώνουν ολόκληρο το οικοδόμημα. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα έχει κυβέρνηση συνεργασίας, η Ιταλία έχει κυβέρνηση συνεργασίας, τα περιοριστικά μέτρα υλοποιούνται με συνέπεια. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας και του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη, με αφορμή την αυτοκτονία της 32χρονης μητέρας.

Η πρόσφατη σοκαριστική αυτοκτονία της 32χρονης μητέρας στα κρατητήρια της ασφάλειας Πατρών, κατέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο, όχι μόνο τις άθλιες συνθήκες κράτησης στο αστυνομικό μέγαρο της Πάτρας, αλλά και την παντελή απουσία των στοιχειωδέστερων μέτρων προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Η τραγική ανύπαντρη μητέρα ενός 10μηνου βρέφους, με τα προβλήματα που αυτή κουβαλούσε και ήταν- ή θα έπρεπε να ήταν- γνωστά στις αστυνομικές αρχές, κλείστηκε στα κρατητήρια της ασφάλειας χωρίς την παραμικρή ειδική-επιστημονική μέριμνα για την περίπτωσή της. Η ζωή της φαίνετε πως δεν άξιζε περισσότερο από το ποσό επισκευής της κατεστραμμένης κάμερας στα κρατητήρια της συμφοράς.

Η αυτοκτονία της ξεγύμνωσε το έτσι και αλλιώς ανύπαρκτο κράτος κοινωνικής πρόνοιας και κουρέλιασε το σωφρονιστικό μας σύστημα. Επισημαίνουμε ότι είναι η δεύτερη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, απόπειρα αυτοκτονίας στα κρατητήρια, δυστυχώς επιτυχημένη τη φορά αυτή.


Η Πολιτεία θα πρέπει να προβληματιστεί, να μελετήσει και να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, μέσα από ένα ικανό δίκτυ προστασίας των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων αλλά και την αύξηση της μικροεγκληματικοτητας.

Στη βουλή τα κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Τα σοβαρότατα κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στο Εθνικό πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τρείς βουλευτές καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας και τρομοκρατίας, κατά των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης από λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμους της περιοχής αλλά και των δασοφυλάκων του Δασονομείου Κάτω Αχαΐας των οποίων έχει απειληθεί η ζωή τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν και ερωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη φύλαξη της περιοχής τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καθώς και εάν προτίθεται να ενισχύσει τα Δασαρχεία Πατρών και Αμαλιάδας με πιστώσεις και προσωπικό προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη στάση του κόμματος απέναντι στη νέα κυβέρνηση

Αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές.


Μετά από την διελκυστίνδα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, που εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας, ενώ περιείχε και θεσμικές αποκλίσεις, επήλθε μεταξύ τους η συμφωνία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.


Όλοι οι χειρισμοί που έγιναν κατέδειξαν την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Προβλήματα στη μεταφορά μαθητών της Αχαΐας

Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατέθεσε στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση:


Σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των 6.000 μαθητών της Αχαΐας που μετακινούνται καθημερινά από και προς τα σχολεία τους, ενδέχεται να δημιουργήσει η απόφαση του ΚΤΕΛ Αχαΐας να σταματήσει από τις 16-11-2011 το έργο της μεταφοράς, λόγω οικονομικών προβλημάτων.


Οι μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν στους δρόμους, αφού η Περιφέρεια η οποία έχει την ευθύνη της μεταφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου, και τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές και διαδικαστικές εκκρεμότητες με τον ανάδοχο του έργου, που είναι το ΚΤΕΛ Αχαΐας.

Στη βουλή το θέμα του παλαιού μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας που παραμένει Κλειστό

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στη βουλή ερώτηση με την οποία ερωτούν τον υπουργό Πολιτισμού, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την πρόσληψη προσωπικού και την ομαλή λειτουργία του Μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας το οποίο παραμένει κλειστό.


Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές αναφέρουν:


Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα

Ομιλία του Νίκου Τσούκαλη στην Ολομέλεια της Βουλής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, δηλώσαμε και στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο αυτό θα το στηρίξουμε επί της αρχής και είπαμε αξιολογικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δυστυχώς έρχεται σε μια περίοδο όπου δεν τυγχάνει της προσοχής και της σοβαρότητας που θα έπρεπε από την κοινή γνώμη. Είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά αναδεικνύει ένα τεράστιο ζήτημα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την εμπέδωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανάπτυξης δεσμών μεταξύ των πολιτών.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για τις πολιτικές εξελίξεις

Να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία προς τις εκλογές και η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.


Είχαμε επισημάνει ότι οι εκλογές ήταν η μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αφού εξάντλησαν την υπομονή της κοινωνίας αναζητούν τη «μεταβατική» λύση στο πλαίσιο των δικών τους παλινωδιών, της δικής τους πολιτικής διελκυστίνδας και των δικών τους πολιτικών επιλογών.

Η άφρων και καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, επιδείνωσε τόσο τη διεθνή εικόνα της χώρας, όσο και το αίσθημα απόγνωσης των πολιτών, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση και θέση της ΔΗΜ.ΑΡ για την κατά το δυνατόν συντομότερη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η Δημοκρατική Αριστερά με αίσθημα ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ημερών με βάση τις θέσεις που έχει διατυπώσει για τη διέξοδο από την κρίση. Η «μεταβατική» κυβέρνηση οφείλει πρώτον, να διασφαλίσει την ομαλή πορεία προς τις εκλογές και την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του Ελληνικού λαού και δεύτερον, να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα έχει καμιά συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα και θα προσδιορίσει τη θέση της στη βουλή με βάση το χρόνο της θητείας του, τα πρόσωπα και τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα θα ήταν λάθος η κρίση της πολιτικής να μετατραπεί σε κρίση της ίδιας της δημοκρατίας και αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα πολιτικών επιλογών, νηφάλιες και ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση και προσφυγή στις κάλπες για καθαρές πολιτικές λύσεις.

Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν κυριαρχικά τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, το περιεχόμενο της πολιτικής που επιλέγουν, προκειμένου να κινηθεί η χώρα σε δρόμους ανάπτυξης, στήριξης της κοινωνικής συνοχής και απομάκρυνσης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος. Είναι ανάγκη η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Είναι η καθαρή και έντιμη λύση, προκειμένου κυριαρχικά ο ελληνικά λαός να αποφασίσει πώς θέλει τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών. Να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, επίσης κυριαρχικά, ποια είναι εκείνη η πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους ελπίδας και αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολύμορφης κρίσης.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εγκληματική καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.


Την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κυρίως στα θέματα που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την ανεργία, επεσήμανε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Στην ομιλία του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα:
Πρόσφατα επισκέφτηκα τον αιρετό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τον κ. Κατσιφάρα, ο οποίος μου περιέγραψε συνθήκες ωριμότητας έργων τραγικές, ότι δηλαδή στα ΠΕΠ δεν υπάρχουν προτάσεις ώριμες ούτως ώστε να ενταχθούν, όχι να απορροφηθούν. Αυτό δεν έχει σχέση, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ούτε με τη ρευστότητα ούτε με τα άλλα προβλήματα που εσείς είπατε. Υπάρχει, λοιπόν, ένα εγγενές πρόβλημα. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη λειτουργία των προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων θα μου επιτρέψετε να σας πω, ως ώριμοι πλέον από αυτές τις εμπειρίες, ότι εδώ ουσιαστικά αναπαράγουμε την ίδια νοσηρή κατάσταση λειτουργίας των προηγούμενων πλαισίων και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά κρίσιμες.

Κατακόρυφη αύξηση επενδύσεων Ελλήνων σε πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση:

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των έγκυρων Sunday Times, μέσα στο έτος 2010 «μία στις 30 αγορές ακινήτων σε καλές περιοχές του Λονδίνου ήταν από Έλληνες». Η εφημερίδα εκτιμά μάλιστα ότι «η μαζική έξοδος ελληνικών καταθέσεων προς τη βρετανική πρωτεύουσα οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω».

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


«Η μάστιγα της φοροδιαφυγής, δεν παρήχθη σε πολιτικό κενό αλλά γεννήθηκε με την ανοχή, την υπόθαλψη ελεγκτικών μηχανισμών, δηλαδή με την ανοχή του ίδιου του κράτους και των κυβερνήσεων. Το μεγάλο πολιτικό θέμα είναι ποιοι έλεγξαν αυτές τις δραστηριότητες και ποιοι τις ανέχονταν με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί αυτές οι τεράστιες οφειλές».

Τα παραπάνω αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι βουλευτές με αφορμή τις λίστες που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πως 1513 Ε.Π.Ε οφείλουν προς το δημόσιο φόρους συνολικού ποσού 7,541 δις ευρώ, 752 ομόρρυθμες εταιρίες οφείλουν 1 δις 615 εκ ευρώ και 26 αθλητικές εταιρίες οφείλουν 291 εκ ευρώ. Επίσης, με βάση 37σέλιδη λίστα που έχουν διατεθεί στους βουλευτές, 1.739 φυσικά πρόσωπα οφείλουν προς το Δημόσιο ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Συγκαταλέγονται σ' αυτήν 14 άτομα που οφείλουν στο Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ με κορυφαία η περίπτωση οφειλέτη με χρέος 636 εκατ. ευρώ.


Οι τέσσερεις βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να αναζητηθούν, εντοπιστούν και τιμωρηθούν παραβατικές πράξεις υπηρεσιακών παραγόντων που επέτρεψαν τη δημιουργία της τεράστιας φοροδιαφυγής ή και φοροκλοπής και την τεράστια ζημιά του ελληνικού δημοσίου;


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για το θάνατο του Δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Αμπατζόγλου

Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για το θάνατο του εμπνευσμένου Δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Αμπατζόγλου.


Ο εκλιπών τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό κοινοβούλιο, υπηρέτησε με πάθος και όραμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετέτρεψε την πόλη του σε πρότυπο βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης.

Ταφόπλακα στο πράσινο ταμείο έβαλε το υπουργείο οικονομικών.

Έτσι υλοποιεί η κυβέρνηση την «πράσινη ανάπτυξη»


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στον κρατικό προϋπολογισμό θα καταλήξει το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση.

Τα παραπάνω προβλέπει σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία που ήδη με την ψήφο των 153 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί νόμο του κράτους. Οι μάσκες έπεσαν. Οι δεσμεύσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα που τα σάρωσε η τροϊκανή λαίλαπα.

Η αποδόμηση κάθε θετικής δράσης για το περιβάλλον- όπως ήταν η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010- προκαλεί εύλογη ανησυχία για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Η κατάργησή του ταμείου ακυρώνει κάθε προσπάθεια απόδοσης στο περιβάλλον των πόρων που εισπράττονται για την προστασία του και σηματοδοτεί το τέλος κάθε «πράσινης» οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Έτσι υλοποιεί η κυβέρνηση την «πράσινη ανάπτυξη»