Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το θέμα της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης θέτουν με ερώτηση που κατέθεσαν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξη και τον υπουργό Δικαιοσύνης.


Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Θανάσης Λεβέντης και ο Νίκος Τσούκαλης, αναφέρουν τα εξής:



Τα δύο τελευταία χρόνια, οι μισθοί, οι συντάξεις και εν γένει το διαθέσιμο εισόδημα των ελλήνων έχει υποστεί μια δραματική συμπίεση προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει αυτομάτως μειωθεί. Αποτελεί κοινή πεποίθηση και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν την διαψεύδουν, ότι την ίδια ακριβώς περίοδο «παραδόξως» οι τιμές σε αγαθά και κυρίως σε μια σειρά πρώτης ανάγκης συνεχίζουν σκανδαλωδώς να είναι υψηλές.



Έχουμε κατ΄ επανάληψη, καταγγείλει την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κατάσταση της εκτίναξης των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την ολιγωρία των Υπηρεσιών Εποπτείας της Αγοράς και πάνω απ’ όλα την ανεξέλεγκτη λειτουργία μιας πενηντάδας περίπου ξένων και ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην αγορά και μέσα από τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές τους διαθέτουν τα προϊόντα τους στη λιανική με υψηλές τιμές.

Ο έλεγχος και η εποπτεία των τιμών από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν ελάχιστα αποδώσει με βάση την κρισιμότητα του προβλήματος.

Το φως της δημοσιότητας την 23 και 24 Δεκεμβρίου 2011 είδαν ρεπορτάζ όπου εκτίθενται αποτελέσματα ελέγχων σε 10 ξένες και πολυεθνικές εταιρείες από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, με βάση τον έλεγχο και τις τιμοληψίας που έκανε το Ινστιτούτο Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τη διαμόρφωση τιμών αγαθών πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα , Ισπανία και Αγγλία, όπου αναδεικνύεται ότι στην Ελλάδα οι πολυεθνικές πωλούν τα προϊόντα τους ακριβότερα ως και 256%.

Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως το «κόλπο» των μητρικών εταιρειών για την αποφυγή της υψηλής τιμολόγησης με την εμφάνιση ζημιών και «φουσκωμένων» τιμολογίων των προϊόντων τους προς τις θυγατρικές τους, οι οποίες με τη σειρά τους τα διαθέτουν στην λιανική με υψηλές τιμές.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Με δεδομένα τα ευρήματα για μόνο τις 10 επιχειρήσεις, προτίθενται να δώσουν εντολή επιτάχυνσης των διαδικασιών ελέγχου και για τις υπόλοιπες 31; Προτίθενται να προβούν στην απαραίτητη αριθμητικά και ποιοτικά στελέχωση των υπηρεσιών για την γρήγορη περαίωση του έργου; Θα δώσουν επισήμως τα ευρήματα στη δημοσιότητα;

2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπ. Οικονομικών που αφορά τους αναγκαίους φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι άλλωστε προβλέπονται και από την από το 2008 Νομοθεσία (Ν. 3728/200), για τις ενδοομιλικές συναλλαγές;

3. Πως θα επιληφθεί του ζητήματος η δικαιοσύνη;

Οι ερωτώντες υπουργοί

Φώτης Κουβέλης,
Γρηγόρης Ψαριανός,
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης,