Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Στη βουλή το θέμα της περικοπής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

 
Το θέμα της περικοπής κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερεις βουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι ΟΤΑ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ΟΤΑ και να μην τους οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια, επανεξετάζοντας την απόφασή της.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Στον αέρα τινάζεται ο προϋπολογισμός των Δήμων της χώρας μετά το έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στις δημοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το οποίο περικόπτονται κατά 15% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό όλους τους ΟΤΑ της χώρας λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.Ήδη οι Δήμοι εισπράττουν πολύ λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, λόγω της αδυναμίας πληρωμής τους από τους συμπολίτες μας, που βιώνουν την ανέχεια από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν μειωμένα έσοδα λόγω της αποπληρωμής δανείων που είχαν συναφθεί στο παρελθόν από τις Καποδιστριακές δημοτικές αρχές.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Πατρέων ο οποίος εισπράττει 19% λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν εισέπραξε για το 2011 ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, από το Πράσινο Ταμείο και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, κονδύλια τα οποία είχαν προϋπολογιστεί. Αποτέλεσμα τούτων είναι όχι μόνο να μην μπορεί ο Δήμος να καταβάλλει τις πληρωμές για τις εν εξελίξει εργολαβίες, όχι μόνο να μην μπορεί να προκηρύξει νέα έργα, ούτε καν για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών (ηλεκτροφωτισμός, κάλυψη λακκουβών κ.α) αλλά και να μην μπορεί να υλοποιήσει την κοινωνική του πολιτική καθώς και τις πολιτιστικές και άλλες δράσεις του.

Με τις περικοπές το 2012, ο Δήμος θα βρεθεί στη πολύ δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να καταβάλλει μισθούς στους εργαζομένους του και τις επιχορηγήσεις στα Νομικά του Πρόσωπα.

Επειδή η πολιτική αυτή της κεντρικής εξουσίας ωθεί τους ΟΤΑ στο να αυξήσουν, και μάλιστα σημαντικά, τα δημοτικά τέλη σε αυτή τη δραματική περίοδο για τους δημότες οι οποίοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τα υπάρχοντα τέλη,

Επειδή αυτός ο φαύλος κύκλος με τη σειρά του οδηγεί τους ΟΤΑ με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.



Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ΟΤΑ και να μην τους οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια, επανεξετάζοντας την απόφαση περικοπής κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης,
Θανάσης Λεβέντης,
Νίκος Τσούκαλης,
Γρηγόρης Ψαριανός