Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, αποφάσισαν να υιοθετήσουν τον προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ για να μην αναλάβουν το κόστος να τον αλλάξουν.


Πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και όχι προς τις τράπεζες.


«Οι παραδοχές με βάση τις οποίες διαμορφώνονται τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι μη ρεαλιστικές και τον καθιστούν δυστυχώς άνευ αντικειμένου. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, εταίροι της Κυβέρνησης συνεργασίας, αποφάσισαν να υιοθετήσουν εξ ολοκλήρου τον Προϋπολογισμό του κ. Βενιζέλου και της προηγούμενης Κυβέρνησης, για να μην αναλάβουν το κόστος να τον αλλάξουν»


Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό, στην ολομέλεια της βουλής, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, αναφέροντας πως η ΔΗΜ.ΑΡ θα τον καταψηφίσει.


«Τούτες τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσούκαλης «επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προτείνει επανειλημμένα η Δημοκρατική Αριστερά».


Όσον αφορά στα έσοδα και τα έξοδα ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι όλα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό θα πέσουν έξω. Όλα. Όχι μόνο λόγω της παροιμιώδους ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως γιατί οι φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα αλλάξουν με πολλαπλούς τρόπους την οικονομική τους συμπεριφορά».


Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και όχι προς τις τράπεζες, έτσι ώστε οι βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγυήσεων να δανειοδοτηθούν από ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ιδέα για δημιουργία ενός σχήματος ιδιωτικού σκοπού μιας τράπεζας για βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα.


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλης έχει ως εξής:



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κ. Καλαντίδου.
Το λόγο έχει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2012 εισάγεται προς συζήτηση με δύο διαπιστευτήρια, δύο κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών της προηγούμενης, αλλά και της παρούσας Κυβέρνησης.

Η πρώτη διαβεβαίωση ήταν ότι τα μέτρα αυτά ειδικά για το 2012 έχουν αξιολογηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο από την Τρόικα και η εκτίμηση για τις αποδόσεις είναι πάρα πολύ ρεαλιστική.

Η δεύτερη διαβεβαίωση ήταν ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστούν με συνέπεια αυτά που έχουμε αποφασίσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, εταίροι της Κυβέρνησης Συνεργασίας, αποφάσισαν να υιοθετήσουν εξ ολοκλήρου τον Προϋπολογισμό του κ. Βενιζέλου και της προηγούμενης Κυβέρνησης, για να μην αναλάβουν το κόστος να τον αλλάξουν. Οι παραδοχές με βάση τις οποίες διαμορφώνονται τα μεγέθη του είναι μη ρεαλιστικές και καθιστούν τον παρόντα Προϋπολογισμό δυστυχώς άνευ αντικειμένου.

Θα αναφέρω την ενδεικτική και κορυφαία παραδοχή του. Προβλέπει για το 2012 ύφεση 2,5%, ενώ είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι θα το υπερβεί κατά πολύ ιδίως μετά τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου και τις εργασιακές σχέσεις. Τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε και η κ. Κατσέλη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια είναι χαρακτηριστικά. Θα ήθελα να θυμίσω ότι για το 2011 προβλεπόταν ύφεση 3% και θα κλείσει με πάνω από 5,5%, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, θα κλείσει στο 6,1%.

Έτσι λοιπόν, αφού για πέμπτη συνεχή χρονιά θα παραμείνουμε στην ύφεση απορία προκαλεί η πρόβλεψη για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012. Εύλογη είναι κατόπιν αυτού η μεγάλη ανησυχία της κοινωνίας δεδομένου ότι η νέα Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νέας Δημοκρατίας και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι αναγκασμένη, δυστυχώς να βαδίσει και πάλι στην πεπατημένη του εικονικού προϋπολογισμού αλλά και της σταθερής κατεύθυνσης περαιτέρω συμπίεσης των συνήθων υποζυγίων.

Τούτες τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προτείνει επανειλημμένα η Δημοκρατική Αριστερά.

Στήριξη στους στόχους και τις κατευθύνσεις που απορρέουν από τον παρόντα προϋπολογισμό έρχεται να παράσχει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Προβόπουλος προτρέπει για μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών στην ίδια κατεύθυνση με μόνη αξιοσημείωτη την προτροπή για ένα αναγκαίο αναλυτικό, δεσμευτικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Οι προτροπές όμως αυτές είναι ατελέσφορες με τις μαύρες τρύπες των 2,1 δισεκατομμύρια στα έσοδα και τις δαπάνες από τη δεκάμηνη, μόνο, εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011. Και προφανώς είναι πολύ κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας προσεγγίσουμε ορισμένα μεγέθη για να αναδειχθεί το ανέφικτο της προσέγγισής τους για να έχουμε την αίσθηση των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία αλλά και τους Έλληνες πολίτες.

Όσον αφορά στα έσοδα και τα έξοδα, είναι δεδομένο ότι όλα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό θα πέσουν έξω. Όλα. Όχι λόγω μόνο της παροιμιώδους ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως γιατί οι φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα αλλάξουν με πολλαπλούς τρόπους την οικονομική τους συμπεριφορά. Παραδείγματος χάριν, θα ενταθεί η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, η αλλαγή επαγγέλματος, η μετατροπή της σχέσης από μισθωτή εργασία σε μπλοκάκι και βεβαίως η μαζική μετανάστευση κυρίως νέων. Χαρακτηριστικά προβλέπεται ότι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θα πάρουν το 2012 πολύ λιγότερο από το 2011, προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν περισσότεροι φόροι. Αν είναι δυνατόν!

Δε θα υπάρξει καμία σύλληψη προβλεπόμενης φορολογητέας ύλης. Έτσι προβλέπεται από τον προϋπολογισμό, ακόμα αν καταλογιστούν και πρόστιμα. Χαρακτηριστική απόδειξη για το 2010 είναι ότι ενώ βεβαιώθηκαν φορολογικά πρόστιμα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ εισπράχθηκαν μόνο 29 εκατομμύρια από τις φορολογικές παραβάσεις.

Δεύτερον, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Προβλεπόταν στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου για το 2011 και τώρα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν απορροφηθεί μόλις 3,5 δισεκατομμύρια. Η πρόβλεψη μικρής αύξησης δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα είναι το πρώτο θύμα όταν τα αποτελέσματα του Προϋπολογισμού του 2012 θα αρχίσουν να αποκλίνουν.

Ο δείκτης της ανεργίας υπολογιζόταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο 15,4% για το 2011 και στο 17,1% για το 2012. Ήδη τα ποσοστά του Αυγούστου 2011 είχαν ορίσει την ανεργία στο 18,4%. Και φανταστείτε ότι αναφερόμαστε στο μήνα Αύγουστο όπου η εποχική απασχόληση είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Φανταστείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Είναι βέβαιο ότι η επίσημη ανεργία για το 2012 θα ξεπεράσει το 20%. Το φάσμα του 1 εκατομμυρίου ανέργων είναι μπροστά μας δυστυχώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες με δυο ανέργους. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ δεν έγινε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αναθεώρηση που έπρεπε για να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης παραγωγικών εξωστρεφών επενδύσεων που κινητοποιούν πόρους του ιδιωτικού τομέα.

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά έχουμε προωθήσει την ιδέα της χρήσης του ΕΣΠΑ για την εγγυοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων που υιοθετεί, πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά είναι φανερό ότι μπλοκάρεται από την ίδια τη στενότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η επιδίωξη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και όχι προς τις τράπεζες, έτσι ώστε οι βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγυήσεων να δανειοδοτηθούν από ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ιδέα για δημιουργία ενός σχήματος ιδιωτικού σκοπού μιας τράπεζας για βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα.

Όλες αυτές οι σκέψεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και οι αιτιολογίες που σας προανέφερα μας οδηγούν στη θέση να καταψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2012.

Ευχαριστώ πολύ.