Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ Αχαΐας και του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη


Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στο σύνολο της οικονομίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι πλέον επιστημονικά ακλόνητες. Χωρίς δραστικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η μέση πλανητική θερμοκρασία θα αυξηθεί ως το τέλος του αιώνα κατά 1,7°C - 7°C, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς είναι ήδη ορατές σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο.


Η διάβρωση των ακτών (Αιγιάλεια, Δυτική Πελοπόννησος) η καταστροφή ευαίσθητων οικοσυστημάτων (Λ/Θ Κοτυχίου) και η ερημοποίηση, είναι τα καμπανάκια του κινδύνου που πρέπει να μας αφυπνίσουν.



Η Δημοκρατική Αριστερά πολύ πρόσφατα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Πάτρας και της Αχαΐας και θα συνεχίσει να το πράττει προκειμένου τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής να αποκτήσουν την προτεραιότητα που τους αξίζουν.


Ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες όλου του κόσμου, για:


• Άμεση και επείγουσα στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, για ένα κόσμο πέρα από το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα.


• Ουσιαστική πρόοδο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, με δεσμεύσεις για το σύνολο των περικοπών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που έχει κρίνει απαραίτητες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.


• Κανένα παράθυρο για την πυρηνική ενέργεια. Η ραδιενέργεια ΔΕΝ είναι λύση για το κλίμα. Να αναλάβει και η χώρα μας τις δικές της ευθύνες. Διεκδικούμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.


• Η μάχη για να αποτρέψουμε την αλλαγή του κλίματος, περνά και από την προσωπική στάση του καθενός μας. Σε τελική ανάλυση οι κυβερνήσεις θα κινητοποιηθούν μόνο όταν οι πολίτες το θελήσουν πραγματικά.
Η 8η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Κλιματικών Αλλαγών, είναι αν μη τι άλλο η ευκαιρία να σκεφτούμε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, πως πρέπει να αναλάβουμε δράση ΤΩΡΑ για να τις αποτρέψουμε.