Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 12 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΧΑΪΑΣ


Μετά την πρόσφατη σχετική συνεδρίαση, συγκροτείται στα πλαίσια της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας μόνιμο Τμημα Περιβαλλοντος από μέλη και φίλους της ΔΗΜ.ΑΡ Αχαΐας, για τη συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και επεξεργασία θέσεων και διατύπωση προτάσεων, για τα περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα της Πάτρας και του νομού Αχαΐας.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύσκεψης η ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω ενέργειες και δράσεις:


Α. Για το θέμα της υπογειοποίησης των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη ΔΕΗ για ενημέρωση και ανάδειξη του θέματος.

Β. Για τα αμιαντούχα υλικά στο Δρέπανο θα γίνει παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ στο Γ.Γ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση των εργασιών αποκατάστασης του χώρου.

Γ. Για τα προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών της Αχαΐας και κύρια των Εθνικών Πάρκων Χελμού-Βουραϊκού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς, θα γίνει επίσκεψη του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη στα γραφεία των φορέων Διαχείρισης των δύο περιοχών για καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων, και κατάθεση ερωτήσεων στη βουλή.

Δ. Παράλληλα με την επίσκεψη στους οικείους Φορείς Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς θα οργανωθεί επίσκεψη του Νίκου Τσούκαλη και της αντιπροσωπείας του τμήματος Περιβάλλοντος της ΔΗΜΑΡ με αυτοψία στις προστατευόμενες περιοχές της Αχαΐας που ανήκουν στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. (Αλυκή Αιγίου, Παναχαϊκό, Ερύμανθος, φαράγγι Σελινούντα κλπ)

Ε. Για τη λειτουργία αλλά και την επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας, θα γίνει συνάντηση του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη με τη Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ στην Αθήνα για την προώθηση του θέματος.

Παραλληλα προτείνουμε στο Δήμο Πατρέων τις παρακάτω ενέργειες χαμηλού κόστους:

1. Tην άμεση διοργάνωση Δημόσιας Διαβούλευσης για το περιβάλλον με τη συμμετοχή όλων των φορέων, οργανώσεων και πολιτών.

2. Να έλθει σε επαφή με όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου αυτές να υποχρεωθούν να καταχωρήσουν σε βάση δεδομένων και σχετικό χάρτη που θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, όλα τα στοιχεία που αφορούν τη θέση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στον πολεοδομικό ιστό του Καλλικρατικού Δήμου.

3. Δημιουργία διαδραστικού χάρτη της πόλης στο διαδίκτυο στον οποίο οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να επισημάνουν περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα ρύπανσης. (Δημιουργία Βάσης δεδομένων). Στο διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να επισημάνουν σημειακά περιβαλλοντικά θέματα (ΕΜ: Εστίες Μόλυνσης) και άλλα επιθέματα όπως ΠΟ: Προβληματικό Οδόστρωμα, ΠΠ: Προβληματικό Πεζοδρόμιο, ΚΣ: Κρυμμένη Σήμανση, ΕΦ: Έλλειψη Φωτισμού, ΟΑ: Ογκώδη Αντικείμενα, ΕΟ: Εγκαταλελειμμένο Όχημα, ΣΣΑ: Σημεία Συχνών Ατυχημάτων.
Η παραπάνω ενέργεια θα βοηθήσει απόλυτα την επικοινωνία μεταξύ των δημοτών και του δήμου. Θα διευκολύνει την αναφορά προβλημάτων και τη γρήγορη αντιμετώπιση και επίλυσή τους.

4. Άμεση εφαρμογή της ανακύκλωσης χαρτιού σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

5. Με ευθύνη του Δήμου Πατρέων να διοργανωθεί άμεσα ενημερωτική εκδήλωση για τη χρησιμότητα και τις μεθόδους οικιακής κομποστοποίησης των οργανικών-φυτικών υλικών.

6. Για το θέμα της διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων να υπάρξει συνεργασία με φορείς του νομού (Φαρμακευτικός και ιατρικός σύλλογος, Περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ) και πολίτες προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκέντρωσης φαρμάκων για επαναχρησιμοποίηση ή ασφαλή διάθεση.

7. Διερεύνηση σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία της Πόλης και τον Ιατρικό Σύλλογο του προβλήματος των ιατρικών αποβλήτων.

8. Για το θέμα της απελευθέρωσης του Θαλασσίου Μετώπου της πόλης προτείνουμε για μια ακόμα φορά τη διοργάνωση δράσης για «κατάληψη» τμήματος του μετώπου που δεν χρησιμοποιείται.

9. Ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για την ενημέρωση των πολιτών για τις πράσινες ταράτσες και τα οφέλη τους.

10. Ενημερωτική καμπάνια της ΔΕΥΑΠ ειδικά στα σχολεία για την εξοικονόμηση και διαχείριση νερού

11. Μικρές παρεμβάσεις για την ανάδειξη χώρων της πόλης (Δάσος Αγ. Κωνσταντίνου Μονοδενδρίου-Κεφαλόβρυσου, παλαιά κοίτη Διακονιάρη, τοξωτό γεφύρι Μείλιχου, υδροβιοτόπου έλους Αγυιάς, δασύλλιο κ.α)

12. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την συστηματική μέτρηση των βασικών παραμέτρων ρύπανσης της πόλης

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΑΧΑΪΑΣ